Akaa-Volley taisteli neljä pistettä päätösviikonlopusta

Toisen erän koko kuva kotipelistä: Kuortane hyökkää ja Akaa-Volleyn torjunta Matti Ollikainen (oik.) ja Lauri Kurki on oikea-aikaisesti paikalla. Taustalla varmistaa Adjete Agnithey. Kuva: Markku Ruonala.

Akaa-Volleyn viikonlopun ohjelmassa oli lentopallon ykkösen ylemmän jatkosarjan päätöspelit. Lauantaina kohdattiin Kyyjärvellä KyKy-Betset ja sunnuntain myöhäisillassa kotisalissa Monarilla Kuortaneen urheiluopisto eli nuorten maajoukkue.

Kyyjärveltä tuotiin mukana niukka 3–2-tappio mutta kuitenkin tärkeä yksi sarjapiste. Monarilta saatiin täysi kolmen pisteen voitto, ja näin varmistettiin tulevaan puolivälierävaiheeseen kotietu.

Kyyjärvellä peli alkoi kotijoukkueen selvällä hallinnalla. Parinkymmenen pisteen kynnyksellä Akaa-Volleyn miehistö kiri rinnalle ja meni ohi. Verkolla Jimmy Hernandez ja Adjete Agnithey tekivät hyvää jälkeä. Syöttöviivan takana onnistui joukkueen passari Hasse Mattila. Näillä eväillä saatiin erä Akaaseen jatkopisteillä lukemin 24–26.

Toinen erä oli toisinto ensimmäisestä – valitettavasti vain joukkueiden osat vaihtuivat. Akaan miehistö hallitsi erää tilanteisiin 6–10 ja 17–20, mutta KyKy tuli väkisin ohi ja otti erän nimiinsä 25–23.

Kolmas erä meni kotijoukkueen komennossa alusta loppuun, vaikka siinäkin mentiin jatkopalloille erän päättyessä 27–25.

Neljännen erän alku näytti todella pahalta. KyKy karkasi nopeasti 5–1 johtoon, mutta Akaa-Volley ei luovuttanut. Noustiin rinnalle, mentiin ohi ja johdettiin erää parhaimmillaan 11–17. Lopulta erä päätyi Akaa-Volleylle 22–25.

Viides erä oli tasaista vääntöä. Molemmat olivat vuoronperään johtopaikalla, mutta lopulta KyKy karkasi muutaman pisteen johtoon ja kolmas ottelupallo toi heille ratkaisun – erävoitto 15–13 lukemilla ja koko ottelu siis 3–2.

KyKy oli vahvistanut rivejään pudotuspelien kynnyksellä monia vuosia liigassakin pelanneella huippuhakkuri Salvis Cielavsilla. Cielavs otti monia tärkeitä hyökkäys- ja torjuntapisteitä ja oli mies paikallaan. 207-senttinen latvialainen pelimies oli ”Kyyjärven tietotoimiston” mukaan haluttu mies useampaan liigajoukkueeseenkin kevään ratkaisupeleihin, mutta KyKy sai miehen houkuteltua riveihinsä. Hän on takuuvarma ratkaisumies, kun pudotuspelit alkavat.

12 tuntia myöhemmin kotisaliin

Bussi Kyyjärveltä saapui Akaaseen noin kello 2 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Reilut 12 tuntia myöhemmin laitettiin pelisalia kuntoon Toijalan Monarilla ja heräteltiin pelaajia jatkosarjan viimeiseen iskuun. Vastaan saapui Kuortaneen joukkue, joka viikko sitten vei Akaan miehistöä Pohjanmaalla 3–1.

Sunnuntaina oli Akaa-Volleyn päivä. Viikontakaisilla lukemilla pisteet jäivät tällä kertaa Akaaseen 3–1 (21–25, 25–13, 25–15, 26–24).

Kuortane aloitti pelin vahvasti. Nuorten maajoukkue puolusti kaiken mahdollisen ja muutaman mahdottomankin pallon peliin. Se jaksoi pelata jatkopallot huolella ja sai henkeä päälle pitkien pallorallien päätyessä kerta toisensa jälkeen heidän tuuletuksiinsa. Ensimmäinen erä oli Kuortaneen hallintaa, mutta erän lopulla Akaan miehistö sai selvästi pelijuonesta kiinni.

Toisen erän alkuun Akaa-Volley sai Kuortaneen vastaanoton herpaantumaan. Kotijoukkueen Hasse Mattila oli syöttöviivan takana elementissään ja nuorten maajoukkue sortui hermoiluun. Kuortane ”luovutti” erän jo puolessa välissä ja aloitti pelaajien vaihtorumban koettaen saada uusia ratkaisijoita kentälle. Ratkaisijat kuitenkin löytyivät Akaan puoliskolta. Samalla vauhdilla jatkettiin myös kolmas erä ja verkolla häärivät Akaan torjujaparina Matti Ollikainen ja Lauri Kurki. Syöttöviivan takana onnistui kolmannessa erässä myös Jimmy Hernandez, ja verkolla omista korkeuksistaan hyökkäyksiä päätti Adjete Agnithey.

Vaikka neljännessä erässä Kuortane löysi vielä yhden lisävaihteen ja peliä erän viime metreille johtikin, oli Akaa-Volleyn rutiini sunnuntaina nuorelle maajoukkueelle liikaa. Akaan ”konkarit” ottivat ratkaisevat torjunnat, voittivat pitkät pallorallit ja antoivat Kuortaneen tehdä ne ”junnuvirheet”. Näin saatiin kolme pistettä ansaitusti Akaaseen.

– Molemmat olivat hyviä pelejä, ja sunnuntaina ilahdutti erityisesti hyvä syöttöpelimme. Sillä pelasimme Kuortaneen vastaanoton ja sitä kautta myös heidän hyökkäyspelinsä rikki, analysoi Akaa-Volleyn valmentaja Risto Lahti.

Tilastolistat tukivat Lahden kommenttia. Akaa syötti kuusi ässää, ja toisen erän torjuntapisteet parivaljakolla Kurki–Ollikainen, yhteensä kuusi torjuntaa, kertoivat hyvin pelin kulkua.

Akaa-Volley päätyi ylemmässä jatkosarjassa kolmannelle sijalle Mikkelin Passareiden ja Särkät Volleyn jälkeen. Pelit jatkuvat ensi viikolla, mutta tarkempi aika ja vastustaja selviävät myöhemmin. Selvää kuitenkin on, että peli pelataan Akaa-Volleyn kotipelinä Toijalan Monarilla. Puolivälierä pelataan kerrasta poikki menetelmällä, eli voittaja jatkaa ja hävinnyt joukkue aloittaa kesäloman.

– Rummut mukaan, karnevaalit pystyyn ja huutamaan oman kylän joukkue jatkoon. Meillä ei ole vielä kiire kesälomille, päätti puheensa kapteeni Matti Ollikainen.