Piittaamattomuus ruoan alkuperästä

Nykypäivänä ruokaa on saatavilla monessa eri hintaluokassa. Myös eri kaupoilla on usein ihmisten silmissä leima, joka kertoo, onko kauppa kallis vai halpa. Miksi sitten eri kaupoissa ruoka, ja toki muutkin tavarat, on hinnoiteltu niin erilailla?

Yhtenä syynä tähän voi olla ruoan alkuperä ja esimerkiksi tuotantomaa. Tietysti ulkomailla, ehkä epäilyttävissä oloissa tuotettu elintarvike on halvempaa kuin suomalainen, omassa maassa tuotettu ruoka. Ihmisten pitäisi siis pyrkiä ostamaan mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Näin teet sekä ekologisesti että oman maan talouden kannalta hyvän teon.

Mielestäni ihmisten pitäisi kiinnittää enemmän huomiota ruoan tuontimaahan ja muutenkin alkuperään. Tuontimaa on kyllä mainittu ruokapakettien kyljessä, tosin liian usein se jää huomaamatta, kun katsotaan vain hintaa. Vaikka halvin vaihtoehto voi tuntua taloudellisesti oikealta, syvemmälle katsottaessa huomaat kuitenkin, että halvin vaihtoehto ei ole ikinä paras. Ruoan hinta voi olla alhainen esimerkiksi silloin, kun ruokaa tuotetaan massatuotantona, eli suuri määrä kerrallaan, laatua niin valvomatta. Ostaessasi taas kalliimman vaihtoehdon saat jo huomattavasti paremmat takeet ruoan rehellisestä ja ekologisemmasta tuotannosta. Usein hinta määräytyy osaltaan tuotantokulujen perusteella ja tästäkin saat varmennetta väitteeseen: ”Halvalla ei saa hyvää.”

Kotimainen ruoka, varsinkin lähiruoka, eli juuri sinua lähellä tuotettu ruoka on paras vaihtoehto. Näin tuet oman maasi ruokatuotantoa, eivätkä rahat mene toisiin maihin. Usein ihmiset perustelevat halpojen elintarvikkeiden oston sillä, ettei raha riitä kalliimpiin tuotteisiin. Ihmiset voisivat ostaa vähän harvemmin ja parempilaatuista ruokaa. Myös einesten vaihto kotitekoiseen ruokaan säästää enemmän kuin huomaatkaan.

Haluaisitko siis juuri sinä syödä toiselta puolelta maapalloa tuotua, saasteilla ja kemikaaleilla pilattua ruokaa, vai mieluummin maksaa hieman enemmän ja syödä laadukasta ja ekologisemmin tuotettua ruokaa? Valitsemalla jälkimmäisen vaihtoehdon parannat samalla ihmiskunnan tulevaisuutta huomattavasti parempaan suuntaan.

 

Vilja Kalliotiura, 8A