Nuoretkin tarvitsevat kesätöitä

Oletko itse ollut siinä tilanteessa, kun keväällä alat etsiä itsellesi töitä? Huomaat, että jokaiseen kesätyöpaikkaan ikäraja on joko 16 tai 18. Ainoat paikat, minne pääsisi, ovat jotkin kaupat, ja sinne on todella monia hakijoita, joista vain parikymmentä valitaan. Monet nuoret joutuvat samaan tilanteeseen ja huomaavat, ettei kesätöitä löydy.

Miksi nuorille ei anneta mahdollisuutta saada töitä, kokemusta ja rahaa? On väärin, että vain yli 16-vuotiaille on töitä, koska nuoret tarvitsevat rahaa, koska joutuvat ostamaan itse omat vaatteensa. Jos nuori haluaa mennä lukioon, on hänellä oltava paljon rahaa. Akaan lukiossa täytyy nykyään olla iPad, josta maksetaan. Jos ei saa kuukausi- tai viikkorahaa, miten nuori maksaa iPadin, jotta voisi olla lukiossa? IPadiin tarvitsee myös suojakuoret, jotka maksavat paljon. Vaikka lukioon mennään vasta noin 16-vuotiaana, ei senkään ikäiselle löydy töitä juuri ollenkaan!

Nuorille olisi hyvä antaa töitä muunkin, kuin vain rahan takia. Jos nuoret saisivat kesätöitä, heistä tulisi sosiaalisempia, kokeneempia ja fiksumpia, ja työn haku tulevaisuudessa olisi helpompaa.

Miksi nuorilta kielletään puistojen haravoiminen, koska siinäkin ikäraja on 18? Pidetäänkö nuoria niin tyhminä, etteivät he edes nykyään osaa haravoida? Haluavatko ihmiset, että nuoret jäävät ilman töitä ja vain lojuvat kadun varsilla? Jos menee nettiin ja kirjoittaa hakusanaksi ”kesätyöt alle 15-vuotiaille”, ei löydy mitään ja tulee sivusto: ”kesätöitä”. Kun siitä painaa ja lukee tarkemmin, siellä lukee taas ”yli 18-vuotiaille” tai ”koulutetuille aikuisille”. Kesätöitä ei löydy.

Kun menee sivulle kunkoululoppuu.fi, löytää opon kommentin: ”Valitettavasti alle 15-vuotiailla on heikot mahdollisuudet päästä kesätöihin.” Totta, ei nuorille löydy töitä.

Nuori ei voi saada ikinä töitä, jos nuoret työntekijät valitaan vain kokemuksen perusteella. Jos on kymmenen hakijaa, joista saa valita viisi, ja heistä viisi nuorta on ennen ollut töissä, heidät tietenkin valitaan, koska ajatellaan, että he ovat kokeneempia. Miten nuori voi saada ikinä kokemusta, jos ei anneta mahdollisuutta? Eikö sinustakin olisi mukavaa, että sinä tai lapsesi löytäisi töitä ja näin saisi rahaa, kokemusta ja hyvän mielen? Ei kaiken tarvitsisi olla K-16 tai K-18.

 

Silja Yrjölä, 8F