Nuoret kunniaan

Miksi vanhemmilla ihmisillä on niin suuria ennakkoluuloja nuoria, varsinkin teini-ikäisiä kohtaan? Kuvittele seuraava tilanne: kaksi noin 15-vuotiasta poikaa istuu kahviossa. Heidän vieressään istuu noin 70-vuotias vanhempi nainen. Kaikki heistä ovat jo juoneet kahvinsa, ja he istuskelevat pöydissä aikansa kuluksi.

Seuraavaksi paikalle saapuu myyjä, joka sanoo pojille: ”Jos olette juoneet kahvinne, voitte poistua”. Pojat lähtevät ja myyjä menee puhumaan rouvalle: ”Anteeksi, jos nuoret häiritsivät, ottaisitko muuta?”

Onko tämä mielestäsi kohtuullista?

Mielestäni useimmilla ihmisillä on todella väärä käsitys nuorista. Nykyajan ”tasa-arvoisessa” maailmassa nuoria kohdellaan kuin saastaa. Vanhat ihmiset keskustelevat, kuinka sääli on, kun nykyajan lapsia ei osata kasvattaa tai kuinka heillä ei olisi minkäänlaisia käytöstapoja. Asia ei kuitenkaan todellisuudessa ole niin. Tietysti on nuoria, joilla ei ole mitään käytöstapoja, mutta he ovat vähemmistö. Mielestäni aikuiset eivät edes anna nuorille mahdollisuutta näyttää, kuinka fiksusti he osaavat käyttäytyä.

Asiaa luultavasti auttaisi, jos aikuiset kuuntelisivat nuoria ja heidän mielipiteitään. Nuoriin on todella helppo tutustua, ja he varmasti avoimesti sekä fiksusti kertoisivat mielipiteensä.

Kuvittelepa, jos asia olisi toisinpäin. Vanhempien ihmisten tulisi kunnioittaa nuoria, mutta nuorien ei vanhempia. Haluaisitko elää siinä maailmassa? Sillä juuri tuolta meistä nuorista tuntuu.

 

Milja Hyppönen, 8C