Akaassa viime viikon tiistaina Akaan Seudun Diabetesyhdistyksen vieraana luennoinut saarijärveläinen terveyskeskuslääkäri ja lääketieteen lisensiaatti Tapani Kiminkinen todisti kaksituntisella luennollaan, että hän todellakin ”avaa turpansa.” Mediassa maalaislääkärin tittelillä tunnettu Kiminkinen nousi loppuvuodesta Lääkäriliittoa vastaan ja vaati julkisten toimialojen lääkärien omaa ja eettisin perustein toimivaa lääkäriliittoa.
– En ole kehdannut ihmistä pelätä, ja avaan turpani vaikka sitten jopa Lääkäriliittoa vastaan silloin, kun olen potilaan asialla, Tapani Kiminkinen perustelee.
Kirkuvan keltaisissa – Vesan kaupasta 19 eurolla, oli ihan pakko ostaa kun halvalla sain – lenkkitossuissaan monitoimihallin lattiaa edestakaisin ravannut ”tohtori” aloitti jouhevasti edenneen puhemaratoninsa siteeraamalla Eeva Kilpeä. Puhe poukkoili Skodan vaihtamisesta Ulla-vaimon vatsatanssiryhmään, diabetestutkija-lääkäri Tero Kankaasta saarijärveläisnäyttelijä Tarmo Manniin, akkojen patalappurintojen tunnustelemisen tärkeydestä Pekka Puskaan sekä Riku Niemestä ja Paula Koivuniemestä suomalaisten kuolinsyytilastoihin. Väliin mahtui paljon painavaa asiaa, jonka päällimmäisin viesti oli terveyden olevan ennen kaikkea elämäntapa-asia.
– Vaikka puhun miten puhun, niin kaikki, mitä sanon, on totta ja lääketieteeseen perustuvaa. Vaikka olen avoin kaikelle, niin ei autoakaan ajeta summassa tai uskomuksella. Siksi vakavia sairauksia, kuten syöpää ja diabetesta on hoidettava tieteen mukaan, maalaislääkäri vakavoitui luentonsa jälkeen.
Helppoa tietä ei olekaan
Kiminkisen mukaan yksittäisen ihmisen kohdalla voi periaatteessa tapahtua mitä vain, mutta vakavia sairauksia hoidettaessa lääketiedettä ei voi ohittaa. Kiminkisen mukaan on outoa, että tieteeseen uskotaan muilla aloilla, miksei sitten lääketieteessä?
– Yksittäisillä tapauksilla ei ole myöskään kansanterveydellisiä vaikutuksia, lääkäri muistutti.
Elämäntavalla voidaan Kiminkisen mukaan ehkäistä monia terveyshaittoja, eikä ihminen voi vain tumput suorana heittäytyä odottamaan, että luoja tulee tai että joku tulee ja parantaa.
– Ihmiset uskovat mielellään näitä lääketieteen ohittavia vääriä profeettoja, koska ihmiset haluavat päästä helpolla. Mutta hömppä kaatuu ja muoti-ilmiöt menevät ohi. Kyllä ihminen laihtuu esimerkiksi karppaamaalla, mutta esimerkiksi kolesteroliarvot paranevat yleensä aina, kun ihminen laihtuu. Pitkällä aikavälillä kova rasva ja voi tukkivat kuitenkin verisuonet, joten rasvan laadulla on merkitystä. Eivät nämä väärät profeetat ole silloin ottamassa vastuuta opeistaan.
Kiminkisen mukaan terveen elämän resepti on kohtuus, ja töppöstä toisen eteen panemalla pääsee jo pitkälle.
– On armollista, että uusimmat tutkimustuloksetkin osoittavat, että liikkuvat lihapullat elävät pidempään kuin liikkumattomat pullukat. Täällä Akaassakin toimii Tulppa-ryhmä, sinne vain mukaan, yhdeksännen kirjansa Kiminkisen suuri lääkärikirja viime vuoden lopulla julkaissut maalaislääkäri kannustaa.
Kiminkisen mukaan vertaistuesta ja ryhmistä on apua moneen muuhunkin.
– Ihminen herkästi yöllä yksin kello kolmen ja neljän välillä miettii, että olenko minä ainoa, jolla ei ota eteen. Onhan sellainenkin tapaus tullut vastaan, jossa syöpää epäillyt hirttäytyi ja ruumisavauksessa selvisi, että ihminen olikin terve. Siksi myös pelko voi tappaa.
Fysiologian palauttaminen kaiken a ja o
Diagnosoiduille diabeetikoille Kiminkisellä oli yksi neuvo ylitse muiden: sokeriarvoja tulisi mitata paitsi kaksi tuntia aterian jälkeen sekä ennen nukkumaanmenoa sekä ennen aamiaista. Kiminkisellä oli myös vetoomus kaikkien diabeetikkojen puolesta Akaan kaupunkia tilaisuudessa edustaneelle Akaan ja Urjalan perusturvajohtaja Elina Anttilalle.
– Diabeetikkojen pitää mitata sokeriarvojaan koko ajan ja reagoida niihin oikealla tavalla. Älkää nyt missään nimessä säästäkö mittaliuskoista! Se vasta kalliiksi tulee, kun alamme hoitaa näitä diabeteksen lisäsairauksia kuten sydän- ja verisuonitauteja, munuaistautia, neuropatiaa tai retinopatiaa. Ja kakkostyypin diabetes yleistyy koko ajan, kun ihmiset läskistyvät, eivätkä liku.
Kimikinen suositti myös kunnollisen verenpainemittarin hankkimista jokaiseen perheeseen tai naapurustoon, sillä diabetes yhdistettynä korkeaan verenpaineeseen lisää myös aivohalvauksen riskiä.
– Ja suolan käyttöä pitää tarkkailla ja vähentää reippaasti.
Diabetesta epäileville – siis niille joita väsyttää, janottaa ja pissattaa koko ajan- lääkäri muistutti, ettei laboratoriossa otettu veren paastosokeriarvo välttämättä kerro aina totuutta.
– Jos paastoglukoosiarvo on 7 mmol tai yli, pitää mennä sokerirasituskokeeseen, jossa voidaan todeta joka tauti tai heikentynyt sokerinsietokyky. Tämän lisäksi pitää mitata vielä punasolujen hemoglobiiniarvo, joka kertoo, miten hyvin sokeri imeytyy. Tämä niin sanottu pitkä sokerikaan ei yksin kerro koko totuutta, vaan olennaista on näiden kaikkien asioiden huomioiminen, Kiminkinen painotti.
Diabetes on Kiminkisen mukaan salakavala tauti, joka voi olla ihmisellä piilevänä hyvinkin pitkään, kun ihminen yleensä tottuu oloonsa.
– Tiedän Saarijärveltä tapauksen, jossa terveydenhuollon ammattilainenkaan ei huomannut sairastavansa tautia.
Tapani Kiiminkinen päätti luentonsa kuten aloittikin eli turvautui lyriikkaan. Maalaislääkäri kehotti häntä kuuntelemaan tulleita yli 800 ihmistä välittämään toisistaan kirjailija ja toimittaja Aino Suholan säkein:
Ihminen ei tule ihmiseksi yksinään.
Yksikin käsi, johon tarttua, on enemmän kuin tuhat naamaa kirjassa.
Yksikin sana, joka silittää, on enemmän kuin tuhat sivaltavaa.
Yksikin sydän, joka rakastaa, riittää.
Aino Suhola, KSML 15.1.2012