Toijalan talot ja arkkitehtuuri

Kiitos Merja Toivoselle kannanotosta ratamestarin talon myyntiin sekä kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkiselle vastauksesta kirjoitukseen. Syksyllä 2011 ratamestarin talolla järjesti joukko aktiiveja paikkakuntalaisia ja akaaseuralaisia tilaisuuden, johon osallistui noin 200 henkilöä, mikä hipoo Toijalan kylässä yleisöennätyksiä. Toimme julki ihmettelyn, miksi taloa ei myyty sen kunnostukseen sitoutuvalle Pasi Niklas-Salmiselle. Hän oli suunnitellut taloa kokous- ja juhlapaikaksi mm. hyvien kulkuyhteyksien vuoksi. Sarkkinen ei ollut silloin vielä kaavoituspäällikkönä, joten ei ilmeisesti tiedä tästä suunnitelmasta. Nyt Sarkkinen kaipaa siihen enemmän toimintaa kuin asuminen, joten olisi ollut syytä palata siihen aikaisempaan tarjoukseen. Varmaankin Niklas-Salminen nyt Sjöblomilla vahvistettuna voisi edelleen toteuttaa sen aikaisemmankin suunnitelman. Ratamestarin talo on hieno puistomainen alue kolkon aseman vieressä, joten sitä ei kovin tehokkaalla rakentamisella kannata pilatakaan. Käyttäjiä siihen olisi mukava saada muitakin kuin portailla istujat. Ilmeisesti jollakin ryhmittymällä on tässä kylässä edelleen tarkoitus päästää rakennukset niin huonoon kuntoon, että voidaan sanoa ”kannata korjata”!

Sitten tämä muu arkkitehtuuri! Nyt surraan keskustan matalaa rakennuskantaa. Miksi kauppaliikkeet rakennetaan niin mataliksi? Aikaisemmin kauppoja on ollut talojen kivijaloissa, miksi ei nytkin rakenneta kaupan yläpuolelle asuntoja, esim. S-Market. Nyt kun puhutaan myös virastotalon huonosta kunnosta ja purkamisesta, ehdotankin, että uusi rakennettaisiin marketin parkkipaikan päälle. Autot voisivat parkkeerata edelleen rakennuksen alakerrassa. Silloin lähes toteutuisi Edvard Metsolan 1.4.1958 tekemän testamentin ehtokin kaupungintalon rakentamisesta hänen tontilleen. Siihen kauppala oli aikoinaan sitoutunutkin oikein allekirjoitusten kanssa, mutta se taisikin olla aprillipila. Ja miksi Sampolantien varren kerrostalotontilla ei tapahdu mitään? Onkohan siinä menossa valituksia?

Ja sitten kaikki päättäjät, arkkitehdit ja purkajat: NÄPIT IRTI LESKIROUVAN TALOSTA! Hannu Järvinen, ota niin pitkä ketju, että minullekin siitä riittää! Otetaan siihen myös Aarne Ervin suunnittelema viereinen talo. Se on niitä harvoja, kirkon lisäksi, tunnetun arkkitehdin suunnittelemia rakennuksia Toijalassa. Leskirouvan talon suhteen toivon edelleen, että ikkunat tiivistettäisiin ja korjattaisiin, parissa kohdassa puuttuu ulkopoka kokonaan. Muutkin talojen omistajat muistakaa, että ikkunoiden ainoa tiivistystapa ei ole ikkunoiden vaihto, vai ollaanko tässäkin uusavuttomia!

Kaikesta huolimatta tykkään asua Akaassa!

Sinikka Soljamo