Akaalaisyritys Custom oli Pariisin suurin voittaja

Customin kilpakärryt valloittavat ravimaailmaa. Kuvassa kisan voittanut ruotsalainen Maharajah kyydissään Örjan Kihlstöm. Kuva on esittelystä; kilpailun jälkeen sekä kuskin että varusteiden väri oli tummanmusta.
Customin kilpakärryt valloittavat ravimaailmaa. Kuvassa kisan voittanut ruotsalainen Maharajah kyydissään Örjan Kihlstöm. Kuva on esittelystä; kilpailun jälkeen sekä kuskin että varusteiden väri oli tummanmusta. Kuva: Rauli Ala-Karvia.

Kansallisuus ei maailman merkittävimmässä eurooppalaisessa ravikilpailussa merkannut kokonaistilanteessa, ei myöskään hevosen suku, ei ohjastajien listasijoitukset. Sunnuntaina Pariisin Vincennesissä ravatun, miljoona euroa päälähdössä palkintoina jakaneen Grand Prix d’Ameriquen huippujen yhdistävä tekijä oli kylmäkoskelainen ravikärryjen valmistaja Custom Sulky Oy.

Customit olivat kaikkiin kolmen joukkoon kirineitten lämminveristen perässä, ja lähes jokainen 18 finalistista luotti Customeihin. Silmämääräiset havainnot sunnuntain suurkilpailussa estyivät sadesään nostamaan mustaan mutakylpyyn.

Se ainakin on varmaa, että ruotsalaisvoittaja Maharajah (13,3) puristi ykköseksi Customin aisojen välissä, samoin kuin kakkonen Up And Quick (13,4) ja kolmonen Yarrah Boko (13,8).

Kärryideoija Timo Leivon elämäntyö näkyy Prix d’Ameriquessa komeasti, mutta ravi-ihmisten arki on muutakin kuin ostereita ja samppanjaa.

Vermossa keskiviikkona akaalaisen Juhani Halmeen omistama ja valmentama Carmen Birdland meni ryhmäajossa ennätyksensä 17,8a ja oli kisansa neljäs.

Teivossa kylmäkoskelainen Tiina Liitiän ja Atte Sirenin Temen Lordi (29,1a) pisteli Oiva Käsnäsen suitsimana neljänneksi.  Kylmäkoskelaisen Jouni Vaittisen Wiineri oli samana iltana viides. Wiineri kellotti kilometriajan 35,6.