”Otetaan selvää, kuka on millainenkin sälli”

Akaan lukiolaiset EU-kylvyssä

Lauri Koskela (edessä) ja Saku Tirri esittelemässä ministerineuvoston toimintaa.

Lauri Koskela (edessä) ja Saku Tirri esittelemässä ministerineuvoston toimintaa.

Akaan lukiolaiset saivat tuhdin tietopaketin Euroopan Unionista viime keskiviikkona, kun yhteiskuntaopin EU-kurssin käyneet abit esittelivät EU:n tärkeimpiä toimielimiä koulun auditoriossa. EU-kurssille osallistui 20 oppilasta.

Historiaa ja yhteiskuntaoppia opettavan Kari Aallon mukaan tilaisuuden järjestämiseen innosti toukokuussa pidettävät EU-vaalit, joissa valitaan 751 jäsentä 28 jäsenvaltiosta Euroopan parlamenttiin. Suomesta valitaan 13 edustajaa.

Aallon mukaan yleisesti niin nuorten kuin aikuistenkin EU-tietämyksessä on parantamisen varaa. Kuitenkaan kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta, sillä 60–70 prosenttia Suomen lainsäädännöstä on lähtöisin EU:sta.

– Akaan nuoret voivat näyttää nyt mallia ja käydä aktiivisesti vaikuttamassa siihen, ketkä Suomesta lähtevät viideksi vuodeksi EU-parlamenttiin, Kari Aalto kannustaa.

Aalto pitää erityisen tärkeänä, että nuoret kiinnostuvat EU-asioista.

– Kyse on suurista tulevaisuuden päätöksistä, ja nuorten on kuitenkin tulevaisuus. Kun EU:ssa on ollut talous- ja muuta kriisiä, nuorten pitäisi nyt kiinnostua EU:n asioista.

Ihmisoikeuksia ja koulutusta

EU-kurssilaiset esittelivät infon aikana Euroopan parlamentin, ministerineuvoston sekä EU:n komission toimintaa. Aiheet oli arvottu ryhmien kesken. Euroopan parlamenttia kuulijoille esittelivät Sara Keskinen, Annastiina Latvanen, Inkeri Salminen ja Timo Tähkäaho.

– Euroopan parlamentti oli aiheista kiinnostavin. Ennakkoon siitä ei ollut kauheasti tietoa, ryhmä kuvailee.

Timo Tähkäahoa aiheessa kiinnosti erityisesti kansalaisten vaikutusmahdollisuudet. Yllättävää oppilaiden mielestä oli EU-vaalien alhainen äänestysprosentti. Vuoden 2009 vaaleissa Suomen äänestysprosentti oli 40,3. Akaan äänestysprosentti oli tuolloin 33 ja Kylmäkosken 36. Akaan ääniharavat olivat Timo Soini (ps) ja Mitro Repo (sd) 299 äänellä ja Kylmäkosken Anneli Jäätteenmäki (kesk) 71 äänellä.

Esitelmäntekijät pääsevät äänestämään nyt ensimmäisistä kertaa EU-vaaleissa.

– Otetaan selvää, kuka on millainenkin sälli. Nyt on hyvä, kun tietää millä lailla parlamentti toimii ja on taustatietoa, miten pitää äänestää, Annastiina Latvanen, Sara Keskinen ja Inkeri Salminen miettivät omaa ehdokasvalintaansa.

Heille tärkeitä asioita ovat ihmisoikeuskysymykset sekä koulutukseen ja opiskeluun liittyvät asiat.

Saku Tirri, Lauri Mattila, Jani Nurmi ja Lauri Koskela aloittivat oman esityksensä ministerineuvostosta soittamalla EU:n hymniä, jonka sävelmä on peräisin Ludwig van Beethovenin 9. sinfoniasta. Myös pojat aikovat äänestää EU-vaaleissa.

– Totta kai, ne ovat minulle ekat vaalit, jossa pääsee äänestämään, minkä takia se on jännääkin, Saku Tirri toteaa.

Joukko on yhtä mieltä siitä, että vaikuttamismahdollisuus kannattaa käyttää hyväksi.

Kylmäkoskella äänestetään Tarpiakodilla

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään Suomessa sunnuntai 25.5. Ennakkoäänestys on kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 14.–20.5.

Akaassa ennakkoon voi äänestää Nuorten toimintakeskuksessa Toijalassa, Viialan kirjastossa ja Tarpiakodilla Kylmäkoskella.

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat Akaassa ovat Arvo Ylpön koulu, Viialan kirjasto ja Tarpiakoti.

Entisellä kunnanvirastolla, Kylmäkoski-talolla ei äänestystä enää ole, koska talo ei ole enää aktiivikäytössä ja sitä tyhjennetään. Kaupungin suunnitelmissa on myydä rakennus.

 

5Euinfo3
Lauri Koskela (edessä) ja Saku Tirri esittelemässä ministerineuvoston toimintaa.

Lauri Koskela (edessä) ja Saku Tirri esittelemässä ministerineuvoston toimintaa.

Kuulijat saivat tietää Euroopan parlamentista, ministerineuvostosta ja EU:n komissiosta.

Kuulijat saivat tietää Euroopan parlamentista, ministerineuvostosta ja EU:n komissiosta.

EU-kurssilaiset pitivät EU-infon koko lukiolle.

EU-kurssilaiset pitivät EU-infon koko lukiolle.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?