Emil Wikströmiä juhlitaan monin tavoin

Emil Wikström ateljeessaan.
Emil Wikström ateljeessaan.

Turussa syntyneen ja Sääksmäen Visavuoressa vaikuttaneen, kultakauden taiteilijoiden ydinryhmään kuuluneen kuvanveistäjä Emil Wikströmin syntymästä tulee huhtikuussa kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään eri puolilla Suomea useita näyttelyitä ja tapahtumia.
Juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma on Turun taidemuseossa 24.1. avattava ja huhtikuun lopulle auki oleva Emil Wikström – kiveen kätketty kauneus -näyttely, jonka avaa juhlavuoden suojelija, Suomen Tasavallan Presidentin puoliso Jenni Haukio.
– Siitä on tulossa todella hieno näyttely. Esillä tulee olemaan noin viisikymmentä Emil Wikströmin alkuperäistä marmori- ja pronssiveistosta ja runsaasti hänen mitaleitaan. Turun näyttelyyn tulee todella upeita töitä. Esimerkiksi tuo Anna-Liisa, jota kipsisenä on aika monessa kodissa, on siellä marmorisena, kertoo Visavuoren museosäätiön museonjohtaja Pälvi Myllylä.
Helmikuun puolivälissä järjestetään Turun taidemuseossa dosentti Liisa Lindgrenin opastama kierros, jonka teemana on Emil Wikström, muistomerkkien mestari. Maaliskuun alussa kierroksella on Pälvi Myllylä kertomassa Emil Wikströmin Visavuoresta. Hän käy kevään aikana myös luennoimassa Mäntässä ja Ruovedellä teemasta Sovitteleva kapinallinen, Emil Wikström.
Wikströmin taidetta on juhlavuoden aikana esillä myös muun muassa Kansallismuseossa ja Gösta-museossa Mäntässä. Pienempiä tapahtumia on useilla paikkakunnilla, missä on Wikströmin julkisia veistoksia, kuten Lahdessa, Vaasassa ja Tampereella.

Taidetta ja teatteria

Emil Wikströmin syntymäpäivää huhtikuun 13. päivänä juhlitaan sekä Turun taidemuseossa että Visavuoressa, missä silloin avataan Visavuoren ateljeen uusi perusnäyttely.– Ateljeehan on vuodesta 1967 lähtien ollut lähes samanlainen, mutta nyt sitä uudistetaan. Paljon samoja veistoksia siellä edelleen on, mutta niiden paikkoja vähän vaihdellaan, toteaa toiminnanjohtaja Juha Myllylä.
– Se on haasteellinen työ, kun jotkut teokset ovat aika isoja. Mutta olemme laskeneet että 5–6 hengen porukalla ja erilaisilla lavoilla ne varmaan saadaan liikkeelle. Uuteen näyttelyyn tulee jonkin verran uutta esineistöä ja jotain varmaan viedään poiskin.
Wikströmin syntymäpäivän kunniaksi nähdään Visavuoressa myös juhlaesitys Kuriositeetteja kuvanveistäjän elämän varrelta.
– En sanoisi sitä näytelmäksi, se on juhlaesitys. Siinä Emil Wikström viettää syntymäpäiväänsä ja samalla tapaa itsensä eri ikäkausina. Esityksen ohjaa Jarkko Suhonen, joka on soveltavan teatterin ohjaaja ja on tehnyt näytelmäkäsikirjoituksia muun muassa Helsingin Kaupunginteatterille ja Valkeakosken kaupunginteatterille. Esityksessä esiintyy Valkeakosken teatteriyhdistyksen näyttelijöitä, ja sitä tullaan esittämään muutaman kerran myös kesällä, kertoo Pälvi Myllylä.
Kesänäyttelynä toukokuun lopulta elokuun lopulle on Visavuoressa esillä Maailman sydämessä – Emil Wikströmin vuodet Pariisissa -näyttely, joka kuvaa hänen Pariisin vuosiaan.
Näyttelyssä tulee olemaan esillä myös hänen aikalaistensa Pekka Halosen ja Akseli Gallen-Kallelan töitä sekä muutaman hänen ulkomaalaisen ystävänsä töitä 1800-luvun lopulta.
Myös Valkeakoski-opiston kuvataidelinjan opiskelijat osallistuvat Wikströmin juhlavuoden tapahtumiin. Visavuoressa on syyskuun puolivälistä vuoden loppuun saakka esillä heidän töitään näyttelyssä, joka on otsikoitu ”Wikströmin jalanjäljillä”.

Emil Wikström saa juhlarahoja ja juhlamitalin

Emil Wikströmin juhlavuosi tuo mukanaan myös uusia juhlarahoja.
Suomen valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää valtiovarainministeriön valtuuttamana suunnittelukilpailun Emil Wikström -juhlarahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta. Aiheesta lyödään nimellisarvoiltaan 10 euron ja 20 euron hopeiset juhlarahat.
Emil Wikström on itse tehnyt nelisenkymmentä mitalia ja on nyt saamassa omansa.
– Suomen Mitalitaiteen Kilta, joka vuosittain järjestää mitalitaiteen vuosikilpailun, on ottanut tämän vuoden mitalin aiheeksi Emil Wikströmin. Mitalin ei tarvitse välttämättä esittää Emil Wikströmiä, mutta aiheen pitää liittyä häneen. Kilpailu on avoin kaikille suomalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville kuvanveistäjille ja kuvataiteen opiskelijoille, kertoo Pälvi Myllylä.

Ateljeen veistoksista osa on jo siirretty lattiaremontin alta evakkoon, esittelee Pälvi Myllylä.
Ateljeen veistoksista osa on jo siirretty lattiaremontin alta evakkoon, esittelee Pälvi Myllylä.

Myös Mitalitaiteen vuosikirja 2014 on omistettu Emil Wikströmin mitalitaiteelle.
Juhlavuoden kunniaksi Gösta Serlachiuksen taidesäätiö on päättänyt painattaa Yrjö Suomalaisen kirjoittamasta, vuonna 1948 ilmestyneestä Visavuoren mestari -kirjasta täydennetyn painoksen. Kirjaan lisätään Emil Wikströmin ansioluettelo sekä luettelot hänen julkisista veistoksistaan ja mitaleistaan sekä luottamustoimistaan.