Kiusaajaa tönii, kamppii ja haukkuu ikävään sävyyn

ViisAat ei kiusaa

 

  Arvo Ylpön koulun 5A-luokka kehitti luokkansa numerosta ja kirjaimesta iskulauseen ViisAaat ei kiusaa.


Arvo Ylpön koulun 5A-luokka kehitti luokkansa numerosta ja kirjaimesta iskulauseen ViisAaat ei kiusaa.

Arvo Ylpön koulun 5A-luokka tietää, että ViisAat ei kiusaa. Luokka on painattanut iskulauseen rannekkeisiin, joita se myy kartuttaakseen leirikoulukassaansa.

Oppilaiden mielestä kiusaaminen voi näkyä koulussa monella tavalla.

– Se on syrjintää, ettei ota mukaan leikkiin.

– Kiusaaminen on vaikka sitä, että tönii ja kamppii joka päivä ja tekee sitä pelkästään yhdelle henkilölle.

– Se voi olla sellaista haukkumista, että haukkuu toista ikävässä sävyssä.

– Nauraa toiselle ja halveksuu.

Netti- tai tekstiviestikiusaamiseen 5A-luokan oppilaat eivät ole törmänneet. Oppilaiden mielestä myös Arvo Ylpön koulussa tilanne on hyvä.

– Ei me olla lähiaikoina ainakaan huomattu kiusaamista.

Oppilaat arvelevat, että aikuiset huomaavat kiusaamistapaukset aika hyvin, mutta ei aina. Koulussa tapahtuvasta kiusaamisesta he kertoisivat ensimmäisenä välituntivalvojalle ja kotona vanhemmille.

Kiusaamista oppilaat estäisivät puolustamalla kiusattua. Myös kiusaamisen vastainen KiVa Koulu -ohjelma saa miettimään tekoja.

– KiVa Koulu -tunnit ovat sitä varten, että ymmärtää millaista on olla kiusattuna.

Idea ViisAat ei kiusaa -rannekkeiden myynnistä syntyi oppilaiden ja vanhempien yhteistyön tuloksena. Rannekkeiden hankkimista ehdotti luokan oppilaista Oona Saarela, joka oli nähnyt niitä Intian-matkalla. Iskulauseen ideoi puolestaan Martti Lajusuo.

Ennen oli pärjättävä omillaan

Pinkkejä, vihreitä ja vaaleansinisiä rannekkeita tilattiin kaikkiaan 300, joita oppilaat ovat myyneet muun muassa diskossa ja myyjäisissä. Loput on ottanut myyntiin Some&More Storen yrittäjä Kirsi Enqvist. Tuotto menee kokonaisuudessaan luokan hyväksi.

– Tarkoitus on saada kaikki myytyä. Lisään rannekkeen myös jokaisen nettitilauksen yhteyteen, Enqvist kertoo.

Kirsi Enqvist on itse kuuden lapsen äiti, jonka lapsista kaksi on jo aikuisia ja muut iältään 5-, 6-, 13- ja 14-vuotiaita. Enqvistillä ei ole 5A-luokalla omia lapsia, mutta tuttuja kylläkin. Hän innostui rannekkeista, koska näki luokan olevan tärkeällä asialla. Hän muistuttaa kiusaamisella olevan eri ikäkausina erilaisia muotoja.

– Kotona pienet nahistelevat koko ajan, mutta se ei ole sellaista kiusaamista. Kun kasvetaan isommiksi, kiusaaminen muuttuu henkiseksi, mikä aiheuttaa pahaa oloa. Tuskin yläkoulun puolella kauheasti enää ketään tuupitaan, vaan kiusaaminen voi olla esimerkiksi sitä, että sanotaan jonkun haisevan pahalta.

Enqvist on itse käynyt koulua 70-luvun lopulla ja 80-luvulla. Hän sanoo suhtautumisen kiusaamiseen muuttuneen omista kouluajoistaan.

– Ei silloin asiaan puututtu eivätkä vanhemmat soittaneet koululle. Piti pärjätä omillaan. Nyt vanhemmat ovat aktiivisia.

Monen lukuvuoden ajan rahaa kerännyt 5A-luokka suuntaa toukokuussa leirikouluun Eerikkilän urheiluopistoon Tammelaan. Luokan toiveena on, että rahaa jäisi senkin jälkeen vielä pienemmän retken toteuttamiseen kuudennella luokalla.

Kirsi Enqvist aikoo olla tukemassa luokkaa tavoitteen toteuttamisessa. Yrittäjä järjestää yhdessä luokan kanssa match show -tapahtuman lauantaina 26.4. Toijalan Abc-aseman sekä Akaan yritystalon piha-alueilla. Hyväntekeväisyystapahtuman tuotto on tarkoitus jakaa luokalle sekä eläinsuojelutyöhön.

– Järjestämme tapahtuman loistavaan Akaaseen, joka ei ole ollenkaan huono paikka asua, Kirsi Enqvist huomauttaa.

 

Rannekkeiden hankkimista ehdotti Oona Saarela ja iskulauseen keksi Martti Lajusuo.

Rannekkeiden hankkimista ehdotti Oona Saarela ja iskulauseen keksi Martti Lajusuo.

4ViisAat3 4ViisAat2
  Arvo Ylpön koulun 5A-luokka kehitti luokkansa numerosta ja kirjaimesta iskulauseen ViisAaat ei kiusaa.


Arvo Ylpön koulun 5A-luokka kehitti luokkansa numerosta ja kirjaimesta iskulauseen ViisAaat ei kiusaa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?