Päättäjät antaisivat Kylmäkosken nuorisotilalle rahaa, vaikka paikkaa ei ole

Akaan kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuussa osana vuosien 2014­­–2016 taloussuunnitelmaa 100 000 euroa käytettäväksi Kylmäkosken nuorisotilainvestointiin vuonna 2015. Summa nousi taloussuunnitelmaan kaupunginhallituksessa Harri Rämön (sd) esityksestä.

Tällä hetkellä Akaan kaupungilla ei ole Kylmäkosken nuorisotilalle paikkaa, kun suunnitelmista saneerata nuorisotila ja kirjasto Kylmäkoski-taloon luovuttiin. Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa ja nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen kaipaavatkin vielä lisätietoa siitä, mihin päättäjät 100 000 euron nuorisotilainvestoinnin haluavat käyttää.

– En tiedä itsekään, mitä se tarkoittaa, Oksa myöntää.

Oksan mukaan virkamiesvalmistelussa investointisuunnitelmasta pyyhittiin pois 100 000 euroa, kun Kylmäkoski-talon korjaussuunnitelmista luovuttiin ja rakennus päätettiin panna myyntilistalle. Luottamushenkilöt palauttivat kuitenkin 100 000 euroa nuorisotilaa varten.

– Siitä täytyy käydä keskustelua ja selvittää luottamushenkilöiden tahtotila, mikä tässä on ajatuksena ja minne se satatuhatta on tarkoitus täpätä. Rakennetaanko vai sanerataako tiloja? Jukka Oksa kysyy.

Opetusministeriö ehti myöntää Akaan kaupungille 50 000 euron avustuksen nuorisotilan rakentamiseen Kylmäkoski-taloon. Sivistysjohtaja Jukka Oksa kertoo opetusministeriön loppuvuodesta kyselleen selvitystä tehdyistä töistä.

– Kiltisti ilmoitin, että valitettavasti tilanne on muuttunut ja rakennus on päätetty tyhjentää ja myydä, eikä sinne saneerata kirjastoa eikä nuorisotilaa, ja valtionavustus raukeaa.

Kaupungin nuorisotilan puuttuessa nuorille on kokoontumispaikan tarjonnut Kylmäkosken MLL:n vetämä Olkkari-hanke, joka päättyy elokuun lopussa. Sivistysjohtaja haluaa selvittää myös päättäjien näkemyksen siitä, voisiko kaupungin nuorisotila toimia vuokratiloissa.

– Tässä on dilemmaa, koska kaupungilla on liikaakin kiinteistömassaa, osa huonokuntoisia ja osa ei käyttökelpoisia. Mikä on luottamushenkilön näkemys, jos vuokratiloja lisätään.

Olkkari-hanke on toivonut kaupungilta valvojia Olkkarin nuorteniltojen pyörittämiseen. Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan nuorisotoimi pyörii muutenkin vajaalla, minkä takia kaupunki ei pysty järjestämään Olkkarille työntekijää.

Nuorisotilojen aukioloaikoihin parannusta

Akaan kaupungin nuorisotilat Toijalassa ja Viialassa kärsivät viime syksynä ohjaajapulasta, kun kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto ei myöntänyt olemassa oleviin toimiin täyttölupaa. Nuorisotilat olivat auki vuoroviikoin yhtenä ja kahtena iltana viikossa, ja aukioloiltojen vaihtuminen hämmensi kävijöitä. Nyt tilanteeseen on luvassa parannusta, kun nuorisotoimi on saanut yhden täyttöluvan.

Nuorisosihteeri Jouko Pekkarisen mukaan molempia tiloja on tarkoitus pitää auki kahtena iltana viikossa.

– Voimme lisätä vähän aukioloaikoja syksystä, mutta vieläkään emme pysty pitämään tiloja auki sillä kapasiteetilla kuin haluaisimme. Toiveena on, että saisimme kevään mittaan vaikka tuntipalkkaisen ihmisen remmiin, jotta voimme lisätä vielä aukioloaikoja, Pekkarinen kertoo.

Kävijöitä molemmilla nuorisotiloilla on ollut hyvin, Toijalassa 30–50 illassa ja Viialassa 30–40.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?