Luotatko heihin?

Luottamus kotikunnan päättäjiin on todella alhaalla. Kunnallisalan kehittämissäätiön viime joulukuussa tekemään tutkimuksen mukaan vain reilu kolmannes, 36 prosenttia, väestöstä osoittaa luottamusta. Vahvinta luottamus oli keskustan, 54 prosenttia, kannattajien piirissä ja heikointa vasemmistoliiton, 20 prosenttia, piirissä. 47 prosenttia kokoomuksen ja 44 prosenttia sosialidemokraattien kannattajista luottaa kuntansa päättäjiin. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup haastatellen 1 079 18–75-vuotiasta kansalaista.

Suomalaiset eivät enää äänestäkään. Vuoden 2012 kuntavaalien äänestysprosentti oli 58,3, kun se vielä vuonna 2008 oli 61,3. Päätöksenteko lähellä olevista asioista annetaan mieluusti äänestämättä luottamushenkilöiden käsiin, mikä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että läheisistä asioista ei oltaisi kiinnostuneita. Pikemminkin luottamuksen puute ja äänestysprosentin alhaisuus kertovat, että kansalaisten mielestä heidän mielipiteellään ei ole merkitystä.

Mennäänpä aitovierille. Akaan valtuusto päätti aikanaan hyväksyessään kuntaliitossopimuksen Kylmäkosken kunnan kanssa korjata Kylmäkosken urheilukentän. Paikka oli alunperinkin väärä, mikä paljastui veteraanipoliitikko Pentti Ehoniemen (kesk) haastattelusta ja kelvottomaksi sen totesi Akaankin teettämät tutkimukset. Tänään kukaan ei puhu mitään Kylmäkosken urheilukentästä, vaikka siitä on nimenomaisesti sovittu. Uudella valtuustolla on uudet tuulet.

Samainen valtuusto päätti peräti kaksi kertaa, että Kylmäkosken kirjasto siirretään lähes tyhjillään olevaan kunnantaloon. Rahaakin siirtoon varattiin. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, mikä ilmeisesti oli sittenkin todellinen tahtotila, ja nyt kaupunki on myymässä kunnantalon ja lakkauttamassa koko kirjaston. Kirjaston lakkauttamisella on menossa jatkoaika, koska viranhaltijat eivät saaneet ensimmäisen kerran mitään järjellistä aikaiseksi. Valtuusto käveltiin yli kaksi kertaa.

Kun tällaista päätöntä menoa vuosi tolkulla seuraa, isommissa ja pienemmissä asioissa, ei ihme, että luottamus horjuu. Kun tähän lisätään vaikkapa istuvan hallituksen puolueiden poliitikkojen perustuslakiakin halventavat tokaisut kuntien pakkoliitoksien välttämättömyydestä, ei voi kuin surra demokratian perään. Meneillään on kunnallista demokratiaa halventava kuntakaappaus, jota viedään läpi hampaat irvessä hallituspuolueidenkin maakuntapoliitikkojen vastustuksesta huolimatta.

Kansalaisille jää nykydemokratiassa hyvin vähän vaihtoehtoja. Hiljaa oleminen ei tässä tapauksessa ole ollenkaan myöntymisen merkki.

Pekka Verno

Aamulehden pitkäaikainen Etelä-Pirkanmaan aluetoimittaja Pekka Verno menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen 18. joulukuuta 2013. Pekka muistetaan seutukunnalla lukuisten oivaltavien juttujen kirjoittajana, tiedotustilaisuuksien kysyjänä ja sinänsä selvienkin asioiden kyseenalaistajana sekä oivallisena seuramiehenä, joka ei koskaan ylenkatsonut ketään. Ei sota yhtä miestä kaipaa, mutta Pekan kohdalla voisi tehdä poikkeuksen. Kepeät mullat, veli Pekka.