Kylmäkosken Olkkarin kohtalo auki syksystä lähtien

15.01.2014 08:00

4 H -yhdistyksen Sari-Liisa Takku (vas.) sanoi, että Akaa on hylännyt Kylmäkosken nuoret. Vieressä Anna Holm MLL:stä, kaupunginvaltuutettu Antti Maijala (vas) ja nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen.
4 H -yhdistyksen Sari-Liisa Takku (vas.) sanoi, että Akaa on hylännyt Kylmäkosken nuoret. Vieressä Anna Holm MLL:stä, kaupunginvaltuutettu Antti Maijala (vas) ja nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen.

Kylmäkosken koko kylän Olkkarin kohtalo on auki ensi elokuun jälkeen. EU-tuen turvin käynnistetylle hankkeelle ei ole tiedossa jatkajaa.

MLL:n hallinnoiman hankkeen tiloissa on alakerrassa nuorisotila ja yläkerrassa Olkkari, jossa on muun muassa pyöritetty perhekahvilaa. Se on myös paikallisten yhdistysten ahkerassa käytössä.

Olkkariin kokoontui maanantaina kymmenkunta paikallista toimijaa pohtimaan, kuinka Olkkarin ja nuorisotilan tulevaisuus saataisiin turvattua. Runsaasti rönsyilleessä keskustelussa esitettiin monenlaisia mielipiteitä, mutta mitään konkreettista ratkaisua ei löydetty. Kaupungin apua pidettiin välttämättömänä muodossa tai toisessa.

Kaupunginvaltuutettu Risto Kajanto (ps) peräsi Akaalta projektihenkilöä hallinnoimaan kokonaisuutta. Tämä voisi olla vaikka puolipäiväinen, jolloin Olkkaria pidettäisiin auki neljä tuntia päivässä.

Kylmäkosken Aseman koulunjohtaja Bjarne Illman heitti ilmaan ajatuksen, että Kylmäkosken kirjaston lukusali siirrettäisiin Olkkarin tiloihin. Kylmäkosken kirjastoa ollaan lopettamassa, mutta kirjastopalvelut on silti tarkoitus säilyttää kylällä jossain muodossa.

Tilaisuudessa pohdittiin myös nuorisotilojen, Olkkarin ja kirjastopalveluiden siirtämistä terveyskeskukselta vapautuviin tiloihin. Näin saman katon alta saisi monenlaisia palveluita.

Tila kaupungin omistukseen?

Olkkari toimii vuokratiloissa, jotka eivät ole kaupungin omistuksessa. Illman esitti, että kun Akaa saa myytyä tyhjillään olevia kiinteistöjään, se voisi ostaa tilan omistukseensa. Olkkari ja nuorisotilat on remontoitu palvelemaan nykyistä tarvettaan, joten moni keskustelija näki, että niistä kannattaa yrittää pitää kiinni.

Toijalan Seudun Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Uimi toi esille monen yhdistyksen tarpeen kaappitilalle.

– Yhdistykset olisivat valmiita maksamaan vuokraa siitä, että saisivat laittaa tavaroitaan jonnekin muualle kuin yksityishenkilöiden koteihin. Se olisi osaltaan yksi keino rahoittaa hiukan tilan kustannuksia, Uimi pohti.

Lapsille kaivataan arvostusta

MLL:n Kylmäkosken paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Ryyppö sanoi, että MLL luovuttaisi mielellään jatkossa vetovastuun jollekin muulle yhdistykselle. Kylmäkosken 4 H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari-Liisa Takku sanoi sen olevan valmis keskustelemaan vetovastuusta, mikäli Akaa vastaa esimerkiksi vuokranmaksusta. Hankerahoitusta se ei lähde hakemaan.

Nuorisotilan tulevaisuus herätti kiivaita kannanottoja.

– Nuorisotilaa yritetään pyörittää nyt kolmannen sektorin voimin, vaikka se kuuluisi kaupungille, Uimi muistutti.

Sari-Liisa Takun mukaan kaupunki on hylännyt Kylmäkosken lapset ja nuoret.

– Ei se toimi niin, että järjestetään täältä silloin tällöin kuljetuksia nuorisotilaan Toijalaan tai Viialaan. Lapsia täytyy kohdella niin, että he kokevat saavansa arvostusta. Toiminnalle pitää saada jatkumo. Tämä on toimiva ja riittävän iso tila tarkoitukseensa.

Nuorisotilaan on ollut vaikea saada riittävästi vapaaehtoisia valvojia. Kaupungin myöntämää 100 000 euroa ei voi siirtää henkilökuntakustannuksiin, vaan se pitää käyttää tilainvestointina. Vaikka tilaongelmat ratkeaisivat, on valvojien saaminen haaste jatkossakin.

MLL:n Kylmäkosken paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Ryyppö sanoo, että MLL jättäisi mielellään Olkkarin vetovastuun vaihteeksi jollekin muulle yhdistykselle.
MLL:n Kylmäkosken paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Ryyppö sanoo, että MLL jättäisi mielellään Olkkarin vetovastuun vaihteeksi jollekin muulle yhdistykselle.
Olkkari on remontoitu viihtyisäksi kahvilaksi, jota yhdistykset käyttävät ahkerasti.
Olkkari on remontoitu viihtyisäksi kahvilaksi, jota yhdistykset käyttävät ahkerasti. Kuvassa Tiina Ryyppö (vas.), Inka Savolainen, Sari-Liisa Takku, Antti Maijala, Jouko Pekkarinen, Jussi Riekkinen ja Risto Kajanto.