Musiikin siivin sellolla ja pianolla

Ensi sunnuntaina 12.1. kello 14 on Viialan kirkossa konsertti, jossa esiintyvät Lukas Stasevskij, sello ja Maija Weitz, piano. Konsertissa kuullaan sooloselloteoksina muun muassa EsaPekka Salosen Shine, Krzysztof Pendereckin Divertimento ja J.S. Bachin Soolosellosarjasta nro 2 d-molli osat Allemande ja Courante. Lisäksi ohjelmassa on myös Sergei Rachmaninovin Sonaatista g-molli sellolle ja pianolle osa 3. Andante sekä Edward Elgarin Sellokonsertto.

Lukas Stasevskij opiskelee Arto Noraksen johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän on esiintynyt useiden orkestereitten solistina ja häntä on kuultu omin resitaalein ja kamarimuusikkona runsain määrin Suomessa ja ulkomailla: erityisesti mainittakoon esiintymiset Naantalin ja Kuhmon festivaaleilla.

Helmikuussa 2011 Lukas Stasevskij sijoittui neljänneksi kansainvälisissä Witold Lutoslawski -sellokilpailuissa ja esiintyi siinä yhteydessä Varsovan filharmonisen orkesterin solistina. Tänä vuonna hänelle myönnettiin erikoispalkinto kansainvälisissä Paulon sellokilpailuissa Helsingissä. Syksystä 2013 alkaen Stasevskij on opiskellut Baselin musiikkiakatemiassa Ivan Monighetin sekä hänen assistenttinsa Sol Gabettan luokalla.

Espoolainen Maija Weitz tunnetaan konserteistaan lukuisien oopperalaulajien pianistina ja muun muassa Wienin filharmonikkojen viulistien kamarimusiikkipartnerina. Hänen kansainvälisessä toiminnassaan keskeisessä osassa on yhteistyö wieniläisen musiikkimaailman kanssa. Weitz on pitänyt kamarimusiikin mestarikursseja wieniläisen tulkintatradition lähtökohdista usean vuoden ajan Sibelius-Akatemiassa ja Gdánskin musiikkiakatemiassa Puolassa. Vuosilta 2011 ja 2012 mainittakoon suomalaisen laulumusiikin tulkintakurssit pianistina ja opettajan Wienin musiikkiyliopistossa ja Japanissa.

Hän toimii kansainvälisten piano- ja kamarimusiikkikilpailuitten tuomaristoissa Itävallassa (Brahms Competition Pörtschach).

Konserttiin on vapaa pääsy. Väliajalla seurakuntanuoret järjestävät seurakuntasalissa kahvituksen Akaan seurakunnan nuorten kesällä 2015 toteutuvan Taizén matkan hyväksi.

 

 

Lukas Stasevskij.