Leskenlehdet kukkivat Jalannin rannalla

2leskenlehti4Poikkeuksellisen lämmin talvisää on saanut leskenlehdet kukkimaan Jalannin länsirannalla Kylmäkoskella.

– Paikkaan, jossa leskenlehdet kukkivat, ei paista erityisemmin edes aurinko. Ne ovat hiekka-alueella, lähellä nurmea ja koivikkoa.  Myös kurjenmiekat nousevat rannassa, ja sipulikukkia peittelen mullalla, kuvailee joulua ja uutta vuotta Jalannin rannalla viettänyt Teija Saarinen.

Ihmetystä herätti myös järveltä eräänä aamuna kuulunut outo ääni, jonka Teija Saarinen kuvailee kuulostaneen siltä, kuin kattopeltejä olisi heiluteltu. Ilma oli kuitenkin muuten aivan tyyni.

– Taustalta kuului kuin koski olisi kohissut, vaikka tässä ei ole koskea. Kohinan täytyi tulla siitä, kun vesi tuli voimalla rantaan jään alta. Kun tuli valoisaa, näkyi kun jää lainehti järvellä. Päivän mittaan jää suli, ääni voimistui, ja tuli lähemmäs meidän rantaa. Parissa päivässä kaikki jäät lähtivät. Sen jälkeen pääsi taas uimaan. Muuten se olikin hankalaa, koska jää ei kantanut eikä laituria ollut. Nyt ranta on jo ihan auki.

Jäidenlähtöpäivä oli 28. joulukuuta.

– Koskaan eivät jäät ole lähteneet näin myöhään, Teija Saarinen nauraa.

2leskenlehti3 2leskenlehti2 2leskenlehti