Terhi Strengell on sukupuolensa takia erikoinen alallaan. Hän valmistui marraskuun lopulla Suomen ensimmäiseksi ja ainoaksi naispuoliseksi ajoneuvoverhoilijamestariksi.
Koulutus kesti reilun vuoden verran ja vaati melkoista sitoutumista. Ilman pitkää aikaisempaa työuraa ja tietotaitoa koulutukseen ei olisi edes päässyt saati saanut sitä suoritettua. Lähes joka viikonloppu Strengell suuntasi Rajamäelle saamaan oppia tutkintoa varten. Opiskelu oli pitkälti työn tekemistä.
– Jos tuli jokin pulma työn kanssa, keskustelin muiden verhoilijoiden ja kouluttajien kanssa, kuinka se kannattaisi ratkaista. Koulutuksen suurinta antia olikin kollegojen kanssa keskusteleminen. Sain heiltä paljon vinkkejä, Akaan Verhoomon omistava Strengell sanoo.
Käsityöalalla suoritetaan ensin ammattitutkinto ja sen jälkeen kisällitutkinto. Mestaritutkinto on korkein tutkinto, jonka alalla voi suorittaa.
Näyttötyönään Strengell laittoi uuteen uskoon viisikymmentä vuotta vanhan Mercedes Benzin. Siihen muun muassa uusittiin lattiamatot ja istuinpenkit. Auton tuunaamiseen oli käytettävissä vain viikko aikaa. Kolme tutkintotuomaria seurasi herkeämättä työn etenemistä.
– He tenttasivat koko ajan tietämystäni autoista, ja työn piti samalla edetä.
Vanhat autot kiehtovat
Verhoilijamestarille on ollut aina selvää, että hän haluaa tehdä töitä käsillään. Ylioppilastutkinnon jälkeen hän meni töihin nahkatehtaalle Viialaan.
– Pyrin opiskelemaan verhoilijaksi, mutta alalla oli vain vähän paikkoja ylioppilastutkinnon suorittaneille. Pääsin puuseppäpuolelle ja valmistuin artesaanipuusepäksi. Sitten erikoistuin entisöintipuusepäksi ja opiskelin myös verhoilijaksi.
Terhi Strengellin erikoisalaa ovat vanhat autot. Hän mainitsee valtikseen sen, että hän kunnostaa auton kuin auton. Jotkin autoverhoomot entisöivät vain tietyn merkkisiä autoja.
Yleensä vanhan auton entisöinnissä pyritään noudattamaan sen alkuperäistä mallia. Näyttötyön Mersussa haastavaa oli se, että sen penkit eivät olleet symmetriset. Pelkkien kaavojen tekemisessä oli oma taiteilunsa. Lisäksi nahka on haastava materiaali työstää. Virheisiin ei ole varaa, sillä väärin ommeltua tikkiä ei saa piiloon mitenkään.
Toisaalta verhoilijan työhön kuuluu se, että joskus työtä joutuu purkamaan.
– Se ei ole verhoilija eikä mikään, joka ei koskaan joudu tekemään jotain uusiksi, Terhi Strengell naurahtaa.
Verhoilijan työssä ei hänen mukaansa tule koskaan valmiiksi, vaan aina oppii uutta.
Opit vanhoilta mestareilta
Työssä Strengelliä kiehtoo pulmanratkaisu. Hänellä on kasa autokirjoja, joista löytyy tietoa automalleista ja -merkeistä. Myös netti on hyvä apuväline tiedon etsinnässä.
Yrittäjää on pyydetty kirjoittamaan kirja avuksi auton verhoiluun perehtyville, sillä sellaista oppikirjaa ei ole olemassa. Strengell kuitenkin sanoo, että hän ei ole sananiekka vaikka antaakin mielellään neuvoja apua kysyville.
Ammattitaito alalla kulkee pitkälti oppimalla vanhoilta mestareilta. Akaan Verhoomon omistaja muistaa ikuisesti konkari Timo Lindgreniltä saamansa opin.
– Tuskailin alkuaikoina, kun minulla oli töitä tiedossa vain kuukaudeksi eteenpäin, ja laskupino pöydällä tuntui vain kasvavan. Timo sanoi, että kuukaudessa on 30 päivää, joiden aikana ehtii tulla uusia tilauksia. Se helpotti.
Terhi Strengell osti verhoomonsa vuonna 2004 sen pitäjältä Leo Laaksolta. Nykyään yrittäjällä on töitä keskimäärin kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin.
Taantuma on näkynyt siinä, että tällä hetkellä kyselijät ovat liikkeellä tosimielellä. Vaikka kyselyjä on vähemmän kuin on joskus ollut, töiden määrä on pysynyt suunnilleen samana.
Ei yhtä oikeaa tapaa
Akaan Verhoomon töistä noin puolet on autojen entisöintejä ja puolet huonekalujen uusimista. Strengellillä on apunaan yksi työntekijä sekä kiireapua ruuhka-aikoina. Päteviä työntekijöitä ei ole ollut helppo löytää. Autotyöt yrittäjä tekee itse.
Sana Strengellin palveluista kulkee suusta suuhun. Hyvä maine kiirii kauas, ja verhoomoon tulee asiakkaita Jyväskylää ja Helsinkiä myöten.
– Teen tosi mielelläni autoja, mutta mistään työstä ei tule tunnetta, että sen tekeminen olisi jotenkin vastenmielistä. Tulen työhön mielelläni joka aamu.
Yrittäjän päivät venyvät usein pitkiksi, ja viimeinen vuosi on ollut melkoista haipakkaa työtä ja opiskelua yhdistäessä. Hyvä verhoilija malttaa silti miettiä rauhassa kohteeseen sopivia ratkaisuja ja kuuntelee vinkkejä muilta. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä verhoilutöitä.
Nyt kun opinnot ovat ohi, kahden pojan äiti ehtii myös harrastamaan. Koko perhe käy yhdessä laskettelemassa. Muita liikunnallisia harrastuksia ovat ratsastus, pilates sekä tenniksen pelaaminen.