Akaan antennit tulee suunnata joko Tammelaan, Teiskoon tai Lahteen

Yle Puheen kuuluvuuteen vaikuttaa alhainen lähetysteho

Akaalainen Kimmo Saarikko valittelee, etteivät Yleisradion kaikki radiokanavat kuulu kunnolla Viialassa.

– Radio Suomi kuuluu parhaiten, mutta kuuntelisin mielellään myös Yle Puhetta tai YleX:ää, mutta niitä on vaikea saada kuulumaan, vaikka ostimme sen vuoksi oikein herkän radionkin, Kimmo Saarikko sanoo.

Viialan Keskuskadun varrella kerrostalossa asuva Saarikko sanoo huomanneensa radion heikon kuuluvuuden myös edellisessä rivitaloasunnossaan Haihunkoskella.

–  Kaupalliset radiokanavat soivat kirkkaasti, mutta yleisradion kanavien äänenlaatu on heikko.  Nyt kun maksamme Yle-veroakin, niin minun mielestä meidän pitäisi saada rahoillemme myös vastinetta.

Saarikon mukaan radion kuuluvuus paranisi, jos Yleisradio toisi Akaaseen oman alilähettimensä.

– Olen ollut Yleisradiolla töissä, joten tiedän, että ongelma olisi helposti ratkaistavissa, mutta se on tietenkin kustannuskysymys.

Digitaan ei ole valitettu

Lähetinverkosta vastaavassa Digita Oy:ssä ei ole tietoa Akaan alueen kuuluvuusongelmista. Akaata lähimmät olevat isot radioantennit sijaitsevat Tammelassa, Tampereen Teiskossa ja Lahdessa.

– Ainakaan minun tietooni ei ole tullut valituksia Akaan alueelta. Akaan pitäisi olla sellaista kuuluvuusaluetta, jossa myös YleX tai Ylen Radio 1 kuuluvat hyvin, radiopalvelupäällikkö Jari Pasuri Digita Oy:sta vastaa.

Pasurin mukaan kuuluvuusongelmista kannattaa ottaa yhteyttä Digitan kuluttajapalveluun Digita Infoon joko puhelimella tai sähköpostilla.

–  Sieltä neuvotaan sekä antennitelevision näkyvyyteen että radion kuuluvuuteen liittyvissä ongelmissa, Pasuri muistuttaa.

Kaupalliset lähettimet lähempänä

Myöskään Yleisradion teknisen neuvonnan mukaan Yle Puheen tai YleX-kanavien lähetyksissä ei ole ollut Akaan alueella häiriöitä. Yleisradion mukaan paras suunta Yle Puheen kuulumiseksi Akaassa on valita taajuudet Tampereen tai Tammelan lähettimien suuntaan. Muita Yleisradion kanavia kannattaa hakea edellisten lisäksi myös Lahden suunnasta. Yleisradiosta myönnetään, että sen radiokanavista juuri Yle Puhe on lähetystehoiltaan joillakin lähetinasemilla hiukan muita saman yhtiön radiokanavia heikompi. Yleisradion teknisen neuvonnan mukaan syy löytyy Viestintävirastosta, joka ei ole myöntänyt Yle Puheelle haluttua lähetystehoa.

– Kuuluvuusasiat liittyvät radioverkkojen ensisijaistamiseen, mutta kuuluvuus on kiinni myös lähettimien tehosta. Kaupallisten kanavien lähettimet sijaitsevat yleensä kuulijoita lähempänä kuin nämä isot lähettimet, radioverkkojen erityisasiantuntija Kari Kangas Viestintävirastosta vastaa.

Antennin kautta kuulee parhaiten

Sekä Viestintävirastosta että Yleisradiosta ohjataan kuuluvuusongelmissa ottamaan yhteyttä ensisijaisesti lähetinverkosta vastaavaan Digitaan. Viestintäviraston nettisivuilla muistutetaan kuitenkin, että häiriöllisestä kuuluvuudesta voi tehdä radiohäiriöilmoituksen myös suoraan Viestintävirastoon.  Ensin pitäisi kuitenkin varmistaa, että kuuntelija on radion kuuluvuusalueella ja oikealla taajuudella, jonka saa selville esimerkiksi radiokanavien nettisivuilta ja soittamalla radioon. Kuuluvuusalue määritellään virallisesti lähetysasemaa kohti suunnatulla ja katolle asennetulla antennilla.

Viestintäviraston mukaan Yleisradion Radio Suomen ja Radio Novan kuuluvuusalueet kattavat lähes koko väestön, sillä niiden jakelu perustuu korkeissa mastoissa oleviin lähetysantenneihin ja suuriin lähetystehoihin. Lisäksi Suomessa on 11 verraten kattavaa radioverkkoa, joiden väestöpeitto vaihtelee 25–86 prosentin välillä. Alueellinen tai paikallinen toimilupa on myönnetty 55 radiolle. Kaikkiaan radioasemin määrä on viime vuosina kasvanut huimasti, sillä kaupallisilla radioilla on käytettävään pitkälti yli 300 lähetintä, kun kaupallisen radiotoiminnan alkaessa lähettimiä oli vain 18. Yleisradion lähettimet mukaan lukien Suomessa on kaikkiaan yli 600 radiolähetintä.

Viestintäviraston mukaan radioiden määrän kasvaessa uudet lähettimet voivat heikentää nykyisten asemien kuuntelumahdollisuutta silloin kun ollaan niiden varsinaisen kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Akaassa Yle Puhe kuuluu taajuudella 88.3MHz Tampereen suunnasta ja Tammelan suunnasta taajuudella 105,4 MHz. YleX taajuudella 91.3MHz Tammelasta tai taajuudella 93.7 MHz Tampereen suunnasta.

Akaassa Yle Puhe kuuluu taajuudella 88.3MHz Tampereen suunnasta ja Tammelan suunnasta taajuudella 105,4 MHz. YleX taajuudella 91.3MHz Tammelasta tai taajuudella 93.7 MHz Tampereen suunnasta.

Kuuluvuuskartta Digita Oy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?