Ostotarjous vastatuulessa

Kaupunki ei halua hätiköidä ratamestarin talon myynnissä

85ratamestarintalo1Akaan kaupunkisuunnittelulautakunta ei lämpene akaalaisten Pasi NiklasSalmisen ja Jaakko Sjöblomin jättämälle 115 000 euron ostotarjoukselle ratamestarin talon ja junanlähettäjän talon alueesta. Rakennukset sijaitsevat lähellä Toijalan asemaa Pätsiniementien varrella.

Rakennukset tontteineen ovat olleet myynnissä kesästä 2011 lähtien. Syksyllä 2011 kaupunki myi Niklas-Salmiselle aseman vanhan rivitalon, jonka ostaja on kunnostanut vuokra-asunnoiksi.  Myös ratamestarin talon alue on kiinnostanut Niklas-Salmista. Kesäkuussa 2012 kaupunginhallitus hylkäsi tämän 115 000 euron tarjouksen äänin 5–7.

Myös Niklas-Salmisen ja Sjöblomin yhdessä tekemä samansuuruinen ostotarjous on vastatuulessa. Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle heinäkuussa jätetyn tarjouksen hylkäämistä.

Kaavamääräykset edellyttävät vuonna 1876 rakennetun ratamestarin talon ja 1910-luvulla rakennetun junanlähettäjän talon säilyttämistä ja korjaamista entistäen. Ostotarjouksessaan Niklas-Salminen ja Sjöblom visioivat ratamestarin talon lisäksi sen tontille kahta tyyliin sopivaa pienrivitaloa. Tämä edellyttäisi nykyisen tonttijaon muuttamista alueella.

Alue yleiseen käyttöön

Akaan kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mukaan ratamestarin talon alueen myynnissä ei pidä hätiköidä. Hän toivoo paikalle löytyvän asumista laajemmin kaupunkilaisia palvelevaa toimintaa.

–        Jos käyttötarkoitus olisi yksityistä asumista, ei kukaan muu pääsisi enää alueelle. Itse näen, että asian kanssa ei kannata hätiköidä. Kohde on hyvin merkittävällä paikalla, ja jos se myytäisiin yksityiselle asumiselle, olisi se pois keskustan kehittämisen kokonaisuudesta ja pääkadun ja rautatieaseman väliin jäävästä alueesta. Toivoisin, että sinne saataisiin toimintaa, joka olisi kaikkien saavutettavissa ja iloa muillekin kuin siellä asuville. Tietysti haasteena on, että löydämmekö sellaisen toimijan, mutta jos alue myydään asumiselle, tämä vaihtoehto ei ole enää mahdollinen.

Sarkkisen mukaan syytä on esimerkiksi selvittää, onko Ympyrätalossa toimivalla ravintolalla tilatarpeita. Kaavoituspäällikkö arvioi alueelle sopivan niin ravintolapalveluita, kulttuuria kuin leikkipuiston.

Kaavoituspäällikkö näkee suuria haasteita myös suunnitelmissa rakentaa alueelle asuntoja, koska kolmella sivulla kulkee autotie ja lähellä junarata.

–        Uudisrakentamisen määräyksillä toteutettuna ja tärinä- ja meluvaatimukset huomioon ottaen se olisi haasteellista.  On eri asia puhua uuden rakentamisesta kuin esimerkiksi vanhasta rivitalosta, joka on ollut asuinkäytössä ja jota eivät koske uudet asumismääräykset. Myös investoijan etu olisi löytää alueelle sellaista käyttöä, mikä ei ole niin kriittisiä melulle ja tärinälle.

 

Suunnitelmat ilman toteuttajaa ovat yhtä tyhjän kanssa

Ostotarjouksessaan Pasi Niklas-Salminen ja Jaakko Sjöblom kommentoivat myös Toijalan aseman seudun kehittämistä. He kaipaavat tietoa, mitä muuta kuin Etelä-Pirkanmaan matkakeskusta aseman seudun kehittäminen konkreettisesti tarkoittaa.

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen muistuttaa suunnitelmien vaativan myös toteuttajan.

–        Voimmehan me tehdä suunnitelmia, mutta jos niille ei ole toteuttajia, ovat ne suunnitelmia muiden joukossa. Toteuttajien pitää olla jollain tasolla olemassa, jotta saadaan yhteisymmärrys siitä, mitä ollaan tekemässä. Näitä keskusteluja on käyty ja käydään jatkuvasti, mutta ne eivät ole välttämättä julkisia asioita, ennen kuin saadaan aikaiseksi jotain konkreettista. Jos kaavaluonnos tuodaan sen takia nähtäville, että on piirrelty ajatuksia, joilla ei ole realismia taustalla, on se yhtä tyhjän kanssa.

Sarkkinen huomauttaa suunnittelun vaativan myös huolellista pohjatyötä. Kaupunki on äskettäin saanut maaperätutkimuksen tuloksia Ryödintien puoleiselta aseman alueesta.

–        Pohjaselvitysten pitää olla selkeät, jotta tiedetään minkälaisia haasteita voi olla edessä ja sitä kautta ehkä myös kustannuksia. Tämä on tärkeää, jotta ei lähdetä suunnittelemaan jotain sellaista toimintaa paikalle, jossa esimerkiksi saastunut maaperä aiheuttaa niin isot kustannukset, että hanke kaatuu siihen.

Kaavoituspäällikön mukaan tuoreissa tuloksissa ei ole ollut mitään yllätyksellistä.

–        Lienee selvää, että öljyä voi olla kohdissa, joissa on ollut junia. Näillä näkymin ei puhuta kuitenkaan massiivisista löydöksistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?