”Puuttuuko ideoita vai rohkeutta?”

Nordean aluejohtaja Jarmo Törhönen toivoo yrityksiltä investointihalukkuutta

Marraskuun alusta Nordean Pirkanmaan aluetta luotsannut aluejohtaja Jarmo Törhösen mielestä yleinen taloustilanne tai pankkien tiukat vakaaraisuussäädökset eivät ole esteinä yrityksien lainansaannille.

– Enemmän se on kiinni yritysten investointihalukkuudesta. Puuttuuko ideoita vai rohkeutta? Tänä päivänä investointeja ei isossa mittakaavassa juuri ole lähtenyt liikkeelle ja se voi näkyä tulkintana, että pankit eivät olisi valmiita rahoittamaan. Ainakin Nordea on valmis tutkimaan kaikki hyvät investoinnit ja tukemaan niissä, Joka päivä teemme rahoituspäätöksiä, sanoo Törhönen.

Aluejohtaja Jarmo Törhönen tutustui viime perjantaina Nordean Akaan konttorin toimintaan konttorinjohtaja Maija Pohjoismäen johdolla.

Aluejohtaja Jarmo Törhönen tutustui viime perjantaina Nordean Akaan konttorin toimintaan konttorinjohtaja Maija Pohjoismäen johdolla.

Vuonna 1986 pankin palvelukseen tullut Törhönen johtaa Pirkanmaalla aluetta, johon kuuluvat kaikki muut kunnat paitsi Tampere. Haasteita ei tule puuttumaan, varsinkin kun kuntakenttäkin on myllerryksessä.

– Tulen Uudeltamaalta, jossa toimin Helsingin kehyskunnissa. Oli mukava tulla, koska kuntien tilanne oli lähes samanlainen. On kasvukuntia ja sitten niitä, jotka eivät tahdo päästä vauhtiin.

– Asemamme vaihtelee täällä vähän kunnittain, mutta Nordean markkinaosuus on täällä keskimäärin 30 prosentin luokkaa, sanoo Törhönen.

Yritykset odottavat

Ajat ovat yrityksille nyt poikkeuksellisen haastavat. Vienti ei vedä ja kotimarkkinoillakin on hyvin rauhallista. Jarmo Törhösen mielestä on osin ymmärrettävääkin, että nyt yritysrahoituksessakin hiljaista.

– Toki on yrityksiä, joilla on myös käyttöpääoman tarpeita tässä haastava tilanteessa ja olemme valmiit tutkimaan yhdessä, miten niitä voi ratkoa. Muuten nyt odotetaan, kääntyykö talous kasvuun ja lähteekö vienti vetämään ja säilyykö yksityisten kuluttajien luottamus talouteen.

Sekin on muistettava, että Suomi ei ole enää irrallinen sulkeutunut saareke omine valuuttoineen, vaan kiinteä osa Euroopan unionia.

– Suomessa on menossa myös melkoinen teollinen murros. Nyt näyttää taas, että metsä onkin meidän kolmas kivijalka, sellu ja sahatavara menevät kaupaksi. Mielenkiintoista, sanoo Törhönen.

Nousun aikataulusta jo keskustellaan

Viestit talouden elpymisestäkin ovat kahdensuuntaisia. Toiset sanovat käänteen tapahtuneen ja pohjakosketuksen olevan jo takana. Suomen Pankki taas ilmoitti viimeisimmässä katsauksessaan, että elpyminen ei tapahtuisi kuitenkaan kovin nopeasti.

– Tämähän on tyypillistä pohjavaiheen keskustelua – kääntykö, kuinka paljon ja milloin. Minusta hyvää tässä on se, että nyt keskustellaan jo nousun aikataulusta. Ja tässä oli nyt myös hyvien investointisuunnitelmien tekemisen paikka ilman muuta, sanoo Törhönen.

Nyt ovat korot poikkeuksellisen alhaalla. Jarmo Törhönen ennustaa niiden kohta lähtevän nousuun, koska yleensä nousun alkaessa pitkä korot alkavat myös nousun.

– Koron nousun nopeus yllättää aina, niin nytkin. Kukaan meistä ei pysy ennustamaan koska nousu alkaa, mutta se alkaa.

Lainaa saa jos on maksukykyä

Keskustelu yksityisten asiakkaiden lainakatosta ovat Jarmo Törhösen mielestä saattaneet luoda kuvan, että pankista ei lainaa saisi. Tämä ei pidä paikkaansa.

– Lainaa saa ja sitä kannattaa tulla kysymään. Etsimme yhdessä vaihtoehtoja. Pääsiassa katsomme täällä pankissa asiakkaan maksukykyä. Jos se on kunnossa ja perheen talous muutenkin kunnossa, ei esteitä lainan saamiselle ole. Vaikka olisi kyseessä 90 tai 100 prosentin rahoituskin, niin me siihen keinot löydetään. Maksukyky tässä on tärkeintä, sanoo Törhönen.

Maksukyky ja työ kulkevat käsi kädessä ja Jarmo Törhönen muistuttaa, että valtaosalla suomalaisista työikäisistä on töitä, vaikka lomautukset ja irtisanomisetkin ovat arkipäivää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?