Eläin on liikkunut pihoilla

Susihavaintoja Lontilantien ympäristössä

Väisästen talon pihalla kuvatut jäljet. Kuva Tuula Väisänen.

Väisästen pihalla kuvatut jäljet. Kuva Tuula Väisänen.

Suurpetoyhdysmies Mikko Peräkivi Jalannin riistanhoitoyhdistyksestä pitää hyvin todennäköisenä, että Kurvolantien ja Lontilantien ympäristössä Toijalassa on liikkunut susi. Peräkiven ovat vakuuttaneet silminnäkijähavainnot sekä lumeen jääneet kymmensenttiset tassunjäljet.

– Kyllä se totta lienee. Nykyään suden liikkuminen lähellä asutusta ei ole harvinaista. Melkeinpä joka puolella Etelä-Suomea on tehty pihahavaintoja. Pihoilla liikkuminen ei kuulu suden käyttäytymiseen, mutta olosuhteet pakottavat sen nurkkiin haistelemaan ruokaa.

Ensimmäiset susihavainnot alueelta kantautuivat Peräkivelle toista kuukautta sitten, kun omakotiasukas näki eläimen Akaan Autotyön lähistöllä. Kymppi-Maukkaat Oy:n pihalla, aitojen sisäpuolella, suden nähtiin liikkuvan 7. joulukuuta. Havainnon teki aamulla aikaisin pihatöihin tullut auraaja, joka on myös metsästäjä.

Puolentoista kilometrin päässä Toijalan torilta, Lontilantie 69:ssä asuva Tuula Väisänen teki jälkihavainnon kodin pihalla viime viikonloppuna. Eläin oli käynyt talon portailla lauantain 7. ja sunnuntain 8.12. välisenä yönä. Samanlaisia jälkiä on löytynyt myös naapurin ulko-ovelta.

Suden vierailusta hän vakuuttui verrattuaan jälkiä kirjassa esitettyihin suden jälkiin. Sisällä asustelevaa kania lukuun ottamatta talossa ei ole muita eläimiä. Talvisaikaan pihalla liikkuu runsaasti erilaisia pieneläimiä ja alueella on paljon peuroja. Tuula Väisänen myöntää, että suden kohtaaminen ei ole kuitenkaan käynyt mielessä.

– Oudoltahan se tuntuu, että susi tulee ulko-oven taakse. Olisin voinut illalla vielä mennä vaikka pudistelemaan vaatteita. Ehkä nyt täytyy terästäytyä tarkemmin.

Suurpetoyhdysmies Mikko Peräkivi kehottaa pitämään koirat sisällä ja korostaa, että ulos tarjolle ei pidä jättää ruokaa.

– Tässä vaiheessa sudesta ei tarvitse olla mitenkään huolissaan, koska sen ei ole havaittu aiheuttaneen vahinkoja. Käyttäytymisestä päätellen se ei ole sairas, minkä takia se käyttäytyisi omituisesti tai uhkaavasti. Nyt olisi hyvin tärkeää, että sitä ei missään tapauksessa ainakaan ruokittaisi. Se olisi viimeinen virhe, minkä voi tehdä, Peräkivi muistuttaa.

SAMSUNG
Jäljet viittaavat suden liikkuneen pihoilla. Kuva: Kalervo Takala.

Jäljet viittaavat suden liikkuneen pihoilla. Kuva: Kalervo Takala.

Väisästen talon pihalla kuvatut jäljet. Kuva Tuula Väisänen.

Väisästen talon pihalla kuvatut jäljet. Kuva Tuula Väisänen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?