Pekka Leväniemi on avannut monia solmuja Toijalan päivätoimintakeskuksessa

Alkoholistin aika ei saa käydä pitkäksi

Pekka Leväniemi on työskennellyt Akaan kaupungin päihdetyönohjaajana vuoden 2012 alusta. Viime kuussa Toijalan päivätoimintakeskuksessa rikottiin kävijäennätykset.

Pekka Leväniemi on työskennellyt Akaan kaupungin päihdetyönohjaajana vuoden 2012 alusta. Viime kuussa Toijalan päivätoimintakeskuksessa rikottiin kävijäennätykset.

Akaan kaupungin pyörittämässä Toijalan päivätoimintakeskuksessa kokoontuu tänään viimeistä kertaa ryhmä, jossa on käsitelty päihderiippuvuutta sairautena. Kahdeksan keskiviikkoaamupäivän aikana on puhuttu muun muassa siitä, minkälaisesta sairaudesta on kyse, miten ihminen yrittää kieltää päihderiippuvuuden, miten tilanteen voi oppia hyväksymään ja mikä voi laukaista selvän kauden katkaisevan retkahduksen. Omina teemoinaan on käsitelty myös tunteita ja niiden ilmaisemista, ihmissuhteiden merkitystä sairastumisessa ja toipumisessa sekä päihderiippuvaisen ajankäyttöä.

– Tällä on haluttu antaa kavereille työkaluja oman ongelman tutkimiseen ja työstämiseen. Jos ytimeen ei päästä, hoidetaan vain oireita, ei ongelmaa. Oireita ovat helvetillinen morkkis, masennus, asuntoasiat ja muut, kertoo kaupungin päihdetyönohjaaja Pekka Leväniemi.

Leväniemi opiskeli nyt käydyn prosessin ja vetää itse jatkossa vastaavia ryhmiä. Seuraava käynnistyy päivätoimintakeskuksella Meijerintiellä 8. tammikuuta kello 9.

– Tästä tulee pysyvä työkalu päivätoimintakeskukseen. Nyt nämä elementit ovat kaikkien käytettävissä, ja voimme ennaltaehkäistä kalliita hoitoprosesseja, Leväniemi sanoo.

Viime viikot kokoontuneessa ryhmässä oli mukana muun muassa akaalainen 58-vuotias mies, joka tässä jutussa ei esiinny omalla nimellään. Kutsukaamme häntä vaikka Ramiksi. Eläkkeellä oleva Rami on käyttänyt melko paljon alkoholia koko aikuisikänsä ja myöntää olevansa alkoholisti.

– Mutta minulla on oma tahto, ja yritän päästä alkoholista eroon, myös AA-ryhmässä ja hengellisessä toiminnassa mukana oleva Rami sanoo.

Hänestä Päihderiippuvuus sairautena -ryhmä oli hyvä paikka tuoda esiin ongelmia, jotka johtavat juomiseen sekä puhua siitä, miten viinasta pääsee irti. Uutta antia oli muun muassa puhe sosiaalisten suhteiden kehittämisestä.

– Ennen minäkin olin vaan yksin, ja ryyppyporukka oli kaveripiiri. Ei siitä pääse irti, jos ei itse hae muuta toimintaa. Ryhmässä on myös oppinut tuntemaan syvällisemmin näitä kavereita, jotka käyvät päivätoimintakeskuksella syömässä.

”Se on niin pienestä kiinni”

Ramilla mitta tuli täyteen vuonna 1993, jolloin hän haki ensimmäisen kerran apua juomiseen. Kahden vuosikymmenen aikana tilanteet ovat vaihdelleet, ja tutuksi ovat tulleet myös hoitokodit. Jopa vuoden kestäneinä raittiina kausina ihmissuhteetkin ovat olleet kunnossa. Välillä tulee kuitenkin retkahdus ja pieni putki, kuten kolmisen viikkoa sitten.

– Tuli semmoinen välinpitämätön olo. Olin ostanut stereot, ja niitä piti saada esitellä vanhalle ryyppyporukalle, ja niillä oli viinaa. Se on niin pienestä kiinni. En ajatellut asioita loppuun asti, mutta opin siitäkin kerrasta.

Retkahduksen seuraukset ahdistavat enemmän kuin retkahdus.

– Kyllä minä viinasta pääsen eroon, mutta sen jälkeen olotila on semmoinen, että ei tarvitse kadehtia. Asiat menevät päin prinkkalaa, ja se alkaa painaa. Nuorempana viinasta tuli iloisempi olo, mutta ei siitä enää tule sellaisia fiiliksiä. Nyt se on vaan turruttamista.

Selvä pää on ehtona myös päivätoimintakeskukseen tulemiselle. Siellä kuluvat Ramin aamupäivät, joten tärkeintä on keksiä tekemistä myös loppupäiväksi ja illaksi.

– Aika pitää vaan käyttää muuten. Joskus sitä tympääntyi iltapäivällä, kun ei ollut tekemistä. Silloin ajatteli heti, mistä saisi viinaa. Nyt minulla ei ole viinanhimoa. Katson kotona televisiota, luen lehtiä ja kirjoja, kuuntelen musiikkia ja olen alkanut käydä myös kuntosalilla. Tuntuu, ettei aika riitäkään. Joka päivä täytyy ehtoolla kiittää raittiista päivästä, kun tietää, että aamulla ei ole paha olo.

Ongelmaan on puututtava ajoissa

Pekka Leväniemi toivottaa seuraavaan Päihderiippuvuus sairautena -ryhmään tervetulleeksi kaikki, jotka haluavat miettiä omaa suhdettaan alkoholiin.

– Pakkoraitistumisen ajatusta ei ole. Voi tulla omana itsenään, ja ehkä raitistumisajatus herää ryhmän aikana.

Kahdeksan kertaa kokoontunut Päihderiippuvuus sairautena -ryhmä auttoi monia puhumaan alkoholiongelmastaan. Pekka Leväniemi vetää jatkossa vastaavia ryhmiä Akaassa aina kun tarvetta on.

Kahdeksan kertaa kokoontunut Päihderiippuvuus sairautena -ryhmä auttoi monia puhumaan alkoholiongelmastaan. Pekka Leväniemi vetää jatkossa vastaavia ryhmiä Akaassa aina kun tarvetta on.

Alkoholismi on sairaus, joka etenee koko ajan, jos sen pysäyttämiseksi ei tee mitään. Ryhmässä ihminen voi oivaltaa, että tosiasiat pitää myöntää.

– Täällä saa tietoa ja voi todeta sen, että asialle on tehtävä jotain ennen kuin alkoholi vie kaiken. Ihminen voi havahtua siinä vaiheessa, kun on vielä perhe ja työpaikka tallella.

Pekka Leväniemellä on jo tiedossa ihmisiä, jotka tulevat tammikuussa alkavaan ryhmään. Toijalan päivätoimintakeskuksessa eletään muutenkin vilkasta kautta, sillä lokakuussa kävijöitä oli enemmän kuin koskaan.

– Täällä kävi 84 eri henkilöä, ja yhteensä käyntejä oli 926. Vuoden 2012 alusta kävijämäärät ovat nousseet tasaisesti, ja siihen vaikuttaa varmasti se, että solmuja on saatu avattua ja kaverit ovat saaneet apua. Täällä on matala kynnys, ja tätä kautta avautuu myös linja kaupungin muuhun palveluverkostoon. Työtä on kyllä ollut paljon, Leväniemi myöntää.

Päihderiippuvuus sairautena -ryhmästä kiinnostuneet voivat soittaa Leväniemelle numeroon 040 335 3412 kysyäkseen lisää tai ilmoittautuakseen ryhmään.

Torstaina 21.11. päivätoimintakeskuksessa ja viereisessä Työpaja Horisontissa on kello 9–18 avoimet ovet ja Horisontin puolella myynnissä monenlaisia käsitöitä ja muita tuotteita.

Pekka Leväniemi on työskennellyt Akaan kaupungin päihdetyönohjaajana vuoden 2012 alusta. Viime kuussa Toijalan päivätoimintakeskuksessa rikottiin kävijäennätykset.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?