Seurakunnassa toivotaan Kylmäkosken kirkon avautuvan pääsiäiseksi

Akaan seurakunnan kirkkovaltuusto sai viime keskiviikon kokouksessaan selvityksen sisäilmaongelmien vuoksi käyttökiellossa tammikuusta 2011 olleen Kylmäkosken kirkon remontista. Töistä olivat kertomassa arkkitehti Mikko Uotila sekä seurakunnan huoltomestari Kimmo Lyytikäinen.

Tänä syksynä kirkossa on ollut käynnissä seinien uudelleenrappaus sekä maalaus, mikä valmistuu vielä tämän vuoden puolella. Seurakunnan huoltomestarin Kimmo Lyytikäisen mukaan välttämättömiä töitä riittää myös maalausurakan valmistuttua. Isoimpia on sosiaalitilojen järjestäminen henkilökunnalle. Kirkkoon ei tule tällä hetkellä vettä, ja vesijohdot on tarkoitus poistaa rakennuksesta. Museovirasto pitää vesijohdon tuomista vanhaan rakennukseen riskinä.

Seurakunnan toiveena on saada järjestettyä tarvittavat sosiaalitilat huoltotiloihin, joissa tehtiin viime viikolla kosteusmittauksia. Lyytikäisen mukaan vainajien säilytystilaa ei ole tarkoitus ottaa käyttöön.

Kirkkoon tarvitaan myös murtohälytyslaitteisto, säilytystiloja kirkkotekstiileille purettujen kaappien tilalle ja käytävämatot. Lyytikäinen on toiveikas, että ainakin joitain kirkkotekstiilejä voidaan puhdistuksen jälkeen ottaa uudelleen käyttöön. Virsikirjat uusitaan.

Irrotetut penkit on pantava paikoilleen ja kirkossa on tehtävä viranomaistarkastukset.

– Jos jotain aikaa pitää sanoa, niin pääsiäiseksi kirkko saadaan auki, Lyytikäinen arvioi.

Sivuikkunat näkyviin

Arkkitehti Mikko Uotila esitteli valtuutetuille kirkossa tehtäviä olennaisia muutoksia, jotka vaativat Kirkkohallituksen hyväksynnän. Muutoksista osa on jo ehditty toteuttaa, näistä suurimpana kattoremontti. Ulkoseinien alttarinpuoleiseen päätyyn on tulossa vielä kuparipellitykset viistoihin seinänosiin, pilastereihin, jotka ovat alttiina sadevedelle. Jalkarännit ja syöksytorvet palautetaan rakennukseen.

Sisäpuolella rakennetaan muun muassa invaluiska toiselta käytävältä alttarille, alttaripöytä irrotetaan seinästä, alttarikaidetta siirretään lisätilan saamiseksi alttarin suuntaan ja 60-luvun remontissa peitetyt alttarisyvennyksen sivuikkunat avataan. Myös alttarialueelle johtavat alkuperäiset portaat kunnostetaan ja varustetaan kaiteella, kuten myös invaluiska. Värimaailma noudattelee 60-luvun remontin valintoja, mutta arkkitehti Mikko Uotila kuvailee värisävyä astetta vanhaa lämpimämmäksi.

Uotilan mukaan muutokset sisäilmassa ovat jo havaittavissa.

– Ilmanlaatu on toisenlainen. Tosin siellä tällä hetkellä on rakennuspölyä, joka kauttaaltaan siivotaan, ennen kuin maalaustyö on valmis.

Keskustelussa valtuutettu Mauri Maijala arveli, että alttarin sivuikkunat peitettiin 60-luvun remontissa nimenomaan taiteilijan esityksestä, jotta valo ei tulisi teokseen sivuilta. Mikko Uotilan mukaan valo ei osu tauluun ja tarvittaessa ongelma on poistettavissa valoa läpäisevillä pellavaverhoilla. Pirkko Nordia kiinnostivat lattian liukkaus ehtoolliselle polvistuttaessa sekä remontin hinta. Uotilan mukaan lattian liukkaus pystyy ennallaan, mutta polvistumisosan korottamisella pyritään estämään jalkojen liukuminen lattialla.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Juha Vuorisen mukaan moni odottaa Kylmäkosken kirkon avautumista.

– Olen taas ja taas saanut kommentteja Kylmäkoskelta, että kyllä tarttis meillekin saada kirkko. Nyt se sitten on tulossa. Jos se pääsiäiseksi saadaan auki, on se hyvä asia.

Vs. kirkkoherra Ensio Partanen puolestaan heitti ilmaan ehdotuksen Kylmäkosken kirkosta kulttuurimessun tyyssijana.

 

Kirkkohallitukselta 75 000 euroa Kylmäkosken kirkolle

Akaan seurakunnan talouspäällikkö Arja Tarela arvioi Kylmäkosken kirkon remontin vievän tänä vuonna lähes 300 000 euroa. Hän arvelee summan ylittävän muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla käytettävissä olevat varat, noin 255 000 euroa.

Seurakunta on varannut tämän vuoden talousarviossa Kylmäkosken kirkkoon 120 000 euroa. Lisäksi se saa Kirkkohallitukselta sisätöihin 75 000 euron avustuksen ja Kylmäkoski-seuran keräys tuotti yli 60 000 euroa.

Kylmäkosken kirkon kattoremontti valmistui viime syksynä. Se maksoi noin 525 000 euroa, josta seurakunnan omaa rahaa oli 275 000 ja Kirkkohallituksen avustusta 250 000 euroa. Ensi vuodelle talouspäällikkö aikoo esittää 50 000 euroa kirkon töiden loppuunsaattamiseen.

Tänä vuonna lisäkuluja on tullut muun muassa kirkon vanhan sähkökeskuksen uusimisesta sekä seinien kuivumisen seuraamisesta, josta on vastannut A-Insinöörit.

 

Kirkon ja kaupungin valtuustot kokoontuivat samaan aikaan

Akaan seurakunnan kirkkovaltuusto ja Akaan valtuusto kokoontuivat molemmat viime keskiviikkona samaan kellonaikaan. Kirkkovaltuustoon kuuluu kuusi kaupunginvaltuutettua, jotka kaikki istuivat illan kaupungintalon valtuustosalissa. Kirkkovaltuuston 27 jäsenestä paikalla oli 15 varsinaista valtuutettua ja ainona varavaltuutettuna Lasse Järvinen.

Seurakunnan vs. kirkkoherran Ensio Partasen mukaan kokoukset järjestettiin nyt viimeistä kertaa samaan aikaan.

81kirkkovaltuusto3

Kirkkovaltuustossa puhetta johti Juha Vuorinen. Pöytäkirjaa piti talouspäällikkö Arja Tarela.

81kirkkovaltuusto2
Arkkitehti Mikko Uotila selvitti kirkkovaltuutetuille muutostöitä.

Arkkitehti Mikko Uotila selvitti kirkkovaltuutetuille muutostöitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?