Akaan seurakunnan lähetystyössä toimimisen alkuajoista

Liisa Ahokkaan laatimasta Alma Geitelia koskevasta tutkielmasta (Akaan Seutu 13.11.) voi jäädä mielikuva, että lähetystyö olisi käynnistynyt Akaan seurakunnassa vasta joskus vuonna 1918. Kuitenkin Akaan seurakunnan lähetystyöllä on huomattavasti varhaisemmat juuret: Akaan Lähetysyhdistyskin vietti aikanaan 70-vuotisjuhliaan sillä perusteella, että varhaiset tiedot kertovat ensimmäisen lähetyspiirin aloittaneen toimintansa vuonna 1893 – eli siis 25 vuotta aikaisemmin kuin jokin myöhemmin perustettu piiri. Viimeistään vuonna 1889 Akaan kirkossa on alettu kerätä kolehteja lähetystyön hyväksi. Akaan Lähetysyhdistys perustettiin virallisesti vuonna 1910 ja merkittiin Suomen Lähetysseuran alaosastoksi 1.6.1910. Akaan Lähetysyhdistyksellä oli heti vuoden 1910 jälkeen useita eri piirejä toiminnassa. Alma Geitelin nimi ei ole ollut näkyvästi esillä missään asiakirjoissa, mutta syynä osaltaan voi olla, että Akaan Lähetysyhdistyksen pöytäkirjat vuosilta 1918–1930 ovat teillä tietymättömillä.

Kirkkoherra Juho Lehdon vaikutus oli lähetysharrastuksen syvenemiseen melkoinen, mutta kenties vielä vaikutusvaltaisempi henkilö oli alun perin leipurina paikkakunnalle muuttanut G.F. Strandberg, joka vaimonsa kanssa oli perustamassa tuota vuonna 1893 perustettua lähetyspiiriä.  Strandberg oli sittemmin seurakunnassa vaikuttava luottamushenkilö ja kirkonisäntäkin, toimi jopa viimeisinä elinaikoinaan paikkakunnalla pankinjohtajanakin.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen yhteydessä toimiva Japanin-lähetyspiiri aloitti Viialan seurakunnan perustamisen jälkeen Akaassa toimintansa vuonna 1928 ja Suomen Merimieslähetysseuran piiritoiminta käynnistyi vuonna 1923. Viialan puolella Japanin-lähetyspiiri oli toiminut jo ennen seurakuntajakoa.

 

Sauli Turja