Rasin koulu jatkaa, Hirvialhoa ei laajenneta

Akaa peruskorjaa Keskustan koulun

Risto Kajanto (vas.) halusi lukea kuntalaisen lähettämän raportin ääneen muille valtuutetuille. Henri Palm esitti, että kouluasia jätettäisiin pöydälle.

Risto Kajanto (vas.) halusi lukea kuntalaisen lähettämän raportin ääneen muille valtuutetuille. Henri Palm esitti, että kouluasia jätettäisiin pöydälle.

Akaan valtuusto päätti keskiviikkona 13.11. peruskorjata Keskustan koulun täydellisesti. Päätös oli kaupunginhallituksen esityksen eli vaihtoehdon A mukainen. Peruskorjauksen on arvioitu maksavan noin 5,3 miljoonaa euroa. Keskustan koulu poistettiin käytöstä kosteus- ja sisäilmaongelmien vuoksi tämän vuoden tammikuussa.

Koulusta käytiin valtuustossa kaksiosainen keskustelu. Ensimmäisen aluksi Henri Palm (ps) ehdotti asian jättämistä pöydälle, ja häntä kannattivat Leo Virtanen (kok), Susanna Saxberg (kok), Heli Piirainen (vihr) ja Risto Kajanto (ps). Viitisentoista puheenvuoroa myöhemmin asiasta äänestettiin, ja käsittelyä päätettiin jatkaa numeroin 34–9.

Seuraavaksi Leo Virtanen esitti, että päätettäisiin valita vaihtoehto E, jossa Keskustan koulu ja palloilusali puretaan, Rasin koulu lakkautetaan ja Hirvialhon koulua laajennetaan niin, että sinne mahtuvat koko Viialan alueen oppilaat. Tätä ehdotusta kannattivat Saxberg, Piirainen ja Kajanto.

Äänestyksen jälkeen Piirainen, Kajanto, Palm, Saxberg, Virtanen, Mika Setälä (kd), Eija Taurén (kd), Saija Roininen (sd) ja Nina Weltzien (kok) jättivät eriävän mielipiteen kirjattavaksi pöytäkirjaan. Heidän lisäkseen peruskorjausta vastustivat Tuomo Närkki (kok), Jukka Salminen (kok) ja Mari Peräkivi (kesk).

Vetkuttelua vastustettiin

Kaupunginhallitus esitti Keskustan koulun peruskorjausta jo elokuussa, mutta valtuusto palautti asian tarkempaan valmisteluun. Nyt Henri Palm halusi jättää kouluasian pöydälle, koska hänen mielestään kaupungin pitäisi kilpailuttaa kustannuslaskelmat eri vaihtoehdoista. Palm toivoi myös vaihtoehtoa F eli Keskustan koulun korvaavaa uudisrakennusta.

– Sitten niitä pitäisi kilpailuttaa ja työstää ja myös saneeraushomma kilpailuttaa, että saataisiin oikeata hintatietoa, Palm sanoi.

Mika Setälä kaipasi vielä terveysviranomaisen näkemystä ja mietti, pitäisikö katsella, ”minkälainen kouluverkko tänne muodostuu”. Risto Kajanto ei toistuvista yrityksistään huolimatta saanut puheenjohtaja Saila Kallioiselta (sd) lupaa lukea ääneen kuntalaisen raporttia, joka hänen mukaansa oli myös lähetetty kaikille valtuutetuille.

– Emme lue täällä oheismateriaaleja, Kallioinen totesi.

Jouko Rytkönen (kok) ihmetteli hämäläistä vetkuttelua, kuten myös Matti Humaloja. Aarne Kiuru (sd) arveli, että vaikka vetkuttelu jatkuisi vuoden, valtuutettujen kannat eivät nykyisestä muuttuisi. Lopullista päätöksentekoa kaipasivat myös Henna Rantanen (sd), Tuomo Smått (kok) ja Harri Rämö, joka totesi, että kunnallisessa välillisessä demokratiassa valtuusto on valittu tekemään päätöksiä.

Tekninen johtaja Antti Kemi vastasi Henri Palmille, että vaihtoehto F maksaisi noin 9,6 miljoonaa euroa ja purettavan kiinteistön arvon alaskirjauksen kanssa 11 miljoonaa. Uusista kustannuslaskelmista Kemi totesi, ettei se ole leikkikenttää eikä tarjouksia tuosta vaan pyydetä. Uusi kustannusarviokierros tietäisi myös noin puolen miljoonan euron lisäkuluja vuokratilojen pidemmän käytön vuoksi. Kemiä komppasivat muun muassa Jouni Salonen (sd) ja Henna Rantanen, jonka mukaan Akaan kaupunkia ei oteta enää vakavasti, jos tarjouksia pyydellään huvin vuoksi.

– Haluaako joku, että ne lapset ovat pysyvästi siellä parakeissa, Rantanen kysyi.

Myös Hirvialhon koululla opettajana työskentelevä Jukka Saari (vas) peräänkuulutti syitä aikataulun venyttämiselle.

– Tämä kuulostaa osittain samantyyppiseltä kuin aikaisempi lisävalmisteluesitys. Siihen en menisi, että kovin pitkään olisi esimerkiksi tällaiset ruokailuolosuhteet kuin nyt yhdellä sukupolvella väistötilojen vuoksi on.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?