Säästökierteessä oleva pörssiyhtiö pyrkii säilyttämään maksukykynsä

Takoma sai kahden vuoden vapaan lunastushallin maksuissa

Takoma on lunastuanut Akaan kaupngin omistamaa hallia kuukausittain itselleen niin, että viimeinen erä menee maksuun vuonna 2020. Nyt Takoma tarvitsee kahden vuoden lyhennysvapaan.

Takoma on lunastanut Akaan kaupungin omistamaa hallia kuukausittain itselleen niin, että viimeinen erä menee maksuun vuonna 2020. Nyt Takoma tarvitsee kahden vuoden lyhennysvapaan.

Pörssiin listattu konepajayhtiö Takoma saa Akaalta kahden vuoden vapaan maksuihin, joilla se lunastaa itselleen kaupungin omistamaa hallia Toijalan Savikossa. Akaan valtuusto päätti asiasta keskiviikkona. Takoma säästää 1.1.2014 alkavalla maksuvapaalla noin 680 000 euroa, joka lisätään 2016 alkaen kuukausimaksuihin. Lunastusmaksusuunnitelman loppumisaika oln edelleen 5.3.2020.

Lunastusmaksujen korot yhtiö on luvannut maksaa kuuden kuukauden välein, kesäkuussa ja joulukuussa 2014 ja 2015. Maapohjan vuokrat, kiinteistöverot ja muut maksut Takoma Oyj maksaa olemassa olevien sopimusten mukaan.

Muualla on suljettu ja supistettu rajusti

Toimitusjohtaja Ari Virtanen ei voi kommentoida pörssiyhtiön tilannetta ja taustoja tarkemmin, mutta hänen mukaansa kyse on Takoman toiminnan kehittämisestä Akaassa.

– Siinä mennään yrityksen sisäisiin ja strategisiin kysymyksiin, joihin en voi vastata puhelimessa enkä nenäkkäin. Yritämme ylläpitää maksuvalmiutta siihen suuntaan, että pystymme kehittämään toimintaa Akaassa ennen kaikkea asiakaspalvelun parantamiseksi.

Takoma aloitti tämän vuoden tammikuussa yt-neuvottelut kolmessa tytäryhtiössään. Parkanossa toimiva Takoma Gears oli jo aloittanut koko henkilökuntaa koskevat lomautukset tammikuun alussa.

Kesäkuussa yhtiö ilmoitti, että Keminmaalla toimivan Takoma Systems Oy:n liiketoiminta lopetetaan ja kannattavaksi arvioitu liiketoiminta siirretään konsernin muihin yksiköihin. Takoma Systems Oy:n koko henkilöstö irtisanottiin.

Heinäkuussa Takoma ilmoitti, että Hervannan Koneistus Oy:n kannattamaton liiketoiminta lopetetaan, ja terveyttämistoimenpiteiden jälkeen kannattavaksi arvioitua liiketoimintaa jatketaan toiminnan laajuuteen sopeutetuilla resursseilla.

Akaaseen vuonna 2011 muuttaneen Tampereen Laatukoneistus Oy:n tilanne on toistaiseksi ollut parempi.

– Meillä on tällä hetkellä lomautustoiminnot menossa toistaiseksi, mutta Akaan suhteen ei ole mitään lopettamissuunnitelmia. Siellä on joitain henkilöitä lomautettuna mutta ei irtisanomisia tai suurta dramatiikkaa, toimitusjohtaja Ari Virtanen kertoo.

Toimintoja ei juuri ole siirretty konepajoista toiselle.

– Tehtaat ovat olleet niin erilaisia. Akaahan on sylinteritehdas, Hervanta on ollut koneistuspaja ja pohjoinen lohkokokoonpanoa. Ei niitä ole oikeastaan voinut siirtää.

Takoma-konsernin tilikausi päättyi 31.10. ja tilinpäätöstiedote julkistetaan 13. joulukuuta. Heinäkuun loppuun päättyneellä yhdeksän kuukauden jaksolla yhtiö teki 17,28 miljoonan liikevaihdolla 5,62 miljoonan euron tappiot. Edellisvuoden samalla jaksolla liikevaihto oli 21,91 miljoonaa ja tappio 2,09 miljoonaa euroa.

Takoma on lunastanut Akaan kaupungin omistamaa hallia kuukausittain itselleen niin, että viimeinen erä menee maksuun vuonna 2020. Nyt Takoma tarvitsee kahden vuoden lyhennysvapaan.

Takoma on lunastanut Akaan kaupungin omistamaa hallia kuukausittain itselleen niin, että viimeinen erä menee maksuun vuonna 2020. Nyt Takoma sai kahden vuoden lyhennysvapaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?