Osteoporoosia voidaan ehkäistä ennalta

Pirkko Noro mittasi Helvin luustontiheyden, joka oli parantunut viime kevään arvoista.
Pirkko Noro mittasi Helvin luustontiheyden, joka oli parantunut viime kevään arvoista.

Arvioiden mukaan 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia eli luukatoa. Osteoporoosin esiaste eli osteopenia mukaan lukien määrä noussee 800 000:een.

Luukato on tyypillisesti vaihdevuodet ohittaneiden naisten vaiva hormonaalisten syiden takia, mutta sitä esiintyy myös nuorilla. Osteoporoosia voidaan ehkäistä oikeilla elämäntavoilla ja ruokavaliolla.

Pirkko ja Ilkka Noro Suomen Luuston Kunnosta tekivät osteoporoosimittauksia viime perjantaina Akaan kaupungintalolla. Mittauksissa kävi muun muassa Helvi, jonka luustontiheyden todettiin alentuneen kahdeksan vuotta sitten.

– Söin osteoporoosilääkettä seitsemän vuoden ajan. Viime keväänä mittauksen yhteydessä minua kehotettiin jättämään lääkitys pois ja syömään lisäravinteita sekä runsaasti manteleita ja rusinoita, Helvi kertoo odottaessaan mittaukseen pääsyä.

Muutos kannatti, sillä mittauksen perusteella hänen luustontiheytensä on parantunut viime keväästä.

– Käypähoitosuosituksissa ei kannusteta ennalta ehkäisevään seulontaan, mutta mielestäni jokaisen olisi syytä tietää luustonsa tila. Kun sen tietää, voi omilla valinnoilla vaikuttaa asiaan, Ilkka Noro painottaa.

Vähäinen liikunta ja uni sekä vähäravinteinen ruoka altistavat osteoporoosille. D-vitamiinilisää suositellaan suomalaisille etenkin talviaikaan. Myös riittävä magnesiumin ja kalsiumin saanti on tärkeää. Kalsium ei imeydy ilman D-vitamiinia, jota saa ruoan lisäksi auringosta.

– Nuorillakin esiintyy osteoporoosia. Kolajuomien sijaan kannattaisi juoda maitoa. Nuorilla luustontiheyteen on helppo vaikuttaa, mutta se ei ole koskaan liian myöhäistä. Muutosta tapahtuu jo muutamassa kuukaudessa, kun muutetaan elämäntapoja, Noro korostaa.

Myös tupakointi saattaa heikentää luustoa. Perimälläkin on merkitystä.

Osteoporoosi altistaa luunmurtumille, joita voi pahimmillaan tulla jopa ilman onnettomuutta normaalissa arkielämässä.

Luustontiheys mitataan ultraäänellä kantapäästä.
Luustontiheys mitataan ultraäänellä kantapäästä.
Ilkka Noro suosittelee etenkin magnesium- ja D-vitamiinilisää .osteoporoosin ehkäisemiseksi.
Ilkka Noro suosittelee etenkin magnesium- ja D-vitamiinilisää .osteoporoosin ehkäisemiseksi.