Akaan Opisto yhdistyy Valkeakoski-opistoon

80Akaanopisto2Valkeakoski ryhtyy järjestämään kansalaisopistotoimintaa Akaassa vuoden 2015 alusta lukien. Samalla Akaan Opisto itsenäisenä opistona loppuu. Akaan Opiston liittäminen Valkeakosken ylläpitämään Valkeakoski-opistoon vaatii vielä Akaan valtuuston hyväksynnän.

Akaan Opiston rehtorin Risto Niemisen mukaan liittämällä Akaan Opisto Valkeakoski-opistoon haetaan säästöjä sekä turvataan opistotoiminnan jatkuminen Akaassa. Opistot ovat yhdistyneet myös muualla, esimerkiksi Pirkan opisto toimii Lempäälässä, Nokialla ja Pirkkalassa, ja Akaasta etelään on iso Vanajaveden opisto.

– Koska opetustuntimäärät ovat supistumassa, isompi yksikkö turvaa paremmin jatkon. Myös toiminnan laadullinen kehittäminen on mahdollista suuremmassa yksikössä. Valkeakoski-opistossa on päätoiminen opettaja joka sektorilla ja heidän suunnitteluapunsa tulee nyt myös Akaan alueen käyttöön, Nieminen toteaa.

Akaan Opistossa on yksi päätoiminen opettaja, kun Valkeakoski-opistossa heitä on 14.

Neuvotellun sopimuksen mukaan Akaassa järjestettävän opetuksen tuntimäärä pienenee nykyisestä tuhannella tunnilla. Akaan Opiston rehtorin Risto Niemisen mukaan toiminta supistuisi myös Akaan Opiston ylläpitämänä, koska opistotoiminnan valtionosuudet ovat pienenemässä 22 prosenttia vuodesta 2015 alkaen.

Akaan Opiston valtionosuudet tippuivat jo Kylmäkosken liittymisen myötä. Asukastiheyden muutos vei opistolta yli 50 000 euroa. Risto Nieminen näkeekin opistojen yhdistymistä suurempana haasteena vähenevät valtionosuudet.

Akaan Opisto on supistamassa opetusta jo ensi lukuvuonna. Niemisen mukaan leikkaukset kohdistuvat kursseihin, joissa osanottajamäärät ovat olleet pieniä. Lisäksi rinnakkaisryhmiä karsitaan.

– Vähän osanottajia on joissakin kädentaidon ryhmissä sekä kielten jatkoryhmissä. Sen sijaan musiikissa ja liikunnassa on isoja ryhmiä. Niitä ei kannata vähentää, koska niiden kurssimaksutulot kattavat usein merkittävän osan kurssin kustannuksista.

Akaan Opiston päätoiminen tekstiiliopettaja ja palvelusihteeri siirtyvät vanhoina työntekijöinä Valkeakoski-opiston palvelukseen. Palvelusihteeri tekee töitä myös Akaan kaupungille, joka maksaa 25 prosenttia palkasta. Rehtori Risto Nieminen jää Akaan kaupungin palvelukseen syksyyn 2015, jolloin hän jää eläkkeelle.

Akaa maksaa Valkeakoskelle opistotoiminnan järjestämisestä noin 60 000 euroa vuodessa. Säästöä nykyisiin kustannuksiin kertyy noin 15 000 euroa.

Tuhat tuntia iso lohkaisu

Valkeakoski-opistoon kuuluvat myös Pälkäne ja Kangasala. Opiskelijoita on noin 7500, kun Akaan Opistossa opiskelee noin 1400 akaalaista.

Valkeakosken sivistysjohtaja, Valkeakoski-opiston rehtori Juha Sihvonen arvelee, että opetuksen järjestäjän vaihtuminen ei ole kovin suuri muutos opiskelijoille. Tosin hän pitää tuhannen tunnin vähennystä Akaan opistotoiminnasta isona lohkaisuna. Hän korostaa päätöksen olevan Akaan.

– Akaa päättää kuinka paljon se haluaa rahaa laittaa opetukseen, ja me pyrimme järjestämään sen mahdollisimman hyvin. Siinä on iso miettiminen, mistä tuhat tuntia otetaan, jotta se vaikuttaisi mahdollisimman vähän akaalaisten opiskelijoiden elämään. Sen verran iso lohkaisu kirpaisee väkisinkin joitakin ihmisiä ja kursseja.

Sihvonen muistuttaa, että Akaassa järjestettävän opetuksen lisäksi Valkeakoski-opiston muukin tarjonta on akaalaisten käytettävissä.

– Vuonna 2015 jaetaan yksi yhteinen esite Pälkäneellä, Kangasalla, Valkeakoskella ja Akaassa. Kun olemme kaikki samaa opistoa, myös muiden osastojen tarjonta on akaalaisten käytössä. Meillä on käynyt akaalaisia ennenkin, mutta yhteisen esitteen avulla tarjontaa pystytään tehokkaammin markkinoimaan.

Aktiivimaksu poistuu

Yhdistymisen jälkeenkin opiston toimistopalvelut säilyvät Akaassa. Kurssimaksukäytännöt yhtenäistetään.

– Muutoksia tulee, mutta ei kauhean suuria. Jossain kohdissa suorastaan halpenee, Sihvonen arvelee.

Pelkällä kansaneläkkeellä oleva saa Valkeakoski-opistossa yhden kurssin ilmaiseksi. Sen sijaan Akaan Opistossa käytössä oleva aktiivimaksu, joka kattaa lähes koko kurssitoiminnan, poistuu yhdistymisen myötä. Aktiivimaksun maksaneita on tällä hetkellä noin 80.

Akaan Opisto suunnittelee vielä syksyn 2014 ja pitkälti myös kevään 2015 ohjelman. Suunnittelu siirtyy Valkeakoski-opiston vastuulle keväällä 2015 ja näkyy ensimmäisen kerran työkauden 2015–2016 opetusohjelmassa.

Koska Akaan Opisto on järjestänyt kansalaisopistotoimintaa myös Urjalassa, Akaan Opiston liittyminen Valkeakoski-opistoon tietää Akaan ja Urjalan opistoyhteistyön loppumista 2015 alkaen. Valkeakoski-opiston ovi on auki myös Urjalalle.

– Tällä hetkellä Urjalan kunnan tilanne on oman näkemykseni mukaan sekava, mihin suuntaan se haluaa ylipäänsä kuntayhteistyötä kehittää. Jos Urjala saa selkiytettyä oman suuntautumisensa tämän talven aikana ja jos suunta on Etelä-Pirkanmaalle, Urjala ehtii tulla mukaan. Se tarkoittaa sitten vain uutta kierrosta paperinpyörityksessä. Valtiolle tiedot muutoksista pitää saada viimeistään toukokuussa, Valkeakosken sivistystoimenjohtaja ja Valkeakoski-opiston rehtori Juha Sihvonen kertoo.

 

Faktalaatikko

Toijalan kansalaisopisto ja Viialan työväenopisto aloittivat vuonna 1950.

Urjalan kansalaisopisto aloitti 1968.

Urjalan-Kylmäkosken kansalaisopisto aloitti 1976.

Toijalan, Viialan sekä Urjalan-Kylmäkosken opistot yhdistyivät Akaan Opistoksi 1.1.2001.

 

 

 

 

Pienenevät valtionosuudet supistavat opetusta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?