Nykyään ajetaan keräävällä auralla

Kaupunki edelleen samaa mieltä Hukarin aurausasiassa

Jos tekninen lautakunta pysyy ensi tiistaina vanhassa kannassaan, Akaan kaupunki vastaa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle, että sen mielestä Timo Räsäsen kuuluu jatkossakin lapioida lumivallit pyörätieltä. Kuva: Vivikka Monto

Jos tekninen lautakunta pysyy ensi tiistaina vanhassa kannassaan, Akaan kaupunki vastaa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle, että sen mielestä Timo Räsäsen kuuluu jatkossakin lapioida lumivallit pyörätieltä. Kuva: Vivikka Monto

Akaan tekninen lautakunta on sitä mieltä, että Viialan Hukarissa asuvalle Timo Räsäselle kuuluu edelleen istutuskaistan läpi tontille johtavan kulkutien talvihoito. Räsänen jätti tekniselle lautakunnalle 21.3.2013 selvityspyynnön siitä, mihin lakiin kunnossapitovelvoite perustuu.

Tekninen lautakunta perusteli velvoitteen lailla kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta ja sen pykälällä 4, jonka mukaan tontinomistajan velvollisuutena on pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä ja liukkauden torjumiseen käytetyn kiviaineksen poistamisesta jalkakäytävältä. Lisäksi tontinomistajan velvollisuutena on tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit sekä pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru lumettomana ja jäättömänä.

Räsänen valitti syyskuussa päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka kehotti kaupunkia antamaan lausunnon kaikista valituksessa esitetyistä vaatimuksista ja valitusperusteista sekä esittämään sellaiset perusteet, joilla voi olla merkitystä asian ratkaisemisessa. Tekninen lautakunta päätti lausunnon antamisesta toissa viikolla. Katumestari Vesa Savolaisen siihen listaamat perustelut kuuluvat seuraavasti:

1. Akaan kaupungin ja aiemmin Viialan kunnan aikana kyseisen ja vastaavanlaisten asuntoalueiden talvihoito on hoidettu samalla tavalla.

2. Akaan kaupunki hoitaa ajoratojen ja yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapidon, mutta ei tontille johtavia kulkuteitä.

3. Kyseinen kohta on istutuskaistan läpi tontille johtava kulkutie, jonka talvihoito kuuluu tontinomistajalle.

4. Akaassa ei ole tehty päätöstä siirtää talvikunnossapito tontinomistajalle, koska on katsottu että kyseinen kulkutie on tontille johtava kulkutie ja näin ollen kiinteistönomistajan talvikunnossa pidettävä. Lumivallin määrä on joskus voinut olla 50–70 cm, jos on lunta satanut todella paljon. Nykyään kyseisen alueen talvikunnossapito hoidetaan sellaisella kalustolla, jossa on keräävä-aura. Tällä pyritään helpottamaan osaltaan asukkaiden lumitöitä.

5. Eriarvoinen tilanne on myös sellaisissa kohteissa, joissa jalkakäytävän hoito kuuluu kiinteistölle ja kadun toisella puolella asuvan ei tarvitse hoitaa kuin oma tonttiliittymänsä. Talvihoitoa ei saa millään lailla tasa-arvoiseksi, aina joku joutuu tekemään enemmän riippuen tontin sijainnista.

6. Akaan kaupunki ei ole päättänyt kunnossapitovelvollisuuden muutoksista. Kunnossapitovelvollisuus perustuu lakiin (Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta). Talvihoitoa ei saa millään lailla tasa-arvoiseksi, aina joku joutuu tekemään enemmän riippuen tontin sijainnista.

Akaassa on useita omakotialueita, missä talvikunnossapito kuuluu tontinomistajan vastuulle.

7. Kyseinen kohta on istutuskaistan läpi kulkeva tontille johtava kulkutie, jonka talvihoito kuuluu tontinomistajalle.

8. Aiemmin kerrotun käytännön ja kuntaliiton julkaiseman ohjeen mukaan Akaassa on asiaa tulkittu niin, että kyseinen tonttiliittymä ja sen hoito kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?