Akaan valtuusto päättää keskiviikkona liitosselvityksestä Valkeakosken kanssa

Akaan valtuusto päättää keskiviikkona 13.11. kuntaliitosselvityksen tekemisestä Valkeakosken kanssa. Kaupunginhallitus esittää Valkeakoskea Akaan selvityskumppaniksi äänin 8–2, 1 tyhjää. Hallituksessa Harri Rämö (sd) esitti kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esityksestä poiketen, että Akaa selvittäisi yhdistymistä Urjalan kanssa. Rämöä kannatti Salla Bister (sd). Urjalan suunta ei saanut kuitenkaan taakseen muiden kannatusta.

Valkeakosken kannalla olivat Markku Anttila (kesk), Hannu Järvinen (sd), Eero Lapinleimu (kok), Marita Markkula (ps), Mari Peräkivi (kesk), Jouko Rytkönen (kok), Inka Savolainen (sd) ja Susanna Saxberg (kok). Tyhjää äänesti Jukka Saari (vas).

Rämö perustelee ehdotustaan Akaan ja Urjalan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöllä.

– En näe liitosta Valkeakosken kanssa akaalaisten edun mukaisena.  Lisäksi meillä on ollut Urjalan kanssa jo usean vuoden ajan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alue. Akaa ja Urjala muodostaisivat myös yli 20 000 asukkaan kunnan, joka saa tuottaa itsenäisesti sosiaali- ja terveyspalvelut. Näen että Akaa ja Urjala olisivat toimiva ja elinkelpoinen kokonaisuus.

Harri Rämö huomauttaa, että kunnat voivat muuttaa mielipidettään vielä senkin jälkeen, kun ne ovat ilmoittaneet kantansa valtionvarainministeriölle liitosselvityskumppanista.

Rämö muistuttaa myös Akaan strategiasta, jossa todetaan, ettei Akaa pyri aktiivisesti kuntaliitoksiin.

– Jos kaupunginhallitus olisi toiminut strategian mukaisesti, se ei olisi aktiivisesti esittänyt ketään.

Rämö ennustaa, että liitosselvityksestä tullaan Akaan valtuustossa keskiviikkona äänestämään. Rämö pitää mahdollisena, että hän esittää Urjalan suuntaa myös valtuustossa.

Urjalan kunnanhallitus päätti syyskuussa kuntarakennelain selvitysvelvollisuutta uhmaten esittää valtuustolle, ettei Urjala tässä vaiheessa ryhdy mihinkään liitosselvityksiin. Urjalan valtuusto pui asiaa ensi maanantaina 11.11. Samainen valtuusto päättää myös, irtisanooko Urjala sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen Akaan kaupungin kanssa 31.12.2014 lukien. Urjalan kunnanhallitus oli irtisanomisen kannalla äänin 4–5. Urjalassa on kiinnostusta Forssan suuntaan.

 

Kuntien on ilmoitettava valtiovarainministeriölle viimeistään 30.11., minkä kunnan tai kuntien kanssa ne selvittävät yhdistymistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?