VR haluaa myydä kiinteistön mahdollisimman pian

Toijalan aseman pysäköinti saattaa tulla maksulliseksi

VR haluaa uudistaa Toijalan rautatieaseman pysäköintialueen paremmin palvelevaksi ja jatkaa yhteistyötä Matkahuollon kanssa.

VR haluaa uudistaa Toijalan rautatieaseman pysäköintialueen paremmin palvelevaksi ja jatkaa yhteistyötä Matkahuollon kanssa.

VR-Yhtymä suunnittelee Toijalan aseman pysäköintialueen uudistamista. Länsi-Suomen alueesta vastaava kiinteistöpäällikkö Tero Tuomisto kertoo, että pysäköintialueesta pyritään saamaan matkustajille selkeämpi muun muassa parantamalla opasteita.

Samalla pysäköinti saattaa Tuomiston mukaan muuttua maksulliseksi.

– Pysäköintiasiasta on tullut ajankohtainen, ja siihen tullaan vielä puuttumaan. Käymme kiinteistömanagerin kanssa asiasta sisäistä palaveria ja katsomme, minkälaisella suunnitelmalla lähdetään viemään asiaa eteenpäin.

Matkahuolto on mukana suunnittelussa, ja linja-autot pysähtyvät asemalla jatkossakin. Tuomiston mukaan VR päättää vuodenvaihteen jälkeen, milloin suunnitelmia aletaan toteuttaa.

– Onko se ensi vuoden aikana, sitä en osaa tässä vaiheessa sanoa.

Kiinteistöpäällikkö Tuomiston mukaan Toijalan asemalla palvellaan tulevaisuudessakin matkustajia kaikin mahdollisin tavoin.

– Kyllähän Toijalan asema on sijainniltaan hyvä. Kiinteistössä toimivat matkustajaliikenteen lippuautomaatit ja muut palvelut pyritään turvaamaan.

Aseman tuulikaappiin lisättiin hiljattain toinen lippuautomaatti, jota voi käyttää myös aseman ollessa suljettu.

Myynnistä neuvotellaan jatkuvasti

VR-Yhtymän tavoitteena on jo vuosikausia ollut Toijalan rautatieaseman asemarakennuksen myynti. Edelleen pyrkimyksenä on myydä asema mahdollisimman pian. Ostotarjouksia on viime aikoinakin tullut, ja neuvotteluja käydään ainakin akaalaisen Heikki Rissasen kanssa.

Aiemminkin asemasta kiinnostuneen Rissasen kolme yritystä ovat aseman tiloissa vuokralla, mutta hän on irtisanonut vuokrasopimukset helmikuun loppuun. Kiinteistöpäällikkö Tuomiston mukaan myyntineuvotteluihin liittyvät muun muassa Rissasen mahdollinen lähtö sekä se, tekeekö VR rakennuksessa korjauksia ennen myyntiä. Korjattavaa riittää, ja VR:llä on rakennuksen kunnossapidosta normaalit pitkän tähtäimen suunnitelmat.

– Kiinteistö on aika lailla alkuperäisessä kunnossa, ja se on suojeltu rakennus. Kyllähän siinä on edessä ihan normaaleja energiatalouteen liittyviä kunnostustoimenpiteitä, kuten lvis-tekniikan peruskorjausta. Todennäköisesti ihan lähivuosina.

Hintaa, jolla VR asemasta luopuisi, ei Tuomiston mukaan ole lyöty lukkoon. Sekin on neuvottelukysymys. VR:n lähtökohta myös aseman myynnissä on se, että matkustajille jäisi nykyiset palvelut.

VR haluaa uudistaa Toijalan rautatieaseman pysäköintialueen paremmin palvelevaksi ja jatkaa yhteistyötä Matkahuollon kanssa. VR haluaa uudistaa Toijalan rautatieaseman pysäköintialueen paremmin palvelevaksi ja jatkaa yhteistyötä Matkahuollon kanssa.

KOMMENTTI

Montako matkakeskusta tarvitaan?

Akaan kaupungin ja Vasken Sisu-hankkeen tavoite on ollut matka- ja kauppakeskuksen saaminen Toijalaan. Paikaksi on suunniteltu pääradan ja Hämeentien välistä aluetta Toijalan asemaa vastapäätä.

Kyseisen alueen asemakaavan uudistaminen on edelleen kesken. Alun perin koko aseman alueen kaavoitus oli yksi projekti, mutta koska päättäjillä oli radan toisesta puolesta liian monta mielipidettä, alue jaettiin kahtia. Aseman puoli sai kaavansa, johon VR yritti saada lisää rakennusoikeutta parkkipaikan kohdalle. Kaupunki piti parkkipaikan parkkipaikkana, mikä pudotti hintaa, jota VR voi kiinteistöstä pyytää.

Kaavan vahvistamisen jälkeen VR on tiennyt, millä ehdoilla alueella toimitaan, ja nyt on luvassa myös toimenpiteitä. Nykyisellään kiinteistö on sellainen rahareikä, ettei se kelpaa kenellekään, mutta jos parkkialue saadaan kuntoon ja asemaankin peruskorjaus, kirjoitellaan nimiä paperiin.

Ostajalla olisi käsissään hyvässä peruskunnossa oleva rakennus, jonka toisella puolella pysähtyvät päärataa kulkevat junat ja toisella puolella linja-autot ja taksit. Sisätiloissa on jo nyt Matkahuolto, kioski, ravintola, tietokonehuolto ja parturikampaamo, ja muitakin mahtuu. Puhutaan siis vähintäänkin matkakeskuksesta, ehkä jopa kauppakeskuksesta.

VR:n kiinteistöpäällikön Tero Tuomiston mukaan Akaan kaupunki ei ole ollut millään lailla mukana neuvotteluissa asemarakennuksen tai pysäköintialueen tulevaisuudesta. Tuomisto sanoo, että VR harkitsee neuvottelujen tarpeellisuutta.

Mitä tekee kaupunki? Tekeekö se radan toisen puolen paraatipaikalle kerrostalokaavan vai odottaa rahoittajia, rakennuttajia ja rakentajia toiselle matkakeskukselle ja pitää kaavoituksen siihen asti jäissä?

 

Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?