Tilitoimisto Kirsti Alakahri Oy

Toimitusjohtaja Kirsti Alakahri kertoo olevansa otettu Vuoden yrittäjäksi valinnastaan 32 vuoden työuran jälkeen.
Toimitusjohtaja Kirsti Alakahri kertoo olevansa otettu valinnastaan Vuoden yrittäjäksi 32 vuoden työuransa jälkeen.

Vuoden yrittäjäksi Toijalassa valittu toimitusjohtaja Kirsti Alakahri sanoo olevansa erittäin otettu valinnastaan, sillä se kruunaa hänen mukaansa sopivalla tavalla 32 vuotta jatkuneen työuran. Vuodesta 1981 tilitoimistossa työskennellyt Kirsti Alakahri ryhtyi silloisen Tilitoimisto Pöyhösen osakkaaksi vuonna 1989 ja nimeään kantavan toimiston toimitusjohtajaksi hän siirtyi omistajavaihdoksen myötä vuonna 1992.

–Suurin toiveeni 10-vuotiaana oli oma laskukone, joten nihilistille ja pikkutarkalle luonteelle tilitoimisto on juuri sopiva paikka, myöntää Kirsti Alakahri.

Tarkkuuden lisäksi työssä tarvitaan paitsi sähköisten järjestelmien hallintaa sekä kouluttautumista jo jatkuvasti muuttuvien lakienkin vuoksi.

– Tällä alalla pitää olla moraalisesti vahva, ja työntekijämme ovatkin työlleen omistautuneita. Asiakkaiden asiat hoidetaan luottamuksellisesti, ja tietysti lakien mukaan.

Täysin paperittomaan toimistoon Kirsti Alakahri ei edelleenkään usko, vaikka esimerkiksi verottajan kanssa kaikki asiat hoituvat jo sähköisesti.

– Tositteiden käsittely tapahtuu edelleen manuaalisesti, emmekä ole painostaneet asiakkaitamme sähköisyyteen millään lailla. Osa asiakkaistamme on ollut mukana firman perustamisesta vuodesta 1979 lähtien, mikä kertoo ennen kaikkea heidän luottamuksestaan. Asiakkaiden tyytyväisyys painaa eniten.

Kaikkiaan tilitoimistolla on toista sataa eri toimialoilta olevaa asiakasta, ja toimeksiantajien koko vaihtelee yhden naisen tai miehen yrityksistä 150 työtekijän firmoihin.

– Hoidamme asiakkaidemme juoksevan kirjanpidon, laskemme arvolisäverot, verot ja palkat. Välillä on todella haasteellisia vuosia, ja välillä on iisimpää riippuen uusien lakien voimaan astumisesta. Usein joudumme ratkomaan käytäntöjä jo ennen verottajaa.

Päivämäärien perässä

Tilitoimiston töissä täytyy Kirsti Alakahrin mukaan käyttää uusine ohjelmien hallinnan lisäksi myös aivojaan,
Tilitoimiston töissä täytyy Kirsti Alakahrin mukaan käyttää uusien ohjelmien lisäksi myös aivojaan,

Keväällä tilinpäätöksiä tehdessä tilitoimistossa ei voitu välttyä huomaamasta, että tämänhetkinen taantuma näkyy huolestuttavalla tavalla monen asiakkaan tuloksessa sekä käyttöpääoman heikentymisessä.

– Aikaisemmat lamat eivät ole meillä asti tuntuneet, mutta nyt sillä on vaikutusta jo suureen osaan meidän asiakkaitamme.

Ensi vuonna Tilitoimisto Kirsti Alakahri Oy viettää 35-vuotisjuhlavuottaan, ja vaikka aika on ollut Alakahrin mukaan ”silkkaa toimistossa käkkimistä”, mahtuu joukkoon lomapäiviäkin. Lomavieton tärkeyden Kirsti Alakahri kertoo oppineensa ex-pomoltaan Teuvo Pöyhöseltä. Mutta selvää on, että kirjanpitotöitä tekevän toimitusjohtajan lomaa edeltävä aika on melkoista päivämäärien kirimistä, ja sama odottaa töihin palatessa.

– Kyllähän täällä saisi päivälle pituutta, mutta annan ylityöt työtekijöilleni. Alamme on ollut tähän saakka melko vakaa, mutta tänään on hyvä olla kiitollinenkin siitä, että työtä on riittänyt.

Alusta asti Toijalan Yrittäjien toiminnassa, ja kaksikymmentä vuotta yrittäjien hallituksessa toiminut Kirsti Alakahri toteaa yrittäjäyhteisön antavan näköalapaikan Toijalan elämään.  Yrittäjäporukassa Alakahri pitää erityisesti naisten puolia.

– Naiset ovat tunnollisia pakertajia – myös pomoina. Ihan hanskatuntumallakin voin väittää, etteivät miespomot tee yhtä paljon juoksevia töitä kuin naiset, kuuden naisen pomo Alakahri napauttaa.

SONY DSC