Vain elämää…

ei sen enempää, on kaikki tää koeta ymmärtää…mutta, kun tavallinen ihminen ei ymmärrä Akaan kaupungin päätöksiä. Pieni homeeton kyläkoulu kaupungin reuna-alueella suljetaan välittämättä kaupungin asukkaista. Samaan aikaan löytyy uusia homekouluja muualta kaupungista. Minkäänlaisia kustannuslaskelmia ei ole esitetty julkisesti. Onko kukaan laskenut, millaisia säästöjä todellisuudessa saadaan? Koulutoimintaa varten hankittuja parakkeja ei varmasti saada ilmaiseksi, remonteista puhumattakaan.

Erityislapsen äitinä tiedän, miten tärkeä merkitys pienellä kyläkoululla on lapsen kehitykselle ja oppimiselle. Jos vanhemmilla on mahdollisuus valita ison koulun ja pienen kyläkoulun välillä, minun valintani olisi pieni koulu. Urjalan kunta on luvannut järjestää Asemankylän oppilaille kuljetuksen Urjalaan kouluun ja koulusta pois kouluaikojen mukaan. Esimerkiksi kun Viialassa koulu loppuu kahdeltatoista tai yhdeltä, joutuvat oppilaat odottamaan bussia aina kahteen saakka. Kylmäkosken Kirkonkylän koulu ei tule menemään kiinni oppilaiden vähyyden vuoksi, vaan homeongelman takia, mikäli Asemankylän oppilaiden vanhemmat sitä miettivät.

Miksi päättäjät eivät käyneet tutustumassa Aseman kouluun ennen sen sulkemispäätöstä? Lisäksi olisi ollut kohtuullista kuunnella lasten vanhempia. Mikä älytön vimma on sulkea ainoa homeeton koulu?  Asemankylällä on erittäin aktiivista kylätoimintaa ja koulun tiloja on käytetty toiminnassa. Toiseksi minua huolestuttaa, mihin Kylmäkosken arvostettu ja paljon käytetty kuntosali sijoitetaan, kun terveyskeskus suljetaan. Kuntosalilla on nykyaikaiset ja monipuoliset laitteet ja salia voi käyttää melkein milloin vain itselle sopii.

Kirjaston sulkemisesta on pakko todeta, että suunniteltu 60 neliön tila 400 neliön tilassa olleille kirjoille ei riitä. Miten lainauspisteen siirtäminen onnistuu Kirkonkylän koululle, kun siellä on sisäilmaongelmia. Entä miten järjestetään aukioloajat? Entäpä lainaus, jos kirjojen määrä supistuu? Joutuvatko lainaajat maksamaan joka kerta varausmaksun ja odottelemaan kirjoja tai dvd-levyjä seutukuljetuksesta? Mielestäni Kylmäkosken kirjasto palvelee nykyisellään asiakkaitaan hyvin. Tilat eivät tietenkään ole modernit, mutta riittävät käyttötarkoitukseen.

Onko tarkoitus saada väki muuttamaan Toijalan keskustaan sulkemalla kaikki peruspalvelut Kylmäkoskelta? Vaikka reuna-alueilta viedään kaikki palvelut, harvempi muuttaa Toijalaan. Kyllä suuntana on Lempäälä, Tampere tai Hämeenlinna.

 

Paula Pörhälä

Kylmäkoski