Omistajanvaihdos edessä? Elämäntyö myynnissä?

Suomalaisista yrittäjistä yli puolet on 55 vuotta täyttäneitä. Tuoreen (SEAMK) tutkimuksen mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana yli 5000 yritystä tulee vaihtamaan omistajaa vuosittain. Pelkästään meillä Pirkanmaalla on lähes 6000 yrittäjää, jotka lähivuosina olisivat valmiita luopumaan yritystoiminnastaan. Etelä-Pirkanmaan koko yrittäjäkannasta näitä viiteryhmään kuuluvia yli 55-vuotiaita yrittäjiä on yli 550 henkeä.

Samaan hengenvetoon on heti muistutettava, että läheskään kaikkien yli 55-vuotiaiden yrittäjien osalta elämäntyön myyminen ei todellakaan ole vielä ajankohtaista, vaan arvokas työ jatkuu niin kauan kuin virtaa piisaa. Samoin on todettava, että samanaikaisesti seutumme reilun 2000 yrityksen kokonaismäärä kasvaa vuosittain nettona useilla kymmenillä uusilla yrittäjillä. Löytyisikö näistä potentiaalisia jatkajia, jos kysyntä ja tarjonta kohtaisivat nykyistä paremmin?

Omistajanvaihdoksen suunnittelemiseen on syytä varata riittävästi aikaa. Usein puhutaan vuosista, jopa kymmenestä vuodesta. Aikaa tarvitaan muun muassa henkiseen valmistautumiseen, yrityksen kauppakuntoon laittamiseen, jatkajan etsimiseen. Vasken yritysneuvojien rooli on toimia asioiden mahdollistajana ja prosessin eri vaiheiden opastajana. Jätämme suosiolla syventävän ja maksullisen asiantuntijaroolin yrityskaupan asiantuntijoille. Pyrimme paikallisesti, hyvin hienovaraisesti ja luottamuksella saattamaan asiakkaitamme yhteen. Tästä välittäjäroolista johtuen toivoisimme hyvissä ajoin yhteydenottoa tilanteen kartoittamiseksi. Sovitaan sitten yhdessä miten edetään mutta ilman tietoa myytävästä tai ostettavasta on vaikea tehdä kauppaa.

Kun henkinen päätös yritystoiminnasta luopumisesta on tehty, kannattaa laatia yrityksen myyntisuunnitelma, jossa mietitään yhdessä asiantuntijan kanssa eri toteutusvaihtoehtoja. Samanaikaisesti on huolehdittava päivittäisestä työstä, pidettävä yritys houkuttavana ja elinvoimaisena. On aina muistettava, että mahdollinen jatkaja katsoo tulevaan ja myyjä taasen korostaa, usein liikaakin, mennyttä. Tätä voi olla aluksi vaikea mieltää, josta syystä näkemykset esimerkiksi kauppahinnasta voivat olla kaukana toisistaan. Prosessin edetessä näkemykset kuitenkin usein muuttuvat ja lähentyvät. Myös lähisukulaisten välisissä kaupoissa avoin keskustelu ajoissa näistä asioista kannattaa. Vallitseva taloustilanne pitää myös ottaa huomioon. Perheen sisäisissä kaupoissa talouslaman alentamat yritysvarallisuuden arvot keventävät esimerkiksi lahjaveron määrää. Toisaalta joskus joka tapauksessa edessä oleva laman taittuminen ja talouskasvun alkaminen saattaa houkuttaa ulkopuolisia ostajia liikkeelle.

Yrityskaupat tehdään tyypillisesti joko liiketoimintakauppana tai osakekauppana. Me yritysneuvojat voimme kaupan alkuvaiheissa kertoa mahdollisesti oman alustavan näkemyksemme, niin sanotun hintahaarukan, määrittelemällä karkean yritysvarallisuuden nettoarvon ja tuloslaskelmapohjaisen tuottoarvon. Lopullinen hinta löytynee aikanaan jostain näiden välimaastosta. Kovin syvälle tähän asiaan emme halua puuttua, koska sekä jatkaja että luopuja ovat kumpikin usein asiakkaitamme, joiden luottamus on meille ensiarvoisen tärkeää. Yritysneuvojan rooli tässä prosessissa onkin eräänlainen puolueeton välitystehtävä.

Toivottavasti saamme yhdessä tuloksia aikaan. Kuntien elinvoiman turvaaminen tarvitsee jatkossakin jokaista yrittäjää. Sinä luopuja tai ostaja, ota rohkeasti ja luottamuksella yhteyttä Vasken neuvojiin. Me autamme asiassa eteenpäin. Myös esimerkiksi Pirkanmaan Viestinvaihto-palvelu on käytettävissä. Mikäli haluat kuulla asiasta enemmän ja maan parhailta asiantuntijoilta, tule maksuttomaan omistajanvaihdosiltaan Akaan Kinon talolle 26. marraskuuta. Järjestämme myös Tuloslaskelma ja tase tutuiksi -iltoja Urjalassa 31.10., Valkeakoskella 6.11. ja Akaassa 14.11. Seuraa lehti-ilmoittelua ja osallistu. Katso lisää www.vaske.fi

Risto J Rantala

Yritysasiamies Akaa

040 335 6086