Kuukaudessa 1 300 allekirjoitusta

Pirjo Stykki keräsi adressin Toijalan kirjaston puolesta

Pirjo Stykki (oik.) keräsi kuukaudessa 1 300 nimeä Toijalan kirjaston säilyttämisen puolesta. Nimilistan vastaanotti maanantaina Akaan palveluverkkotyöryhmän puheenjohtaja Heli Piirainen (vihr).

Pirjo Stykki (oik.) keräsi kuukaudessa 1 300 nimeä Toijalan kirjaston säilyttämisen puolesta. Nimilistan vastaanotti maanantaina Akaan palveluverkkotyöryhmän puheenjohtaja Heli Piirainen (vihr).

Akaan kaupunginkirjaston säilyttämisen puolesta kerättyyn adressiin kertyi tämän kuun aikana noin 1 300 nimeä. Tarttilalaisen hortonomiopiskelijan Pirjo Stykin aloittama nimienkeruu sai innoituksena Valkeakosken Sanomien 25.9. julkaisemasta Toijalan kirjaston lakkauttamissuunnitelmista käsittelevästä jutusta. Jutussa kerrottiin Akaan palveluverkkotyöryhmän keskusteluista siirtää Akaan pääkirjasto Viialaan ja Toijalan kirjaston muuttamisesta lainauspisteeksi. Taustalla on kaupungin omistaman tilan löytäminen vuonna 2015 voimaan astuvan asiakaspalvelulain määrittämälle palvelupisteelle.

– Aloitin nimienkeruun sen vuoksi, että Toijalan kirjaston henkilökunnan apu, kirjojen etsintä, ystävällisyys ja todella hieno palvelu ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen, kasvihuoneviljelijä ja puutarhuri Pirjo Stykki kertoi.

Tekstin ”Emme hyväksy suunnitelmia Toijalan kirjaston lakkauttamisesta. Kirjaston paikka on Toijalassa.” on allekirjoittanut 1 284 ihmistä, ja adressi on ollut allekirjoitettavana Toijalan kirjaston lainaustiskillä, Varmiolan kahvilassa Toijalassa sekä netissä osoitteessa adressit.com.

– Asia on selvästi levinnyt suusta suuhun ja olemme olleet todella hämmästyneitä kirjoittajien määrästä, kun asia ei ole ollut esillä missään julkisuudessa, kirjastonhoitaja Merja Eloranta sanoi maanantaina Toijalan kirjastolla pidetyssä adressin luovutustilaisuudessa.

Erityisen ilahtuneita kirjastossa on oltu nuorten ja koululaisten aktiivisuudesta puhua kirjastopalveluiden puolesta.

–  Koululaiset ovat poikenneet täällä vain kirjoittamassa nimensä listaan, ja lapset ovat yllyttäneet myös vanhempansa kirjoittamaan nimensä listaan, Merja Eloranta kuvaili.

Kirjastonhoitaja Arja Laineen mukaan kirjasto on koululaisille myös turvallinen paikka oleilla koulun jälkeen.

–  Jos kirjasto suljettaisiin, mihin lapset voisivat turvallisesti mennä koulun jälkeen?

Palvelupisteelle ei vielä muuta tilaa78kirjastoadressi2

Pirjo Stykki ojensi nimilistan Akaan palveluverkkotyöryhmän puheenjohtajalle Heli Piiraiselle (vihr), ja saatesanojaan Stykki ryyditti muutamalla tilastotiedolla.

– Kirjastossamme käy päivittäin keskimäärin 400 ihmistä ja Akaan pääkirjaston lainausten määrä on noussut viime vuosina, kun koko maan trendi on ollut laskeva.

Stykin mielestä fyysisen kirjaston siirtäminen kokonaan esimerkiksi Viialan Vilkkuun merkitsisi kirjastonkäytön loppumista etenkin monelle ikäihmiselle.

– Millä me päästään sinne Viialaan kirjastoon? Junallako?

Heli Piirainen totesi adressin olevan hyvin selkeä viesti akaalaisille valtuutetuille siitä, että kirjastopalvelu on Toijalan taajamassa tärkeä. Akaan vihreä valtuutettu toivoi kaupunkilaisten muutenkin aktivoituvan ajamaan omia asioitaan.

– Kylmäkosken kirjaston käyttäjät olivat harmillisen hiljaa, Piirainen myönsi.

Akaan palveluverkkotyöryhmä kokoontui maanantaina käsittelemään työryhmän ensimmäistä luonnosta, ja asia ole esillä myös eilisiltaisessa valtuuston iltakoulussa. Työryhmän on määrä saada asia eteenpäin marraskuiseen kaupunginhallituksen kokoukseen, ja Piirainen toteaa aikataulun olevan todella tiukka.

– On varauduttava siihen, ettei esimerkiksi Akaan kaupungintalolla ole muutaman vuoden kuluttua välttämättä mitään. Toijalan taajamasta ei heti löydy kovin montaa sellaista Akaan omistamaa tilaa, jossa vuonna 2015 voimaan astuvan lain edellyttämä palvelupiste voisi toimia, Heli Piirainen selvittää.

Positiivista on Piiraisen mukaan se, että Akaa tuottaa tulevaisuudessa akaalaisille vahvan tason palvelut, jotka olisivat paremmat kuin esimerkiksi Valkeakoskella. Lain voimaan astumisen jälkeen siirtymäaikaa on vuoteen 2019 asti.

– Olisi kiva, jos Toijalassa olisi sellainen hyvin saavutettavissa oleva yhteispalvelupiste, jossa voisi hoitaa monia asioitaan yhdessä ja samassa paikassa.

Heli Piiraisen mukaan yksi ratkaisu Akaan tulevaan kirjastoverkkoon voisi löytyä kirjastoautosta.

– Jos meillä olisi yksi fyysinen kirjasto, kirjastoauto olisi ehdoton vaihtoehto ja palvelutaso voisi jopa nousta. Lehtilukupaikat voisi silti säilyttää joka taajamassa, Piirainen visioi.

Kirjastovirkailijat muistuttivat asiakkaiden poikkeavan kirjastoon myös enenevässä määrin hakemaan apua esimerkiksi sähköisissä palveluissa.

– Esimerkiksi Danske Bankin konttorin sulkeminen aiheutti meille pienen rynnäkön suurin piirtein suoraan pankin eteisestä. Ei kaikilla ihmisillä ole vielä kotona nettiyhteyttä tai jos on, ei heillä ole taitoja tai innostusta opetella hoitamaan omia asioitaan verkossa, Arja Laine ja Merja Eloranta kuvailevat kirjaston arkipäivää.

Adressiluovutustilaisuudessa keskusteltiin Akaan kirjastopalveluiden tulevaisuudesta. Kirjastonhoitaja Merja Eloranta toivoi kirjaston säilyvän Toijalassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?