Kiilapoikaa odotellessa

Viime kuntavaalien alla virisi Akaassa voimakas keskustelu omista asuntomessuista. Asialla oli oikein työryhmäkin, jonka aikaansaannos oli ponteva päätös, että messuja haetaan. Jo kuntavaalikeskusteluissa johtavat ja pitkään työtä tehneet luottamushenkilöt valoivat öljyä messukoohottajien laineille. Akaan kaupungin tiukan taloudellisen tilanteen valossa messut tuntuivat mahdottomilta.

Vaaleista on aikaa ja uusi valtuusto on päässyt hyvin työhön. Taloutta on tasapainotettu miljoonaleikkauksin. Väkeä lomautetaankin. Maailma on myös pyörähtänyt vaaleista sen verran, että kuntaliitosselvitykset koskevat kohta Akaatakin. Muutamilla täällä on kova into päällä! Akaan ja Valkeakosken selvitystyöstä tulee mielenkiintoinen, JOS se ylipäänsä alkaa. Parit eivät ole ollenkaan samanlaiset. Tilanne olisi aivan toinen, jos Akaalla olisi ollut lyödä selvitystyöhön kiilapojaksi voimakas kanta tai ehkä jo asuntomessuosuuskunnan päätös Akaan asuntomessuista. Siinä olisi ollut uudelle kaupungille niin sanotusti lentävä lähtö.

Kiilapoikaa Akaa ja Valkeakoski liitoskuvioihinsa tarvitsevat. Se saattaa tulla Urjalasta, kunhan siellä järki voittaa. Avoimin kortein pitäisi miettiä myös Pälkäneen ja Hattulan suunta. Joka tapauksessa, JOS tästä uutta kaupunkia muodostetaan, on aivan sama minne suuntaan metsää katsellaan. HHT-väylä olisi luontevin, se kun kulkee Akaan läpi.

Vähättelyä Akaa vähiten kaipaa, eikä vähättelyyn oli mitään aihetta. Seudullinen kehitysyhtiö on tehnyt kaikkensa tasatakseen seudun kuntien puntteja. Valkeakosken Seudun Kehitys Oy tilastoi toimiaan huolellisesti ja vuodesta 2008 alkaen on Akaaseen (luvuissa myös Kylmäkoski) perustettu 253 uutta yritystä; vastaavasti Valkeakoskelle 266. Työpaikkoja näihin yrityksiin on syntynyt Akaassa 740 ja Valkeakoskella 1000.

Jotakin hyvin mielenkiintoista Akaasta kertoo sekin, että tänä vuonna Ensimetrin kautta on kaupunkiin perustettu jo 30 uutta yritystä ja niihin on saatu 41 uutta työpaikkaa.  Näyttää vahvasti siltä – onneksi – että Akaasta on kehittymässä pienten ja keskisuurten yritysten kaupunki. Tämän vähättelyyn ei todellakaan ole mitään aihetta.

Yrittäjyyttä pitää myös tukea julkisin toimenpitein. Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:n jatko on turvattava. Töitä on myös Sisu-projektilla, koska tässä jos missä ei tuloksia saavuteta hetkessä. Julkisia toimenpiteitä ovat myös matkakeskuksen rakentamisen varmistaminen ja kaupungintalon alueen kaavoittaminen uudelleen. Näissä hankkeissa Akaan ei tarvitse itse rakentaa, vain luoda edellytyksiä.

Myös Tampereen järjestelyratapihan siirtoa Yritys-Konhoon on pidettävä vireillä. Viimeksi hankkeen nosti esille Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen Vasken 30-vuotisseminaarissa. Muutama kuukausi sitten heitettiin pallo ilmaan myös Kylmäkosken vankilan laajentamiseksi, koska Pirkanmaalla tullee olemaan vankipaikoista pula. Näitäkin hankkeita olisi Akaassa paimennettava.

Akaan kaupungin oma itsenäinen toiminta saa aikaan kiilapoikia, tapahtui jatkossa kuntarakenteelle mitä hyvänsä. Ei mennä pesuveden mukana. Omille hankkeille löytyy perusteluita vaikka sijainnista, jos toimeen tartutaan.