Jouko Rytkönen pitää liitosta Valkeakosken kanssa täysin mahdollisena

”Huonommin olisi tuskin mikään”

Jouko Rytkönen odottaa paljon Akaan palveluverkkotyöryhmän selvitykseltä. Se kädessä on hyvä edetä selvittämään liitosta Valkeakosken kanssa.

Jouko Rytkönen odottaa paljon Akaan palveluverkkotyöryhmän selvitykseltä. Se kädessä on hyvä edetä selvittämään liitosta Valkeakosken kanssa.

Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen uskoo, että yhdistyminen Valkeakosken kanssa toisi vain myönteisiä muutoksia.

– En näe kansalaisten palvelun kannalta mitään isoja uhkia. Odotan, että menopuoli tasaantuisi ja tulisi hallittavammaksi kuin se on tällä hetkellä, Rytkönen sanoo.

Huonommin olisi tuskin mikään.

– Molemmat ovat selvittämässä omaa palveluverkkoaan paraikaa. Yli rajojen tapahtuvat palvelut olisivat jatkossa rajojen sisällä tapahtuvia palveluja. Esimerkiksi elinkeinopolitiikassa me kilpailemme samoista yrityksistä vieretysten. Vaske on hyvää alueellista toimintaa, mutta piilokilpailu tuntuu olevan kuitenkin taustalla.

Jouko Rytkönen arvelee, että kaupunginhallituksen jälkeen myös Akaan valtuusto hyväksyy kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esityksen liitosselvityksestä. Valtiolle aiotaan esittää selvitystä vain Valkeakosken kanssa, mutta se voi ehdottaa kaksikolle lisää selvityskumppaneita.

– Akaan ja Valkeakosken tuskin on välttämätöntä saada Urjala mukaan, mutta en vastusta sen kummemmin, Rytkönen toteaa suuntaansa arpovasta länsinaapurista.

Hänen mukaansa osalla Akaan kaupunginhallituksen jäsenistä on jo oma kantansa myös varsinaisesta liitoksesta. Osalla kanta varmistuu lähiaikoina. Taloudellista valoa ei näy tunnelin päässä millään seutukunnan kunnalla.

– Kunhan ensi vuoden talousarvio valmistuu ja nähdään, miten huonoon suuntaan tilanne on menossa, moni varmentaa kantansa puoleen tai toiseen. Kunnista kukaan ei pysty kehumaan, että parempaan suuntaan lähtisi menemään. Valkeakoski, Akaa ja Urjala ovat kaikki samassa putkessa.

Kylmäkoski jätti nurkat siivoamatta

Vaikka Etelä-Pirkanmaalla on tehty jo kaksi kuntaliitosta ja vielä enemmän selvityksiä, Jouko Rytkönen kääntyi uuden selvityksen kannalle.

– Tähän asti olemme tehneet päätökset viimeisen pakon edessä. Nyt on hyvä tarkastella asioita jo hyvissä ajoin. Kuntarakennelaki on myönteinen tuuppaus asioiden eteenpäinviemiseksi, vaikka itsekin olin ensin toista mieltä. Liitosväsymystä oli, mutta kyllä nyt täytyy kerätä uudet voimat.

Akaa on Jouko Rytkösen mielestä tasavertainen selvityskumppani Valkeakosken kanssa. Toisin oli vuonna 2010, kun Kylmäkoskea liitettiin Akaaseen. Rytkönen odottaa paljon Akaan palveluverkkoselvitykseltä. Siitä saadaan raamit liitosselvitykseen.

– On sitten siivottu omat nurkkamme toisin kuin oli Kylmäkosken liittymisen yhteydessä.

Rytkösen mielestä huonompaa ratkaisua ei voi olla kuin se, että Kylmäkosken palveluja on perattu vasta Akaaseen liittymisen jälkeen.

Jouko Rytkönen (oik.) uskoo, että kaupunginhallituksen jälkeen myös Akaan valtuusto hyväksyy esityksen kuntlaiitosselvityksen tekemisestä Valkeakosken kanssa. Valtuustossa Rytkösen vieressä istuu keskustan Markku Anttila.

Jouko Rytkönen (oik.) uskoo, että kaupunginhallituksen jälkeen myös Akaan valtuusto hyväksyy esityksen kuntaliitosselvityksen tekemisestä Valkeakosken kanssa. Valtuustossa Rytkösen vieressä istuu keskustan Markku Anttila.

Kylmäkoski nimenomaan liittyi Akaaseen, mutta vuonna 2007 Toijala ja Viiala lakkasivat olemasta ja synnytettiin uusi Akaan kaupunki. Jälkimmäinen vaihtoehto olisi Rytkösen mielestä parempi Akaan ja Valkeakosken liitoksessa, jota hän pitää täysin mahdollisena.

– Henkisestihän helpointa olisi, että molemmat kunnat lakkaisivat ja perustettaisiin uusi kunta. Nimiasia on vielä jätetty sivuun. Kyllähän siellä Sääksmäestä on heitetty herjaa, mutta se on ollut enemmänkin vanhojen muistelua.

Mikäli Akaa katoaisi nimenä kartalta, moni ei välttämättä huomaisi mitään.

– Kun tälläkin hetkellä kuuntelee keskustelua, niin Akaa on sateenvarjo vanhoille nimille. Tulisi vaan uusi sateenvarjo. Akaa on vielä niin tuore nimi, että ei se ole vakiintunut kaikkien kielenkäyttöön ja ajatuksiin.

Kuntalaisten kanssa puhuessaan Jouko Rytkönen on kuullut vain myönteisiä kommentteja kuntaliitosselvityksestä.

– Ei kukaan ole suoraan vastustanut. Kaikki ovat nähneet, että maailma muuttuu niin kauhealla vauhdilla, että hyvä kun perässä pysyy. Tahdissa ei tahdo pysyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?