Hääyönä sai laistettua isoista juhlista

Lea ja Osmo Dartin hääpäivä on 12.12.12. Pari muistelee lähes vuoden takaista hääpäiväänsä hyvillä mielin.

– Yksi kriteeri hääpäivämme valinnassa oli juuri tuo hauska päivämäärä, naurahtaa Lea Dart.

Osmo Dart myötäilee vaimoaan huvittuneena kertoen, että samalla pari sai laistettua isoista hääjuhlista, kun valitsi ”hääyön” vihkiajankohdakseen.

Dartit ajattelivat, että jäätyään pois työelämästä he menevät naimisiin. Pitkään yhdessä olleelle parille vihkiminen hääyönä sopi hyvin.

– Hääyö oli tullut puheeksi papin kanssa eräässä  sukulaisen kastetilaisuudessa  ja siinä se sitten oli.

Pari otti yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja varasi vihkiajan hääyöksi.

– Ensin ajattelimme pyytää vihkimiseen mukaan vain pari todistajaa, mutta sitten tuli tietovuoto, ja aikuiset lapsetkin halusivat mukaan.

Dartit kertovat, että tilaisuus oli juuri sellainen kuin he olivat ajatelleetkin. Vihkimisen jälkeen oli mukava siirtyä perheen kanssa seurakunnan järjestämille kahveille vastapäiseen seurakuntataloon.

– Kiva kun ei tarvinnut järjestää kotona mitään. Lisäksi vihkimisaikamme oli sen verran ajoissa, että ehti vielä juhliakin.

Valkeakoskelaiset Salot vihittiin Akaan kirkossa

Valkeakoskella asuvat Maritta ja Marko Salo olivat miettineet avioitumista maistraatissa, sillä he eivät halunneet perinteistä kirkkovihkimistä suurine juhlineen.

– Puolisoni huomasi lehdestä, että Akaan kirkossa järjestetään hääyö 12.12.12 ja tokaisi minulle, että nyt olisi hyvä tilaisuus päästä eroon vanhasta sukunimestä, muistelee Maritta Salo.

Maritta Salo kertoo, että avioliittoon vihkiminen hääyönä oli tavallaan kompromissi. Ei perinteinen hääjuhla, mutta ei kuitenkaan koruton tilaisuus maistraatissakaan.

– Haimme kuulutukset, ostimme juhlavaatteet itsellemme ja lapsillemme sekä kävimme virallisessa hääkuvassa ennen vihkimistä. Häistä ei aiheutunut yhtään stressiä. Vihkimisen jälkeen piipahdimme seurakunnan järjestämillä kahveilla läheistemme kanssa.

Salot muistelevat vihkimisen olleen intiimi ja vahva tunnekokemus. Tilaisuus oli hoidettu niin, että muista hääpareista tai vieraista ei aiheutunut häiriötä, vaan jokainen hääpari sai keskittyä omaan juhlaansa. Salot suosittelevat ”joukkovihkimistä” lämpimästi, varsinkin jos ei halua omaa päivää eikä suuria juhlallisuuksia.

– Olemme asuneet Toijalassa, joten Akaan kirkkokin oli tuttu, eikä ollut ulkopuolinen olo.

 Akaan kirkossa jälleen hääyö 11.12.13

Akaan seurakunta järjestää tänä vuonna hääyön kolmatta kertaa. Aiemmat hääyöt olivat vuosina 2011 ja 2012. Hääyön pareja vihitään Akaan kirkossa keskiviikkona 11.12.2013 kello 18–23.30. Ilmoittautumisia ottaa vastaan kirkkoherranvirasto numerossa 040 358 3342, ja ilmoittautuminen päättyy 28.11.

Vihkimistä edeltää avioliiton esteiden tutkinta, joka toimitetaan joko kirkkoherranvirastossa tai maistraatissa hyvissä ajoin ennen vihkimistä, kuitenkin viimeistään viikkoa aiemmin. Lisätietoja saa molemmista edellä mainituista paikoista.

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat kuuluvat evankelis-luterilaiseen kirkkoon tai että toinen on kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Pappi ottaa yhteyttä vihkipariin ja sopii parin kanssa vihkiharjoitukset, musiikin ja muun.

Akaan seurakunta tarjoaa kakkukahvit hääyönä vihittäville pareille ja heidän läheisilleen, enimmillään noin kymmenelle henkilölle per pari. Papilta saa lisätietoa myös tästä asiasta.

Riina Saastamoinen