Toimitusjohtaja Paavola jää eläkkeelle ensi keväänä

Viialan Asuntotuotanto varustaa kaikki talot valvontakameroilla

Pertti Paavola katseli, miltä Riitiälässä olevan rivitalon piha-alue näyttää juuri asennettujen valvontakameroiden kuvissa.

Pertti Paavola katseli, miltä Riitiälässä olevan rivitalon piha-alue näyttää juuri asennettujen valvontakameroiden kuvissa.

Akaan kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Viialan Asuntotuotanto on asennuttanut valvontakamerat jo kuuteen vuokrataloyhtiöönsä. Yhteensä asuntotuotannolla on Viialassa ja Kylmäkoskella 16 taloyhtiötä, ja tavoitteena on saada kamerat kaikkiin taloihin.

– Tallentava kameravalvonta lisää turvallisuutta ja viihtyvyyttä, ja kolmen vuoden päästä kaikissa taloissa pitäisi olla tallantavat kamerat. Jokaiseen taloon tulee useampi kamera, kertovat toimitusjohtaja/isännöitsijä Pertti Paavola ja toimistopäällikkö Inkeri Laitinen.

Ensimmäiset valvontakamerat asennettiin vuoden 2011 alussa. Tähän mennessä kameroiden nauhoista on ollut apua sekä asuntoyhtiölle että poliisille. Eräs asukas kärysi kuvien perusteella siitä, että hän vei talon jätepisteeseen sängyn ja patjan.

Kustannuksia kameroista tulee noin 2 500 euroa per talo. Pertti Paavolan mukaan myös Viialan Asuntotuotannon toimiston ovelle Wiiala-talolle tulee kameravalvonta. Kaupungin kameroista ei ole ollut apua.

– Kaksi kertaa olen pyytänyt kuvia nykyisestä kaupungin kamerasta, mutta en saanut. Minulle sanottiin, että niitä ei voi antaa.

Maalämmöllä suuria säästöjä

Viialan Asuntotuotannon vuokrataloyhtiöistä on tulossa paitsi turvallisempia myös energiataloudellisempia. Tänä syksynä 12 asunnon rivitaloyhtiö Alkkulanpeltoon on jo vaihdettu öljylämmitys maalämpöön. Pertti Paavolan mukaan seuraava maalämpökohde on todennäköisesti Keskuskadun varrella oleva Kauppilan kerrostalo tai Rasin koulua vastapäätä oleva kerrostalo.

Alkkulanpellon rivitalo lämpenee nyt maalämmöllä. Pihaan porattiin kolme 240 metriä syvää lämpökaivoa, joista putket menevät sisään kuvassa näkyvän harmaan laatikon kohdalta.

Alkkulanpellon rivitalo lämpenee nyt maalämmöllä. Pihaan porattiin kolme 240 metriä syvää lämpökaivoa, joista putket menevät sisään kuvassa näkyvän harmaan laatikon kohdalta.

– Tapahtui maailmalla mitä tahansa, öljyn hinta nousee aina. Alkkulanpellon lämmityskulut ovat olleet noin 13 000–15 000 euroa vuodessa. Maalämpöön vaihtaminen maksoi noin 60 000 euroa, ja muutoksen pitäisi maksaa itsensä takaisin noin viidessä vuodessa, Paavola sanoo.

Maalämpöön siirtymiset on jatkossakin tarkoitus tehdä ilman lainarahoitusta. Rasin kerrostaloon maalämmön voisi saada samaan hintaan kuin Alkkulanpeltoon, ja Vuokra-Kauppilan kustannukset olisivat noin 130 000–140 000 euroa.

Kaikki työntekijät jäämässä eläkkeelle

Viialan Asuntotuotannon molemmat työntekijät jäävät seuraavan puolentoista vuoden aikana eläkkeelle. Pertti Paavola lopettaa hommat keväällä 2014 ja Inkeri Laitinen keväällä 2015. Asuntotuotannon hallituksen puheenjohtajan Raimo Järvisen mukaan paikkojen täyttämisestä ei ole vielä päätetty.

– Keskustelen asiasta lähiaikoina konsernijohdon eli kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren kanssa. Täytyy pohtia, millä organisaatiolla töitä jatkossa tehdään eli riittääkö esimerkiksi pelkkä isännöitsijä. Sitten haetaan rauhassa hyvä ihminen.

Raimo Järvisen mukaan Viialan Asuntotuotannon myynnistä ei ole ollut puhetta vuosikausiin.

– Ei siinä olisi mitään järkeä. Yhtiöllä menee hyvin, ja olemme myös pystyneet joustamaan. Kouluille on saatu järjestettyä väistötiloja, ja jos ihmiset ovat rakentaneet taloa, heille on siksi aikaa saatu vuokra-asunto.

12 asunnon Alkkulanpellon maalämpöpumppu on teholtaan 40 kilowattia.

12 asunnon Alkkulanpellon maalämpöpumppu on teholtaan 40 kilowattia.

Jokaisen taloyhtiön pihalla on useampi talllentava valvontakamera.

Jokaisen taloyhtiön pihalla on useampi talllentava valvontakamera.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?