Rompepäivä sai käsityöharrastajat liikkeelle

Annika Lehtinen käytti myyntiajan joutohetket hyväkseen neulomalla.
Annika Lehtinen käytti myyntiajan joutohetket hyväkseen neulomalla.

Akaan Opiston järjestämä rompepäivä lunasti paikkansa perjantaina 18. lokakuuta.  Käsityötarvikkeita ja -välineitä sai tuoda myyntiin Arvo Ylpön koulun tekstiilityöluokkaan Toijalassa, ja innokkaimmat ostajat tulivat paikalle puoli tuntia ennen myyntiajan alkamista.

Tekstiiliopettaja Riitta Ala-Krekola sanoo, että rompepäivä järjestettiin nyt toista kertaa opiskelijoiden pyynnöstä. Ideana oli myydä pois itselle tarpeettomia tavaroita ja päästä ostamaan toisille turhia tarvikkeita. Toisen roska voi olla toiselle aarre.

Ala-Krekola kuten moni muukin myyjä tosin totesi, että vaikka ajatuksena oli päästä eroon turhasta tavarasta, tuli helposti sorruttua ostamaan saman verran lisää, eikä tavaramäärä vähene.

Nuorin myyjä, vasta 15-vuotias Annika Lehtinen, on ehtinyt harrastaa käsitöitä jo kymmenen vuoden ajan. Hänellä oli myynnissä muun muassa lankoja, helmiä sekä muuta pientavaraa.

– Neulon, teen koruja helmistä, virkkaan, ompelen vaatteita ja nyt olen posliininmaalauskurssilla, neito luettelee lajikirjoaan.

Kaikkein mieluisimmalta tuntuu ehkä posliininmaalaus, jota Urjalassa asuva Lehtinen opettelee Akaan Opiston järjestämällä kurssilla. Rompepäivästä hän oli ehtinyt jos ostaa itselleen verhot.

Lankaa omista lampaista

Annette Suvanto on ammatiltaan tekstiilityönopettaja ja vetää Akaan Opistossa pitsinnypläyskurssia. Hänellä oli myynnissä esimerkiksi puolivalmiita käsitöitä, jotka menivät hyvin kaupaksi. Myös äidin peruja olevia yli 50 vuotta vanhoja kaavoja oli tarjolla kiinnostuneille ostajille.

Suvanto ei ole ihan pikkutekijä pitsinnypläyksessä, sillä hänet valittiin Vuoden nyplääjäksi viime vuonna Rauman Pitsiviikoilla. Eipä ihme, että pitsiä löytyy myös Suvannon silmälasien sangoista.

Tosiharrastajia oli paikalla enemmänkin. Anneli Vintola kertoo harrastavansa lähes kaikkia käsitöitä paitsi kutomista ja virkkausta. Rompepäivästä hän löysi materiaalia tuleviin joululahjoihin. Akaan Opiston kurssien vakikävijä pitää erityisesti askartelusta ja helmitöiden tekemisestä.

Mirja Anttila oli löytänyt ostettavaksi erilaisia kankaita sekä lankoja. Hän harrastaa kankaankudontaa ja tekee tilkkutöitä sekä ompelee vaatteita.

– Teen oikeastaan kaikenlaisia käsitöitä. Minulla oli aikoinaan lampaita, ja silloin kehräytin villasta lankoja. Värjään myös itse kankaita, ja olen tehnyt vaatteita omille lapsilleni, Anttila listaa.

 

Langat tekivät kauppansa monessa pöydässä.
Langat tekivät kauppansa monessa pöydässä.
Annette Suvannolla oli myynnissä kaavoja yli 50 vuoden takaa.
Annette Suvannolla oli myynnissä kaavoja yli 50 vuoden takaa.
Annette Suvannon silmälaseissa on pitsikoristus.
Annette Suvannon silmälaseissa on pitsikoristus.
Anneli Vintola myi muun muassa kankaita ja lankoja.
Anneli Vintola myi muun muassa kankaita ja lankoja.