Ylppö-päivä pohti eläinallergiota

Karjaeläinkontaktit suojaavat syntyvää lasta allergioilta. Kaupungeissa myös perheissä oleva koira tai kissa vähentää allergioiden määrää. Maaseudulla allergioita on huomattavasti vähemmän kuin kaupungeissa. Jo kymmenen vuotta sitten Suomessa tehty allergiatutkimus muutti käsitykset perheiden allergioista täysin.

Samu Rehtola teki itsellensä linnunpöntön.
Samu Rehtola teki itsellensä linnunpöntön.

– Aikaisemmin kaikkien kotieläinten katsottiin olevan aiheuttavan allergioita ja ne olivat kiellettyjäkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä tutkimustulos tarkoittaa sellaista kasvuympäristöä, johon lapsi syntyy. Myöhemmin muuttaminen karjaeläintilalle tai kissan hankkiminen eivät enää tehoa samalla tavalla, sanoo Akaan kaupungin johtava ylilääkäri Juhani Grönlund.

Ylilääkäri Juhani Grönlundin mielestä sellaista eläintä ei olekaan, joka ei joillekin aiheuttaisi allergista reaktiota,
Ylilääkäri Juhani Grönlundin mielestä sellaista eläintä ei olekaan, joka ei joillekin aiheuttaisi allergista reaktiota,

Juhani Grönlund alusti Akaan palvelujärjestöjen Ylppö-päivässä sunnuntaina.

Kaikki eläimet aiheuttavat allergioita, toisille vähemmän, toisille enemmän, toisille ei ollenkaan. Allergiaoireita välttää parhaiten, jos ei ole tekemisissä eläinten kanssa. Pahin tilanne on silloin, jos reagoiva joutuu satunnaisesti tekemisiin eläinten kanssa. Jos eläin on läsnä koko ajan, allerginenkin ihminen saattaa tulla immuuniksi.

– Yleisimmät allergisoijat ovat kissa ja koira, sitten tulevat hevonen ja lehmä. Allergiaoire aiheutuu yleisimmin eläimen hilseestä, jota kulkeutuu muun muassa kouluun ihmisten mukana. Jos samassa tilassa on oikein allergisoitunut henkilö, hän saa oireita. Myös eläimen sylki ja uloste saattavat aiheuttaa oireita, sanoo Grönlund.

Sellaista eläintä, joka ei aiheuttaisi kenellekään allergioita, ei ole olemassa.

– Kysymys ei ole esimerkiksi kissojen karvoista, vaan aina hilseestä, syljestä tai ulosteesta.

Akaan Rotaryklubin presidentti Ulla-Maija Kimmel luovutti ylilääkri Juhani Grönlundille 1000 euroin sekin käytettäväksi Akaan neuvoloiden itkuvaippoihin.
Akaan Rotaryklubin presidentti Ulla-Maija Kimmel luovutti Ylppö-päivän rahastosta 1000 euron sekin ylilääkäri Juhani Grönlundille käytettäväksi Akaan neuvoloiden itkuvaippoihin.

Hankinko lemmikin

Voiko allergisen perimän omaava tai allergisia reaktioita eläimistä saava ihminen hankkia lemmikkieläimen? Ylilääkäri Grönlundin mukaan kysymys on hyvin yleinen ja hänellä ei ole siihen suoraviivasta vastausta.

– Saattaa käydä, että oireita ei tule, oireet pysyvät ennallaan tai oireet pahenevat. Mitään keinoa ennustaa tulevaa ei ole. Yleisimpiä oireita ovat yskä ja astma, silmien vetistäminen ja nenän tukkoisuus. Myös ihottumaa voivat eläimet aiheuttaa.Allergiaa etsitään haastatteluin ja allergiatestein. Jos hankittavan eläimen toistuva kohtaaminen aiheuttaa reaktiota ja testit vielä tukevat tätä, suositus on, että eläintä ei hankita.

Ylppö-päivän palkinnon sai Sari Lajusuo tunnustuksena lasten ja nuorten hyväksi tekemästään työstä muun muassa partiossa ja Arvo Ylpön koulun vanhempaintoimikunnassa.
Ylppö-päivän palkinnon sai Sari Lajusuo tunnustuksena lasten ja nuorten hyväksi tekemästään työstä muun muassa partiossa ja Arvo Ylpön koulun vanhempaintoimikunnassa.

– Jos oireilu on kurissa lääkityksellä, tilanne on tapauskohtainen. Jos kyseessä on astma, jota kohtuullisella hoidolla ei saada kuriin, eläintä ei pidä hankkia. Lemmikin satunnaisiin kohtaamisiin kannattaa varautua samoin allergialääkkein kuin heinänuhaan, sanoo Grönlund.

Arvo Ylppöä muistellen

Akaassa järjestetään lapsiperheiden Ylppö-päivä arkkiatri Arvo Ylpön hengessä joka toinen vuosi. Vuodesta 1996 järjestetyssä tapahtumassa on asiantuntijatietoiskujen lisäksi puuhapajoja kaiken ikäisille. Tänä vuonna piirrettiin eläimiä, pelattiin lautapelejä ja ratkaistiin arvoituksia. Nopeimmat ennättivät tehdä itselleen myös linnunpöntön ja ajella ponilla.

Peppi Tujunen taitaa fortunan pelaamisen.
Peppi Tujunen taitaa fortunan pelaamisen.

Piirustuspajassa 4-vuotiaiden sarjan voitti Milla Sannamo, 5-vuotiaiden sarja Vuokko Peltoniemi ja 6-vuotiaiden sarjan Nea Löflund.

Kaikkien kävijöiden kesken arvotun Jopon voitti Julius Lammasaitta.

Tämän vuoden Ylppö-päivän järjestivät Akaan Rotaryklubi, Lions Club Toijala, Lions Club Toijala/Akaa ja Lions Club Toijala/Arvo Ylppö.