Tekninen johtaja lupaa remontin valmistuvan tällä viikolla

Nahkialan koulun rehtori pelkää lasten ja aikuisten terveyden puolesta

Nhakialan koulun koululaisvitsien yläpuolinen lausahdus on totta jo koulun arjessakin.

Nahkialan koulun seinällä oleva koululaisvitsejä merkkaava  Vitsit vähissä  on totta koulun arjessakin.

Toijalassa olevalta Nahkialan koululta lähdetään syysloman viettoon remontin keskeltä. Alimman kerroksen teknisen työn luokka sekä henkilökunnan pukuhuoneet ja suihkutilat ovat olleet poissa käytöstä kuluneen syyslukukauden ajan ja muun muassa terveydenhoitajan ja koulukuraattorin käyttämä huone jo puolentoista vuoden ajan.

Sisäilmaongelmista kärsinyt koulu sai toukokuun lopun kuntotutkimuskartoituksessa saman diagnoosin kuin Kirkonkylän koulu Kylmäkoskella.

Kesäkuun alussa pikavauhdilla käynnistyneiden korjaustöiden on kuitenkin Akaan tekninen johtaja Antti Kemin mukaan määrä valmistua tämän viikon aikana. Vaikka koululla ja sivistystoimessa ihmetellään remontin pitkittymistä, teknisen johtajan mukaan korjaustyöt eivät ole venyneet sovitusta aikataulusta.

– Alun perin urakassa sovittiin, että työt saadaan siihen malliin, että koulutyö voidaan aloittaa lukukauden alkaessa ihan normaalisti. Sen sijaan alakäytävän vessojen käyttämisestä ei olisi pitänyt antaa lupaa, vaan koululla olisi pitänyt ottaa ulkovessat käyttöön. Näin olisimme saaneet suljettua remonttialueen kokonaan, Antti Kemi sanoo.

Nahkialan koulun rehtori Markku Putkinen puolestaan kertoo, ettei alakäytävän remontin alla olevia vessoja ole käytetty lainkaan, vaan koululaiset ovat nimenomaan käyttäneet ulkovessoja.

Maanantaina henkilökunnan sosiaalitilojen käytävillä sähkötöitä tehnyt akaalainen Pekka Tiikkaja Kodin Sähkömestareista arvioi töiden valmistumisen kanssa tekevän tiukkaa.

–  Ilmastointikanavia asennettaessa täällä on mennyt pari sähköjohtoa poikki, joten vahinkojen korjaamiseen on kulunut arvioitua enemmän aikaa.

Työt ovat kesken myös teknisen työn luokassa, ja luokkaan johtava käytävä on vielä varastokäytössä. Käsityöluokassa tehtiin talon suurin remontti, jossa muun muassa luokkatilan lattiat piikattiin kokonaan irti ja lattian alla olevat hiekat imettiin ulos suurtehoimurilla.

Remontissa kaikkiin alimman kerroksen huoneisiin liikuntasalin alapuolelle asennettiin koneellinen ilmastointi. Kunnostustöitä tehtiin Kirkonkylän koulusta poiketen vain koulurakennuksen sisällä.

Pahimmillaan kolmasosa opettajista pois

Koulun rehtori Markku Putkinen jäi maanantaina sairauslomalle.

– Meillä on ollut todella paljon sairauslomia, ja pelkään jo henkilökunnan ja lastenkin terveyden puolesta, Putkinen myöntää.

Ensimmäistä luokkaa opettava, kolmekymmentä vuotta talossa opettanut Mirjami Lyytikäinen kertoo olleensa viime viikolla sairauslomalla tavallisen flunssan vuoksi.

– Olen saanut alustavan astmadiagnoosin, mutta taudin laadusta tai aiheuttajasta ei ole vielä varmuutta.

Syyslukukauden alussa virkaansa astunut kakkosluokkalaisten luokanopettaja, koko koulun englanninopettaja ja vararehtori Tarja Pulkkinen raportoi melkein kaikkien koulun opettajien olleen itseään lukuun ottamatta syksyn mittaan poissa koulusta.

– Monelta on lähtenyt ääni, ja toisilla on ollut flunssantyyppisiä ja allergisia oireita silmien kutinasta ihottumaan ja päänsärkyyn. Kuudennen luokan opettaja Jari Heikkilä ilmoitti, ettei pysty olemaan täällä enää päivääkään töissä, Pulkkinen luettelee.

Oireiden syitä opettajat eivät uskalla kuin arvailla, mutta epäilevät yhden syyn olevan remonttipölyssä sekä sulkemattomissa tiloissa.

– Emme ole mitään rakennusalan asiantuntijoita, mutta kyllä meidän mielestämme remonttialue olisi pitänyt kokonaan eristää muista koulun tiloista, Lyytikäinen ja Pulkkinen pohtivat.

Rehtori kertoo oven koulun karmeimmassa kunnossa olevaan tilaan olleen remontin aikana väliin sepposen selällään. Maanantaina oven raoista kiemurteli remonttia varten vedetty sähköjohto.

– Tuonne tilaan terveystarkastaja pukeutui sellaiseen kokosuojapukuun, ja jos siellä käy, niin sen tuntee heti, kun kielikin alkaa kirvellä, rehtori kuvailee.

Lapset levottomia

Viime viikon  perjantaina koululla vieraillut Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa toteaa koulun tilanteen olevan todella huolestuttava.

–  Perjantaina kolmasosa opettajista oli pois, ja osa oli selvästi puolikuntoisena töissä. Tämä vaikuttaa luonnollisesti jo opetuksen laatuun, kun paikalla olevat opettajat yrittävät hoitaa myös toisten työt.

Saman on huomannut myös vararehtori.

–  Lapset ovat luonnollisestikin levottomia kun henkilökunta vaihtuu koko ajan, Tarja Pulkkinen sanoo.

Nahkialan koulussa työskentelee muun henkilökunnan lisäksi kuusi luokanopettajaa sekä kaksi esiluokanopettajaa. Oppilaita koulussa on kaikkiaan 154.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?