Konttorinjohtaja Tuomo Smått luottaa maakunnan vetovoimaan

OP-Pohjolan tuoreen kotitalouksien barometrin vastausten mukaan suomalaiset kokevat oman taloudellisen asemansa keskimääräistä heikommaksi kuin viime vuonna. OP-Pohjolan kotitalouksien barometri tuottaa tietoa kotitalouksien taloudellisiin päätöksiin liittyvistä arvoista, asenteista, ongelmista ja onnistumisista. Tutkimuksen tehtiin online-kyselynä elo-syyskuussa. Vastaajina oli yhteensä 3033 18–69-vuotiasta yksityishenkilöä.

Tampereen Seudun Osuuspankin Viialan-, Lempäälän ja Vesilahden konttoreiden johtaja

Konttorinjohtaja Tuomo Smått toteaa, että TSOPin toimialueella ollaan selkeästi paremmassa tilanteessa ja paremmalla mielialalla kuin valtakunnassa keskimäärin. – On toki syytäkin, sillä olemme hyvin vetovoimainen maakunta.
Konttorinjohtaja Tuomo Smått toteaa, että TSOPin toimialueella ollaan selkeästi paremmassa tilanteessa ja paremmalla mielialalla kuin valtakunnassa keskimäärin. – On toki syytäkin, sillä olemme hyvin vetovoimainen maakunta.

Tuomo Smått nostaa esille alueen tulokset, joiden keskiarvo on valtakunnallista keskiarvoa positiivisempi.

– Alueella asutaan tulotasoon nähden melko taloudellisesti, joten asumiseen kuluu valtakunnallista tasoa pienempi osuus käytettävissä olevista tuloista.

Kun valtakunnallisesti kyselyyn vastanneet kertoivat säästävänsä 357 euroa kuukaudessa, jäi TSOPin kyselyyn vastanneilla 223 asiakkaalla säästöön keskimäärin 409 euroa kuukaudessa.

– Kun ajatellaan taas alueen ansiotasoa, niin tämä on tosi hyvin. Me seuraamme tarkasti myös säästämiskyvyn alinta sekventtiä, eikä sekään luku ole lähtenyt nousemaan, vaikka 37 prosenttia vastanneista ilmoitti, että säästöjä ei jää ollenkaan.

Myös säästämisen kohteista voidaan Småttin mukaan vetää positiivisia johtopäätöksiä. Matkahaaveiden keskeisyys osoittaa, että suomalaiset korvaavat nyt mielellään isoja hankintoja arjen luksuksella.

– Toimialueellamme ollaan vielä innokkaampia säästämään esimerkiksi tulevaa matkaa varten kuin maassa keskimäärin. Kyllä se kertoo paitsi ihmisten halusta elää täyttä elämää, niin myös siitä, että täällä ollaan paremmassa tilanteessa kuin valtakunnassa keskimäärin, kun rahoja ei tarvitse yksinomaan säästää mahdollisesti hajoavaa pesukonetta varten.

Maltillinen linja näkyy asuntoluotoissa

Muualla pankin toimialueella näkyvä asuntosijoittamisen nouseva trendi ei sen sijaan näy Viialan konttorissa.

– Viialalainen asiakas hakee muusta tutkimuksesta poiketen pääoman turvaa, ja sijoittaa rahansa mielellään suomalaisiin yhtiöihin, indeksilainoihin, rahastoihin ja luottaa perinteiseen tilisäästämiseen.

Akaan maltillinen linja näkyy konttorinjohtajan mukaan kotitalouksien lisäksi myös yrityspuolella.

– Rästilistalla esiintyvien yritysten lista ei ole lähtenyt mitenkään nousuun. Ei täällä ole lähdetty aikaisemminkaan hulluttelemaan, ja yksityisasiakkaat ovat hekin olleet harkitsevaisia. Hyvin harvoin täällä on lähdetty tekemään 400 000 euron kivitaloa lainarahalla, Smått vertaa.

Tuomo Småttin mukaan barometritutkimuksen positiiviseen perusviestiin on syytä luottaa, vaikka valtakunnalliset tuloksissa noin kolmasosa vastaajista kokee, että maailman ja valtiontalouden epävarmuus on heikentänyt myös omaa taloutta.

– Vaikka moni mittari onkin esittänyt talouden heikentymistä, ei meillä ole syytä olla luottamatta tulevaan. Olemme vetovoimainen osa Pirkanmaata, ja se näkyy mielestäni näistä meidän alueen vastauksistakin.

Kuva: Kari Pusa