Lautakunta kohdistaisi vuodeosastopaikkojen sulun kesään

Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilta suljettiin alkuvuodesta Akaan valtuuston päätöksellä säästösyistä molemmista neljä paikkaa. Toijalassa on sen jälkeen ollut 32 ja Urjalassa 30 paikkaa.

Nyt Akaan ja Urjalan muodostaman yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta esittää Akaan kaupunginhallitukselle kahdeksan suljetun vuodeosastopaikan avaamista tai vastaavan määrän paikkojen lisäämistä hoivapalveluihin. Jos paikkoja hoivapalveluihin ei voida lisätä, tulisi vuodeosastopaikkojen sulku kohdistaa lautakunnan mukaan ensi vuonna kesä-elokuulle siten, että kummaltakin osastolta suljettaisiin 10 paikkaa. Tällöin myös tarve palkata kesäsijaisia vähenisi. Esitetyn kesäsulun aikana potilaspaikkoja olisi Toijalan vuodeosastolla 26 ja Urjalassa 24.

– Jos talvella kaikki paikat olisivat käytössä ja nykyinen supistus siirrettäisiin kesään, hoidon tarve ja hiljainen aika kohtaisivat, toteaa johtava hoitaja Maria Stenius.

Tällä hetkellä molemmilla vuodeosastoilla on tilaa erikoissairaanhoidosta tuleville potilaille. Johtavan hoitajan mukaan edellisvuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että ruuhkaisinta on yleensä lokakuusta maaliskuuhun.

Vuodeosastoilla on jatkuvasti myös pelkästään vanhainkotipaikkaa odottavia potilaita, minkä vuoksi hoivapalvelujen lisäämiseen olisi johtavan hoitajan mukaan tarvetta.  Toijalassa kalliimmalla vuodeosastopaikalla vanhainkotipaikkaa odottaa kymmenkunta ja Urjalassa 3–4 potilasta.

Ruuhkaisemman alkuvuoden aikana Akaalle kertyi erikoissairaanhoidosta siirtoviivemaksuja, koska potilaita odotti kalliissa erikoissairaanhoidossa pääsyä oman terveyskeskuksen vuodeosastoille. Huhtikuun jälkeen suuremmilta sakoilta on vältytty, mutta silti Akaan ja Urjalan erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet tammi-elokuun välisenä aikana yhteensä 440 000 euroa viime vuoteen verrattuna. Erityisesti erikoissairaanhoidon käyttö Valkeakosken aluesairaalan sisätautien ja kirurgian vuodeosastoilla sekä Taysin sisätautien osastolla on lisääntynyt.

– Siirtoviivemaksut ovat yksi mittari, mutta erikoissairaanhoidon kustannukset ovat toinen. Mutta johtuuko kustannusten nousu vuodeosastopaikkojen sulkemisesta vai siitä, että ihmiset ovat sairastaneet enemmän, pohtii Maria Stenius.

Johtavan hoitajan mukaan vuodeosastopaikkojen sulkemisessa tavoitteena ollutta todellista säästöä onkin vaikea laskea. Säästöä on syntynyt sijaiskuluissa, mutta toisaalta alkuvuodesta kertyneet siirtoviivemaksut sekä lisääntynyt erikoissairaanhoidon käyttö ovat kasvattaneet menoja.

Ensi vuodelle oman haasteensa vuodeosastoille tuovat myös kaupungin lomautukset.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?