Joka päivä yden työikäisen näkö vammautuu Suomessa

Kansainvälinen Valkoisen kepin päivä on tiistaina 15. lokakuuta. Päivä tarkoituksena on kiinnittää huomiota näkövammaisen arkeen. Näkövammarekisterin mukaan vuosittain 300 – 400 työikäistä menettää näkönsä joko osittain tai kokonaan. Lisäksi on niitä, jotka sinnittelevät heikentyneellä näöllä hakematta apua. Työikäisiä näkövammaisia on Suomessa 12 000. Heistä työssä käy noin 5000.

Valkoinen keppi on näkövammaisen näkyvin tunnus. Keppi auttaa huomaamaan esteet ja tasoerot, mikä helpottaa näkövammaisena liikkumista. Samalla se kertoo ympäristölle näkövammasta samoin kuin näkövammaismerkki, jossa sinisellä pohjalla on valkoinen hahmo keppi kädessä.

Näköongelmiin on tarjolla apuvälineitä ja muita kuntoutuspalveluita. Kaikilta aloilta löytyy tehtäviä, joissa työskentelee näkövammaisia ihmisiä, joten työtehtäviä mukauttamalla ja työympäristöä esimerkiksi valaistuksella parantamalla on mahdollista jatkaa työelämässä näkövammasta huolimatta.

Myös työnantajalla on mahdollisuus saada ohjausta työtehtävien mukauttamiseen sekä tukea tarpeellisten muutosten toteuttamiseen työympäristössä.