Rukki surisi Toikan lankapäivillä

Jukka Yrjölä ja Seija Yrjölä esittelevät jatkossakin Toikan myymälän aukioloaikoina yläkerran näyttelyä. Halukkaiden toivotaan ilmoittavan etukäteen, jotta Seija Yrjölä tietää ajaa paikalle Tampereelta.
Jukka Yrjölä ja Seija Yrjölä esittelevät jatkossakin Toikan myymälän aukioloaikoina yläkerran näyttelyä. Halukkaiden toivotaan ilmoittavan etukäteen, jotta Seija Yrjölä tietää ajaa paikalle Tampereelta.

Toika Oy järjesti viime viikolla lankapäivät, jolloin tehtaan yhteydessä olevassa myymälässä Haittilantiellä oli tavallista enemmän tapahtumaa ja tarjouksia. Halukkaille esiteltiin myös yläkerran entisiin toimistotiloihin koottua näyttelyä. Valokuvat, välineet, työkalut ja kunniakirjat kertovat kattavasti Gustaf Pihlgrenin vuonna 1898 perustaman ja 1920 Toijalaan muuttaneen yrityksen historian.

Akaan Seutua näyttelyssä kierrättivät neljättä sukupolvea edustava toimitusjohtaja Jukka Yrjölä ja hänen äitinsä Seija Yrjölä. Vanhin seinällä oleva kunniakirja on saatu vuonna 1913, ja lukuisat valokuvat vievät koneiden äärelle ja vanhaan tehdasmiljööseen. Sota-ajan ryhmäkuvassa seisoo työnjohtaja, joka vapautettiin palveluksesta, koska kaiteita eli pirtoja tarvittiin mantteleiden tekemiseen, ja Toika oli Suomen ainoa kaidetehdas.

1950-luvun kuvissa tehdastyöntekijöiden määrä on suurimmillaan. 1970-luvun kuvissa taas on muun muassa ajettu pakettiautolla messuille, avattu autosta yksi seinä ja vedetty sisältä kangaspuut kansalle esiteltäväksi. Yhdet kangaspuut myytiin jopa niin, että messuauton perässä ajanut mies huomasi tekstin autossa, pysäytti Toikan porukan auton ja osti vaimolle puut.

1970- ja 80-luvulla Toika järjesti myös kolmen viikon kutomakursseja ulkomaalaisille, joista moni on ikuistettu valokuviin.

– Mukana oli muun muassa lääkäri, nunna ja Philadelphian kaupunginorkesterin soittaja. Vanhimmat olivat yli 80-vuotiaita, mutta oli mukana yksi 12-vuotias poikakin, joka teki kuultokudokseen jakoavaimen kuvan, kertoo Seija Yrjölä.

Vuonna 1998 kuvakavalkadeissa päästään yhtiön 100-vuotisjuhliin Tampereen Verkarantaan. Monissa kuvissa on myös ulkomaalaisia yhteistyökumppaneita. Tälläkin hetkellä iso osa Toikan tuotteista menee vientiin, ja Jukka Yrjölän mukaan esimerkiksi USA:ssa kauppa käy hyvin.

Petra lempinen tuli Pälkäneeltä Tikan lankapäiville ostamaan kuteita.
Petra lempinen tuli Pälkäneeltä Tikan lankapäiville ostamaan kuteita.

– Messut ovat aina olleet tärkeitä paikkoja, koska siellä ihmiset näkevät tuotteemme ja pääsevät kokeilemaan niitä. Keväällä olimme Saksassa, ja ensi kesänä mennään taas USA:han. Amerikan-markkinat ovat näyteikkuna maailmalle.

Monelle suomalaiselle harrastajalle ja ammattilaiselle merkittävä näyteikkuna käsitöiden ja kangaspuiden maailmaan on Toikan myymälä, jonne viime torstaina oli tullut muun muassa pälkäneläinen Petra Lempinen.

– Siskoni näki Akaan Seudusta ilmoituksen, ja minä päätin tulla, koska tämä oli näin lähellä. Ostin matonkuteita, joista aion virkata mattoja muun muassa makuuhuoneeseen, keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Yhden 140- ja 150-senttisen maton olen jo tehnyt, vanhempiensa kanssa liikkeellä ollut Lempinen kertoi.

Lankapäivillä arvotut lahjakortit voittivat Päivi Niemonen Toijalasta ja Sanna-Kaisa Koskinen Viialasta.

Jukka Yrjölä ja Seija Yrjölä esittelevät jatkossakin Toikan myymälän aukioloaikoina yläkerran näyttelyä. Halukkaiden toivotaan ilmoittavan etukäteen, jotta Seija Yrjölä tietää ajaa paikalle Tampereelta.

Jukka Yrjölä ja Seija Yrjölä esittelevät jatkossakin Toikan myymälän aukioloaikoina yläkerran näyttelyä. Halukkaiden toivotaan ilmoittavan etukäteen, jotta Seija Yrjölä tietää ajaa paikalle Tampereelta.

Jukka Yrjölä ja Seija Yrjölä esittelevät jatkossakin Toikan myymälän aukioloaikoina yläkerran näyttelyä. Halukkaiden toivotaan ilmoittavan etukäteen, jotta Seija Yrjölä tietää ajaa paikalle Tampereelta.