Aika entinen palaa sittenkin

Andy McCoy sanoi BB-talon olevan ihan mielenvikaista touhua. Samaa voisi sanoa Akaan päätöksistä.

Ensi vuonna suljetaan Kylmäkosken Asemankylän koulu, joka on Akaan ainoa hyväkuntoinen terve koulu. Valtio ajaa alas erityisluokat, vaikka erityislasten määrä kasvaa koko ajan. Erityislapset eivät pärjää isoissa koululuokissa, jolloin pienen kyläkoulun merkitys on tarpeellinen lapsen kehitykselle.  Miten on voitu kuljettaa vuosikymmeniä oppilaita Kylmäkoskelta muualle riskeittä? Nyt kun on ehdotettu Viialasta ja Toijalasta kuljetettavan oppilaita Kylmäkosken kouluihin, matkassa ei muita olekaan kuin riskejä. Mitä teitä ja millä kuljetusvälineillä Akaan on tarkoitus homma hoitaa?

Valtuutettu Sirpa Ahlfors (kok) on sanonut, että palvelut on vietävä sinne, missä ihmiset ovat. Emmekö me täällä Kylmäkoskella ole lainkaan ihmisiä? Kirjaston ovet suljetaan ensi vuoden alusta ja terveyskeskuksen muutaman vuoden päästä. Akaan taloudellinen tilanne on huono. Rahaa ei kerta kaikkiaan ole. Muutaman kiinteistön myyminenkö pelastaa tilanteen? Kuka edes ostaa kuolevasta kaupunginosasta mitään?

Kylmäkosken asemankyläläiset ovat tehneet valtavan hienoa työtä kylänsä eteen ja tonttien markkinoimiseksi. Akaan kaupunki ei edes vaivautunut mainostamaan tarjolla olevia tontteja asuntomessuilla. Päättäjien tulisi ottaa mallia Asemankylästä ja toimia kaupungin tasapuoliseksi kehittämiseksi. Sen sijaan päättäjät sotkevat toimivat asiat ja yrittävät tuhota Viialan, Toijalan ja Kylmäkosken kartalta. Hyvänä esimerkkinä on postitoimipaikkojen nimien muuttaminen. Suunnitteilla kuuleman mukaan on hävittää moottoritieltä Viiala ja Toijala ja sekoittaa rekkaliikenne. Kuinka moni osaisi suunnistaa Tampereella, jos siellä ei lukisi ”Tammela”, ”Kaleva”, ”Kaukajärvi”, ”Annala”, ”Härmälä” yms. ? Aika oudolta varmaan tuntuisi, jos Nekala, Pispala tai Koivistonkylä hävitettäisiin? Miltä tuntuisi Tampere eteläinen, Tampere itäinen, Tampere kaakko tai Tampere koillinen?

On valitettavaa, että entisten kylmäkoskelaisten päättäjien vuosikymmenien saavutukset alueen hyväksi, on tuhottu hetkessä.  Akaan kunta sai aikoinaan alkunsa vuoden 1870 Akaan pitäjäkokouksesta. Vanha nimi on ainakin ollut osuva uudelle kolmen kunnan liitokselle. Olemme pikkuhiljaa palaamassa takaisin 1800-luvulle, jolloin täällä ei ollut mitään. Ainoa pysyvä asia Kylmäkoskella näyttää olevan naakkaparvet.

Paula Pörhälä

Kylmäkoski