Tällä hetkellä vuodeosastot vetävät potilaita

Erikoissairaanhoidon menot kasvussa

Toijalan ja Urjalan vuodeosastot pystyvät tällä hetkellä ottamaan vastaan kaikki erikoissairaanhoidosta tulevat potilaat. Johtavan hoitajan Maria Steniuksen mukaan alkuvuoden jälkeen on vältytty myös suuremmilta siirtoviivemaksuilta, kun potilaat on pysytty siirtämään kalliimmasta erikoissairaanhoidosta jatkohoitoon oman terveyskeskuksen vuodeosastoille

– Tällä hetkellä tilanne on ihan hyvä. Kummallakin vuodeosastolla on neljä tyhjää paikkaa, vaikka koko alkuvuoden ja edelleen on puhtaasti vanhainkotipaikkaa odottavia kalliimmalla vuodeosastopaikalla Toijalassa kymmenkunta ja Urjalassa 3–4 potilasta. Tilanne saattaa muuttua kuitenkin taas talvikautena, eniten ruuhkaa vuodeosastoilla on yleensä lokakuusta maaliskuuhun, Stenius kuvailee tilannetta.

Johtavan hoitajan mukaan osaltaan hoidon porrastusta on parantanut yhteistyön tiivistäminen vanhuspalvelujen kanssa sekä kotiutushoitajan aktiivinen työpanos.

– Kaikkiaan 69 potilasta on tänä vuonna kuitenkin siirtynyt meidän kahdelta vuodeosastolta vanhainkotiin tai asumispalveluihin eli vaihtoa on, vaikka ne palvelut eivät vielä riitäkään.

Erikoissairaanhoidon käyttö lisääntynyt

Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilta suljettiin alkuvuodesta Akaan valtuuston päätöksellä säästösyistä molemmista neljä paikkaa. Toijalassa on sen jälkeen ollut 32 ja Urjalassa 30 paikkaa. Päätöksen jälkeen johtava hoitaja oli huolissaan, että akaalaiset ja urjalalaiset potilaat joutuvat kalliimmassa erikoissairaanhoidossa odottamaan pääsyä vuodeosastolle, mikä puolestaan voi näkyä kasvavina siirtoviivemaksuina.

Johtavan hoitajan mukaan tavoitteena ollutta säästöä on syntynyt sijaiskuluissa, mutta toisaalta siirtoviivemaksut kasvoivat tammi-huhtikuussa, kuten myös erikoissairaanhoidon vuodeosastokulut etenkin Valkeakosken aluesairaalassa.  Alkuvuoden jälkeen siirtoviivemaksuja ei Akaalle ole juurikaan tullut mutta, erikoissairaanhoidon menot ovat silti kasvussa.

– Erikoissairaanhoidon käyttö Valkeakosken aluesairaalan sisätautien ja kirurgian vuodeosastoilla on lisääntynyt. Mutta johtuuko se vuodepaikkojen sulkemisesta vai onko erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita ollut enemmän, siitä täytyy saada vielä lisätietoa, Stenius kertoo.

Akaan ja Urjalan muodostaman yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta keskusteli kokouksessaan 27.8. vuodeosastopaikkojen sulkemisesta. Lautakunta päätyi esittämään Akaan kaupunginhallitukselle, että se selvittäisi pikaisesti, voitaisiinko vuodeosaston paikkojen sulku lopettaa tai voitaisiinko esimerkiksi asumispalvelupaikkoja lisätä. Lautakunnan mukaan kustannukset erikoissairaanhoidossa lisääntyvät, kun potilaita on odottamassa laitospaikkaa. Akaan kaupunginhallitus palautti asian lautakunnalle esityksen tekemistä varten.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?