Matematiikkalinjan opiskelijat tekevät töitä Nokialle

Akaassa kehitetty peli pääsi kännykkään

Päivölän matematiikkalinjan opiskelijat ovat muun muassa miettineet, mitä kaikkea voisi tehdä kuulokkeilla, joiden ”sormien” sensorit tunnistavat kasvojen liikkeet. Opiskelijat kertovat, että pään liikkeillä voi soittaa vaikka komppia, mikä vapauttaa kädet muuhun musisointiin. Kuvassa Leila Kettunen (vas.), Sauli Kokkonen, Jaakko Hannikainen ja tuolissa Cliona Shakespeare.

Päivölän matematiikkalinjan opiskelijat ovat muun muassa miettineet, mitä kaikkea voisi tehdä kuulokkeilla, joiden ”sormien” sensorit tunnistavat kasvojen liikkeet. Opiskelijat kertovat, että pään liikkeillä voi soittaa vaikka komppia, mikä vapauttaa kädet muuhun musisointiin. Kuvassa Leila Kettunen (vas.), Sauli Kokkonen, Jaakko Hannikainen ja tuolissa Cliona Shakespeare.

Nokia Oyj tuo helposti mieleen Salon, Espoon, Tampereen ja Oulun, mutta harvemmin Akaan. Pala Nokiaa löytyy kuitenkin myös Akaasta. Toijalan Sampolan takana sijaitsevassa tiilitalossa toimii Nokia Student Innovation Lab, jossa Päivölän opiston matematiikkalinjan opiskelijat tekevät tutkimus- ja tuotekehitysprojekteja Nokialle.

Nokialla on ollut toimintaa Toijalassa vuodesta 1997 lähtien. Päivölän ja Nokian yhteistyö alkoi koulun aloitteesta.

– Opettajalla oli visio, että olisi loistavaa saada mukaan jokin yritys. Päivölä lähestyi Nokiaa, joka innostui asiasta, kertoo Nokian Akaan-yksikön vetäjä Timo Sorsa.

Yksikköä kolme vuotta johtaneen Sorsan lisäksi Akaassa työskentelee muutama muu Nokian työntekijä.

Nokia tekee yhteistyötä myös korkeakoulujen ja yliopistojen kanssa, mutta lukiolaisille työmahdollisuuden tarjoava yksikkö on ainoa laatuaan. Aiemmin naulatehtaana sekä Toijalan Tietotalona toimineen tiilirakennuksen omistaa Akaan kaupunki. Nokia on talossa vuokralla.

Nokian organisaatiossa Akaan-yksikkö kuuluu teknologiaan keskittyvään Chief Technology Officeen (CTO), joka Microsoft-kaupan jälkeen jatkaa osana Nokian Advanced Technologies -liiketoimintaa ja keskittyy jatkossakin tutkimukseen ja innovointiin.

Opiskelijat kehittivät kännykkäpelin

Opiskelijat tekevät Student Innovation Labissa projekteja, jotka liittyvät usein johonkin Nokian kehittämään teknologiaan. Valtaosa työstä on ohjelmointia. Yksikössä on myös pieni elektroniikkapaja.

– Tyypillisesti projektimme ovat sellaisia, että meitä pyydetään tekemään jokin sovellus tiettyä teknologiaa hyödyntäen. Sitten meidän nuoremme miettivät, mitä kivaa teknologialla voisi tehdä. Aika usein ne ovat pelejä, Timo Sorsa kertoo.

Hän muistuttaa, että oppilaat tekevät oikeita töitä, eivät harjoituksia. Tuloksia hyödyntävät pääasiassa Nokian muut yksiköt. Kuluttajalle asti on edennyt Lumia-puhelimiin ladattavissa oleva peli Cosmos Conquest, joka on Päivölän matematiikkalinjan opiskelijoiden kehittämä.

Sorsan mukaan Student Innovation Labilla Nokia haluaa korostaa myös teknologian ja luonnontieteiden merkitystä ja niiden opiskelua sekä tukea matemaattisesti lahjakkaita lukiolaisia. Nuoret ovat työsuhteessa Nokiaan ja saavat työstään palkkaa. Osa nuorista pääsee Nokialle myös kesätöihin joko Akaaseen tai Nokian muihin yksiköihin.

Kolme vuotta Nokian Akaan-yksikköä vetänyt Timo Sorsa myöntää lahjakkaiden nuorten yllättävän kerta toisensa jälkeen.

– Vaikka nuorilla ei ole kauheasti kokemusta, he saavat silti aikaiseksi hienoja asioita. Aina vaan täytyy todeta, että ”Vau”.

 

 

Unelma-ammattina astronautti

Päivölän matematiikkalinjan opiskelijat Cliona Shakespeare Kuopiosta, Jaakko Hannikainen Espoosta, Leila Kettunen Siilinjärveltä ja Sauli Kokkonen Espoosta ovat tyytyväisiä, että tiivistahtiseen, kaksi vuotta kestävään opiskeluun kuuluu myös työharjoittelua. Sitä on keskimäärin 12 tuntia viikossa.

– On motivoivaa nähdä työnsä tulokset ja se, että jostain ohjelmasta on oikeasti hyötyä eikä sitä tehdä sen takia, että opettaja käskee, toteaa Cliona, jonka juuret ovat isän puolelta Irlannissa.

Ohjelmointi oli Clionalle vierasta, kun hän aloitti Päivölässä.

– Mutta nyt koodaan jo sujuvasti.

Clionan ja Leilan mukaan opiskelun ja työn vuorottelusta hyötyy myös pää.

– Työ tekee opiskelusta monipuolista. Olisi hirvittävän rankkaa olla koko ajan koulussa tai töissä. Kun noin joka toinen päivä on koulua ja joka toinen päivä töitä, pääsee käyttämään aivojen eri osa-alueita. Se rentouttaa. Tietysti tämä antaa mahdollisuuden myös kokeilla, minkälaista työnteko on, ensimmäistä vuottaan Päivölässä opiskeleva Leila perustelee.

Veljensä jalanjäljissä Päivölään opiskelemaan tullut Jaakko on tyytyväinen, että työstä maksetaan myös palkkaa. Sauli puolestaan myöntää työmahdollisuuden lisänneen huomattavasti kiinnostusta matematiikkalinjaan.

– Täällä pääsee tekemään uusia asioita ja asioita, joita on tehnyt ennen ehkä pienemmällä mittakaavalla.

Koska Nokian työkieli on englanti, myös oppilaat tekevät esityksensä englanniksi. Kielitaidon lisäksi työskentely opettaa nuorten mielestä myös ottamaan vastuuta tekemistään.

– Opettaja ei ole selän takana varmistamassa, että teet hommat, vaan sinun pitää itse huolehtia siitä. Töissä tarvitaan myös luovaa ongelmanratkaisua, Cliona miettii.

Lukion jälkeen nuoret aikovat jatkaa opintoja yliopistoissa. Toisen vuoden opiskelija Jaakko aikoo Helsinkiin tai Tampereelle. Aloista kiinnostavat tietotekniikka, lääketiede ja matematiikka.

Cliona on parhaillaan lähettämässä hakupapereita amerikkalaisiin yliopistoihin mielessään fysiikan, kemian ja matematiikan opinnot. Unelma-ammatti on astronautti, mutta jos työura avaruudessa ei toteudu, voisi Cliona kuvitella itsensä myös tutkijaksi.

– Haluan ryhtyä tuuppaamaan tieteen rajoja ulommas.

Cliona Shakespearen, Leila Kettusen, Sauli Kokkosen ja Jaakko Hannikaisen mielestä työ Nokia Student Innovation Labissa tuo vaihtelua opiskeluun. Nokian yksikköä Akaassa vetää Timo Sorsa (takana), joka perheineen asuu myös Akaassa.

Cliona Shakespearen, Leila Kettusen, Sauli Kokkosen ja Jaakko Hannikaisen mielestä työ Nokia Student Innovation Labissa tuo vaihtelua opiskeluun. Nokian yksikköä Akaassa vetää Timo Sorsa (takana), joka perheineen asuu myös Akaassa.

74Nokia1 74Nokia2

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?