Päiväkoti saa osan lämpöenergiastaan auringosta

Pajantien päiväkodin piha-alue valmistunee ennen talvea

Vuoden päivät toimineen Pajantien päiväkodin piha-alue on edelleen kesken,

Vuoden päivät toimineen Pajantien päiväkodin piha-alue on edelleen kesken, ja pihaa kiertää väliaikainen aita.

Pajantien reilu vuosi sitten valmistunut päiväkoti saanee kunnollisen ulkoilupihan vielä ennen tulevaa talvea. Tällä hetkellä päiväkodin kuuteen eri ryhmään jaetut 108 lasta ulkoilevat porrastetusti pääosin tilaelementtirakennuksen suojiin jäävän sisäpihan alueella, jota erottaa tilapäinen häkkiaita. Akaan kaupungin ja Casatino Oy:n väliseen urakkasopimukseen ei alun alkaenkaan sisältynyt mainintaa piha-alueesta, vaan piha-alueesta ja sen aitaamisesta pyydettiin myöhemmin erillistarjous.

– Tarjous on hyväksytty päivälleen vuosi sitten suoritetussa tarkastuksessa, ja pihan olisi pitänyt valmistua jo keväällä. Mutta fakta on se, että Akaan tämän vuoden budjetissa ei ollut varattu rahaa päiväkodin pihan rakentamiseen, Akaan tekninen johtaja Antti Kemi kertoi Akaan Seudulle viime perjantaina.

Akaan tekninen lautakunta esitti 10. syyskuuta pitämässään kokouksessaan kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle 40 000 euron lisämäärärahan myöntämistä keskeneräisten pihatöiden loppuun saattamiseksi. Teknisen johtajan mukaan aiemmin viime viikolla Casatinon kanssa käytyjen neuvotteluiden tuloksena pihan on luvattu valmistuvan loka-marraskuun aikana.

– Tämä on tietysti kiinni siitä, miten nopeasti he saavat kokoon tarvittavat alihankkijat ja tekijät, Antti Kemi toteaa.

Antti Kemi kertoo viimeviikkoisissa neuvotteluissa sovitun myös muista rakennuksessa esiin tulleista takuukorjauksista, joista hän kertoo pyytäneensä tarkan ja työvaihekohtaisen aikataulun.

– Takuukorjaukset ovat lähinnä sellaisia uuden rakennuksen käyttöönottoon liittyviä puutteita, kuten ongelmia ilmastoinninsäädöissä, ovien toiminnassa sekä muun muassa joidenkin putkien läpivienneissä, Akaan kiinteistönhoitaja Kari Kairenius selvittää.

Yksi näkyvimmistä asennusvirheistä liittyy Kaireniuksen mukaan päiväkodin ikkunoiden sälekaihtimiin.

–  Ne eivät toimi ollenkaan, ja Casatinon mukaan virhe on sattunut jo ikkunatehtaalla.

Oma piha isoille ja pienille

Kiinteistönhoitaja Kari Kairenius ja päivähoidon aluevastaava Mirva Ritari.

Kiinteistönhoitaja Kari Kairenius ja päivähoidon aluevastaava Mirva Ritari.

Akaan päivähoidon aluevastaavan Mirva Ritarin mukaan Pajantien päiväkodin tilaelementtirakennus on kuitenkin ollut työvoitto, johon ovat hänen mukaansa tyytyväisiä sekä päiväkodin lapset että siellä työskentelevät aikuiset.

–  Olemme saaneet olla alusta asti vaikuttamassa tilojen suunnitteluun ja muun muassa talon värimaailmaan. Lisäksi kävin seuraamassa elementtien valmistusta Kankanpäässä sijaitsevalla tehtaalla. Suunnittelun lisäksi rakennustapaan liittyy myös sellainen hyvä puoli, että kaikki elementit on tehty sisätiloissa, joten mitään rakentamisajan kosteusvaurioita ei ole voinutkaan syntyä, Ritari toteaa.

Isompaa pihaa odotetaan päiväkodilla myös hoitajien mukaan joka päivä.

–  Aidan ja pihan rakentamisella alkaa olla jo kiire, jos ne aiotaan saada valmiiksi ennen talvea. Optimisti kun olen, niin en voi muuta kuin tähän uskoa, Mirva Ritari hymyilee.

Päiväkodin ulkoilupiha rakentuisi sekä sisäpihalle jäävästä pienten pihasta että nykyisen piha-alueen edustalle tulevasta isompien ulkoilupihasta sekä alueen toiseen laitaan tulevasta erillisestä pallokentästä. Pihan tulevat leikkivälineet koostuvat sekä vanhan Pajantien päiväkodin käytössä olleista, kunnostetuista kalusteista sekä Casatinon toimittamista uusista leikkivälineistä, jotka odottavat päiväkodin pihalla sijaitsevassa varastokopissa.

Energiavaikutukset selviävät ajan kuluessa

12 neliön aurinkopaneelit tukevat päiväkotirakennuksen pääasiallista energiantuottajaa eli ilmavesipumppua.

12 neliön aurinkopaneelit tukevat päiväkotirakennuksen pääasiallista energiantuottajaa eli ilmavesipumppua.

Pajantien päiväkoti Viialassa on paitsi Akaan myös Suomen ensimmäisiä A-energialuokan päiväkoteja. Päiväkoti saa lämmitysenergiansa pääosin ilmavesipumpun avulla. Käyttäjien pienet varpaat pysyvät lämpiminä vesikiertoisen lattialämmityksen avulla, jota avustaa sähkön lisäksi myös päiväkodin katolle asennetut kaksi aurinkopaneelia.

Aurinkopaneelien energiavaikutuksesta ei kuitenkaan ole Antti Kemin tietojen mukaan vielä tarkkoja lukuja, koska kulutusmittarit asetettiin paikoilleen vasta vähän myöhemmin.

– Minulla on kuitenkin suuri mielenkiinto siihen, millaisia energiavaikutuksia talosta saadaan, kun pääsemme tarkastelemaan vähän pidempää aikajaksoa. Kun vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, on syytä odottaa vielä, Antti Kemi toteaa.

Energiatehokkuus on otettu päiväkodilla huomioon Mirva Ritarin mukaan myös muualla kuin lämmityksessä.

–  Kaikki valaisimemme toimivat liiketunnistimella ja ilmastointimmekin mittaa koko ajan hiilidioksidipäästöjä.

3-vuotias Ella sekä 5-vuotiaat Wilhelmiina ja Fiia keskittyivät perjantaina-aamuna helmiaskarteluihin.

3-vuotias Ella sekä 5-vuotiaat Wilhelmiina ja Fiia keskittyivät perjantaiaamuna helmiaskarteluihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?