Eija Hyvönen aloitti Akaan kiinteistöpäällikkönä

Urakkasummaa tärkeämpi on rakennuksen elinkaari

Akaan uusi kiinteistöpäällikkö, rakennusinsinööri Eija Hyvönen, 42, haluaa olla vaikuttamassa siihen, että rakennettavat talot ovat terveitä ja kokonaistaloudellisesti energiatehokkaita.

– Tarvitaan pitkän tähtäimen suunnitelma, joissa mietitään koko rakennuksen elinkaarta, eikä vain sitä mitä sen rakentaminen maksaa, koska se on vain yksi asia koko rakennuksesta. Jos rakennus on olemassa seuraavat 50 vuotta, liittyy siihen kaikkea muutakin, kuten ylläpito ja huolto. Urakkasumma ei ole määräävä, vaan koko rakennuksen elinkaari vaikuttaa siihen, minkälainen on hyvä kiinteistö.

Hyvönen pitää kiinteistöpäällikön virkaa mielenkiintoisena ja vaativana, mikä sai hänet myös hakemaan paikkaa. Myös Pirkanmaa seutuna houkutteli. Kuopiossa asunut perhe on hankkinut uuden kodin Urjalan Puolimatkasta, johon Eija Hyvönen on muuttanut jo eskari-ikäisen tyttärensä ja kymmenen koiransa kanssa. Taksiautoilijamies ja perheen loput, kahdeksan koiraa, seuraavat myöhemmin perässä.

Hyvösen edellinen työpaikka oli Kuopion kaupungilla va. tilahallintapäällikkönä. Sitä ennen hän on toiminut rakennussuunnittelijana ja rakennuttajana.

Opinnot sisäilmasta jatkuvat

Akaassakin ajankohtaiset rakennusten sisäilmaongelmat ovat Hyvöselle tuttuja myös edellisistä työpaikoista. Ongelman yleisyys on saanut hänet myös koulun penkille. Hyvönen opiskelee työn ohella ympäristöterveyttä Itä-Suomen yliopistossa. Opinnoissa paneudutaan muun muassa sisäilmaan, työhygieniaan ja työympäristön riskien hallintaan.

– En ole vaihtamassa alaa, vaan täydentämässä tietämystäni, hän toteaa.

Syyt sisäilmaongelmiin ovat kiinteistöpäällikön mukaan moninaisia. Tietämättömyyteen hän ei uskoa, vaan pitää rakentamista Suomessa laadukkaana.

– Onko valvonta pettänyt? Minkälaisia urakoitsijoita on käytetty? Kiinteistöt ovat myös sen verran iäkkäitä, että senaikaisista rakennusmateriaaleista pääsee läpi hiukkasia, tai ilmastoinnissa tiivistykset ovat huonoja, jolloin korvausilman mukana sisäilmaan pääsee esimerkiksi kuituja eristeistä.

Hyvösen mukaan syy voi olla hyvinkin yksinkertainen ja helposti korjattavissa. Vanhastakin saa hyvän, kun rakennetaan kunnolla.

– Joskus syyt ovat hyvinkin pieniä, kunhan vain ne löydetään. Kuopiossa työvoimatoimistosta etsittiin kovasti ongelman aiheuttajaa, joka juurikin oli ilmastoinnissa. Se pääsi imemään villojen läpi ilmaa, joka kuljetti pienhiukkaset sisälle. Käytännössä siellä purettiin vain alakatot ja poistettiin villat, ilmastointijärjestelmä laitettiin kuntoon ja tiivistettiin kunnolla. Vika oli loppujen lopuksi aika yksinkertainen.

Vanhemmat pidettävä ajan tasalla

Vajaan kuukauden Akaassa työskennellyt Hyvönen ei ota vielä kantaa Akaan kiinteistöjen tilaan.  Yksi kiinteistöpäällikköä työllistävistä asioista on Keskustan koulu. Tekninen lautakunta ja kaupunginhallitus esittivät koulun peruskorjaamista, mutta valtuusto palautti asian takaisin valmisteluun. Asiassa tehdään vielä lisäselvityksiä.

Koulukeskustelussa vanhemmat ovat olleet huolissaan, takaako peruskorjauskaan terveet tilat. Kiinteistöpäällikön mukaan tärkeää on pitää vanhemmat ajan tasalla tilanteesta.

– Itsekin vanhempana ymmärrän, kuinka tärkeää on, että lapsen elinympäristö on hyvä ja terve. Tiedottamisen pitää olla ehdottoman hyvää ja kertoa faktat.

Koirat ja metsästys harrastuksena

Hyvösen vapaa-ajan vievät koirat, joita perheellä on 18. Kaikki niistä ovat sekä käyttö- että näyttelykoiria. Valtaosa koirista on metsästyskoiria, joihin kuuluu sekä lintu- että luolakoiria. Metsästys on pariskunnan yhteinen harrastus.

– Alustavia kyselyjä metsästysseuraan on jo tehty. Metsästys on meille vapaa-ajan henkireikä.

Hyvönen on innostunut myös suojeluharrastuksesta, johon emännän kanssa pääsevät mukaan perheen saksanpaimenkoirat.

– On mukavaa nähdä koira, joka jäljestää, on tottelevainen ja tekee hyvin täsmällisesti ja innokkaasti töitä.

Koiriensa kanssa Hyvönen kiertää näyttelyjä Eurooppaa myöten.

 

73kiinteistöpäällikkö1
Kiinteistöpäällikkö Eija Hyvönen ei aiemmin juuri tuntenut Akaata. Hyvönen on elämänsä ensimmäiset 15 vuotta asunut Vantaalla ja Tuusulassa, ja sen jälkeen Savossa. – Tiesin, että täällä on tapahtunut kuntaliitoksia ja nimi sen myötä vaihtunut.

Kiinteistöpäällikkö Eija Hyvönen ei aiemmin juuri tuntenut Akaata. Hyvönen on elämänsä ensimmäiset 15 vuotta asunut Vantaalla ja Tuusulassa, ja sen jälkeen Savossa. – Tiesin, että täällä on tapahtunut kuntaliitoksia ja nimi sen myötä vaihtunut.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?